Android a vývoj aplikací – kde začít?

Android a vývoj aplikací – kde začít?
2013-01-23T16:00:16+02:00
• 23. 1. 2013
4

Hledáte práci, při které můžete být pánem svého času? Možná to je právě vyvoj aplikací. V tomto článku si projdeme úplné základy, které by měl každý vývojář začátečník znát a věřte mi – není to nic jednoduchého. Nároky jsou vysoké a výdělek nejistý.

Před tím, než se vrhnete do vývoje aplikací, byste si měli uvědomit, jestli na to máte vůbec nervy. Hned ze začátku se budete muset naučit spoustu nových věcí a než vytvoříte první aplikaci, která bude hlásat „Hello, world!“, může uběhnout několik měsíců. Konkrétně pro Android musíte ovládat programovací jazyk Java. Jestli jste v minulosti něco programovali, tak máte jistou výhodu, hlavně pokud se jednalo o C/C++.

Úplný základ

Nejlepší je začít úplně na začátku. Prvním krokem je znalost základů programovacího jazyka Java. Nejdříve se musíte naučit samotný jazyk a následně začít programovat pro Android. Abyste mohli začít psát kód a poté si mohli ověřit, jestli je správný, tak si stáhněte Javu. Druhým krokem je výběr editoru, ve kterém budete tvořit vaši aplikaci. Na internetu je jich mnoho, ale třeba se vám zalíbí Eclipse nebo IntelliJ IDEA 12.

Nyní máme vše připraveno a můžeme se vrhnout na první kód. Na internetu je spousta návodů, stačí použít vyhledávač a vždy se dopátráte k tomu, co potřebujete. Najít potřebné návody v češtině je vcelku problém a v tomto případě je asi lepší zvolit starou dobrou knihu, nebo o něco modernější elektronickou knihu. Angličtina je v tomto oboru základ, a proto vám doporučuji studovat například 13dílný seriál na webu tutsplus.com nebo sérii videonávodů od Johna Gizdicha  na YouTube, která obsahuje i návod jak nainstalovat Notepad++ a Javu.

Až se naučíte základy, tak si pořiďte referenční Android zařízení (= zařízení řady Nexus). Samozřejmě vyvíjet jde i na jiných strojích, každopádně zde naleznete již pozměněný Android, a to není to pravé ořechové. Na řadu pak přichází další měsíce učení. Nejlepším řešením jsou opět knihy, protože v nich si můžete značit veškeré své postřehy. Sám doporučuji anglický titul The Busy Coder’s Guide to Android Development od Marka L. Murphyho, který  je volně stažitelný, a tudíž si ho můžete i vytisknout. Další možností je opět některá z mnoha sérií videí na YouTube nebo můžete vyvíjet s pomocí právě vznikající série návodů na webu linux.com. Samozřejmě se můžete vzdělávat i skrze oficiální stránky pro vývojáře, kde je taktéž seriál.

Pomoc, ono to nejde!

Debugování a problémy s kódem jsou na denním pořádku každého vývojáře a někdy prostě narazíte na chybu, které sami nemůžete přijít na kloub. Od toho tu jsou speciálně zaměřené portály, kde působí zdatnější vývojáři, než jste vy. Mezi nejznámější patří server stackoverflow.com. Funguje na principu fóra, kde položíte dotaz a postupně vám jiní uživatelé odpovídají. Zároveň všichni mají možnost hlasovat pro příspěvky svých soků a na základě této vymoženosti najdete hned pod dotazem nejrelevantnější odpověď, resp. odpověď s nejvíce kladnými hlasy.

Své dotazy můžete také pokládat na fóru XDA-Developers nebo zkusit štěstí na českém Androidfóru. Další možností je písemná žádost nějakému českému vývojáři e-mailem, nebo nasdílením dotazu přímo na Google+. To, jestli vám pomůže, už bude na něm.

Držte se pravidel

Většina mobilních platforem má své metodiky (guidlines), podle kterých vývojáři tvoří aplikace a Android není výjimkou. Kompletní soubor pravidel, jak by měla vypadat vaše aplikace, najdete na webu developer.android.com/design. Tyto předpisy vydal Google při uvolnění Androidu 4.0 a předtím neexistoval žádný oficiální zdroj, ze kterého by vývojáři mohli čerpat materiály do aplikací.

Samozřejmě nikde není psáno, že pokyny dané dodavatelem systému musíte dodržovat, ale jedná se o jakýsi zvyk. Navíc se dá říct, že pokud vsadíte na jistotu a budete se jich držet, tak výsledná aplikace bude vypadat pěkně a většina uživatelů se v ní vyzná už kvůli tomu, že se jedná o jakýsi standard.

Vytrvalost je klíčem k úspěchu

Pokud se doopravdy rozhodnete, že s kódováním začnete, tak si vytyčte cíl. Udělejte si jednoduchou představu o aplikaci, kterou chcete vyvinout. Klidně si napište na papír její funkce a vrhněte se do kódování. Začátky jsou vždy těžké a kýžené ovoce přijde až po měsících tvrdé dřiny. Pokud v psaní kódu budete dobří, tak se určitě i uživíte buď jako soukromník, nebo jako část nějaké korporace. Vytrvalost je klíčem k úspěchu. Hodně štěstí!

 

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Pokud by měl někdo zájem o knihu
Android 4 – Průvodce programováním mobilních aplikací
tak nabízím za 420Kč k prodeji. Původní cena 710Kč.
Autor: Grant Allen
info Spirexman@email.cz

Stanislav Nedbálek

24. 1. 2013, 0:02

Myslim ze je docela zbytecne se ucit javu, spoustu veci Android java nepodporuje a temer kazda knizka ktera nabizi kousky kodu, ukaze jak je java pochopitelna. Stejne tak by jste mohl doporucit xml, ale to jste nedoporucil. Co tedy doporucim za sebe, je tato stranka http://www.vogella.com/android.html udajne je na youtube moznost nalezt i videa z tvorby techto tutorialu. V neposledni rade bych take rad degradoval nutnost nexus zarizeni. Mame prece virtualni obrazy androidu. A pokud nedelame nejakou silenost s kamerou, gps a podobnymi HW specialnimi vymozenostmi konkretniho zarizeni, plne tento obraz poslouzi ucelu. Ac za cenu rychlosti. 

Vojtěch Pešek

23. 1. 2013, 18:36

Ano, tady jsou popsány základy,co všechno budete potřebovat, kde co hledat atd. Jestli chce někdo doopravdy vyvíjet aplikaci, tak se musí snažit, jinak to nejde, sám moc dobře to vím.

Je ten clanek cely ???

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat