Sony Xperia Tablet S: Elegantní společnice s vráskami recenze

Sony Xperia Tablet S: Elegantní společnice s vráskami [recenze]
2013-01-18T08:00:16+02:00
• 18. 1. 2013

Japonský výrobce Sony představil dnešní recenzovaný model Tablet S z produktové řady Xperia už koncem srpna na loňském veletrhu IFA v Berlíně, kde jako nový nástupce vzbuzoval velká očekávání. Jeho následný prodej startoval v září s cenovkou lehce přes 10 tisíc korun. Bohužel už v říjnu byla pozastavena výroba kvůli špatné voděodolnosti v místech mezi displejem a samotnou konstrukcí tabletu. Na letošním ročníku veletrhu CES, konajícím se v Las Vegas, dokonce ještě stihl získat dvě prvenství, a to v kategorii CES Innovation Award a v iF Product Design Award 2013. Je-li ocenění odrazem skutečnosti, o tom se již můžete přesvědčit v recenzi.

Obsah balení, zpracování

První věcí, se kterou se jako nový uživatel dostanete do kontaktu, je bezpochyby krabice o větších rozměrech, jejíž obsah by tomu měl také napovídat. Opak je však pravdou. Součástí celého balení je kromě několika příruček k přečtení pouze nabíječka a USB kabel určený pro napájení a datové přenosy. Pokud přejdete na to hlavní – tablet, tak první dojem je opravdu slibný. Zařízení nikde nevrže, má pevnou a na první pohled odolnou konstrukci. Zcela odlišný design oproti ostatním tomu přidává navrch jedno velké plus – displej protažený a přehnutý na záď je velmi originálně vyřešený, a tak zde není absolutně nic k vytknutí.

Konstrukce, displej

Velikost celého tabletu je přiměřená. Nasvědčují tomu i rozměry 174,4 x 8,8 x 239,8 mm. Z tohoto pohledu lze říci, že může jít o takzvanou zlatou střední cestu. Ani jeho váha, vzhledem k přívětivým 570 gramům, neurazí. Přední straně dominuje LCD TFT displej o velikosti 9,4″ (23,8 cm) s WXGA rozlišením 1280 x 800 bodů. Díky speciální povrchové úpravě skla by měl být odolný vůči otiskům prstů. Nicméně v průběhu užívání se displej tu a tam nějakému otisku nedokázal plně ubránit. Nad displejem dále narazíte na přední webovou kamerku o 1 MPx s HD rozlišením 1296 x 808. Nakonec levý horní roh ještě doplňuje logo výrobce.

Pokud budeme pokračovat zadní stranou, tak v části protažené z přední strany, která je zahnuta a budí dojem přehnutého listu, je zabudován infraport určený pro ovládání různé elektroniky a 8MPx fotoaparát s rozlišením 3264 x 2448 pixelů. Přisvětlovací dioda zde bohužel schází, takže jediné, co vás může těšit, je automatické zaostřování. Tuto černou vroubkovanou část vyrobenou z plastu sice ušetříte otisků prstů a zároveň se v případě svislého uchopení tabletu v záhybu dobře drží, ale nepředejdete lehkému zavrzání při stisku. Budete-li zařízení držet ve vodorovné poloze, nebude vás zmiňovaný záhyb nikde tlačit ani vám nijak překážet.

 

Zbývající povrchová část je pokryta stříbrným hliníkem s matnou úpravou. Najdete zde také dvě miniaturní nožky sloužící jako ochrana před poškrábáním při odkládání. V poslední spodní části jsou dva výkonné reproduktory a mezi nimi konektor s názvem Multiport, sloužící pro nabíjení a přenos dat, nešťastně schovaný za krytkou, k jejíž ztrátě či zapomenutí bude stačit jen nepatrná nepozornost. K zařízení výrobce nabízí nepřeberné množství doplňků a jedním z nich je i redukce k HDMI portu.

Levému boku patří slot pro rozšíření uživatelské paměti prostřednictvím paměťové SD karty, který je řešen mnohem lépe než v předchozím případě. Odnímatelná část krytu je alespoň připevněna k tabletu kouskem pásky z gumy. Vedle něj je umístěna zdířka pro sluchátka s klasickým 3,5mm konektorem. Na pravé straně najdeme kromě dvou informačních diod, kde jedna upozorňuje na nízký stav baterie a druhá na zmeškané události, navíc vypínač a ovladač hlasitosti, jejichž tuhé stisknutí může být pro některé z vás v prvních chvílích neobvyklé.

 

 

 

Výkon, operační systém

Srdcem celé základní desky je čtyřjádrový procesor Tegra 3 od společnosti Nvidia s taktem 1,3 GHz a paměť RAM o velikosti 1 GB. Sony nabízí svým zákazníkům verze s 16, 32 a 64 GB pro ukládání dat. V našem případě jsme u 16GB verze měli k dispozici necelých 12 GB volného místa. Možnosti připojení jsou různé – od GPS přes Bluetooth ve verzi 3.0, infračervený port až po bezdrátovou WiFi (802.11a/b/g/n). Na trhu můžete narazit i na model s podporou 3G sítí, který má umístěnou zdířku pro SIM kartu na levé straně vedle čtečky paměťových karet. Nesmíme opomenout ani snímače, jako je trojosý akcelerometr, gyroskop, digitální kompas nebo snímač okolního světla. Dodávaná lithium-iontová baterie pod nedobytným krytem s 6 000 mAh má nabízet výdrž až 12 hodin, ale zde bych byl s tak vysokým číslem obezřetný, jelikož se ve skutečnosti pohybuje v rozmezí zhruba 8-10 hodin. Následné nabití poté trvá 5,5 hodin.

O softwarovou stránku se stará operační systém Android ve verzi 4.0.3 s menšími úpravami od Sony, které oceníte především v některých přidaných funkcích. Hlavní plochu obsazuje několik widgetů od výrobce. Patří mezi ně správce sociálních sítí Socialife, výběr zpráv nebo Sony Select GAMES s doporučenými hrami. Jedna z úprav je rychlý přechod mezi všemi plochami, který vyvoláte pozastavením během přesunu na vedlejší plochu. Tím v horní části displeje zobrazíte menší náhledy dostupných obrazovek a zvolíte si, na kterou z nich chcete přejít. Další úpravu zpozorujete v levém horním rohu displeje. Zde jsou 4 zástupci aplikací namísto pouhého vyhledávače od Googlu. Pravý horní roh nabídne klasický vstup do hlavního menu a vedle něj možnost vstupu do režimu Host. Tento režim dovoluje vytvořit uživatelské účty chráněné heslem a jednotlivě je nastavit pro každého uživatele tabletu zvlášť. Jako host si můžete nastavit vlastní tapetu, rozložení ikon a widgetů z předem povolených aplikací.

Co se týče spodního panelu, také kromě klasických třech ovládacích tlačítek prošel menší změnou. Uprostřed najdete dvě ikony, kde levá spouští menu s mini aplikacemi. Ty při otevření běží nezávisle na ploše, můžete je libovolně přesouvat nebo měnit jejich velikost a využívat je během jakékoliv práce na tabletu. Na výběr je mezi miniaplikacemi například prohlížeč, kalkulačka, časovač nebo dálkový ovladač. Jestliže vám nabídka nestačí, lze ji rozšířit o widgety nebo některé aplikace z Google Play. Pravé tlačítko libovolně nastavíte pro rychlejší spuštění dané miniaplikace. Pravou část okupuje čas, stav baterie a po jeho rozkliknutí vyjede jednoduchá notifikační lišta s datem, časem a informací o připojení. Po dalším kliknutí už jde o rozšířenou lištu s různými možnostmi, která například dovoluje nastavit jas, otočení obrazovky, zapnutí režimu Letadlo a mnohé další.

Celkové reakce operačního systému jsou víceméně průměrné. Stabilita je bezproblémová, hladké spouštění aplikací a náročnější hry typu GTA: Vice City tablet výkonnostně taktéž zvládá na výbornou. Mezi zápory bezpochyby patří zpomalené reakce na určité uživatelské pokyny. Zpětná reakce při snaze odemknout zařízení občas nějakou chvíli trvá, což není zrovna příjemné a nutí vás to stisknout tlačítko ještě jednou, čímž samozřejmě displej opět zhasnete. S českým jazykem si u toho zařízení příliš nepohráli a mnohdy v aplikacích, například v emailu, kalendáři nebo webovém prohlížeči, narazíte na angličtinu. U samotné klávesnice to není lepší, absence českých znaků rozhodně nepotěší a jediným možným východiskem, jak psát písmena s diakritikou, jsou klávesnice dostupné ke stažení v Google Play.

Hudební přehrávač

K poslechu hudby máte možnost využít dvou předinstalovaných aplikací. Buď klasické Hudby Play, která je propojitelná se službou Google Music, nebo druhé od Sony s názvem Walkman. Zdůraznění si určitě zaslouží právě aplikace Walkman, jejíž součástí je více možností pro nastavení přehrávané hudby. Ačkoliv klasický ekvalizér může nabízet přesnější nastavení zvuku podle žánru, tak podpora ClearAudio+ mnohem lépe zvládá vylepšení zvuku. V nastavení reproduktorů zvolíte funkci Clear Phase, která automatický přizpůsobí kvalitu zvuku vnitřních reproduktorů, dále xLOUD, ta vylepšuje hlasitost reproduktoru, nebo S-Force Front Surround 3D pro emulaci trojrozměrného zvuku přirozeným a realistickým způsobem. Svoji oblíbenou hudbu standardně roztřídíte podle alb, interpretů nebo skladeb. Další možnosti nabídnou funkci SensMe pro rozdělení hudby podle vaší nálady. Budete-li chtít hudbu přehrávat na uzamčené obrazovce, najdete zde tlačítka jako pauza, posun mezi jednotlivými skladbami a taktéž vám na boku poslouží tlačítka pro ovládání hlasitosti. Veškerý zvuk vychází z reproduktorů umístěných na zádi tabletu, jejichž kvalita je opravdu překvapující. S přehledem zvládají maximální hlasitost, a to bez jakéhokoliv šumu nebo chrčivého zvuku.

Aplikace

Jedna z užitečných aplikací na tabletu nese název Remote Control a, jak název napovídá, půjde o dálkový ovladač ke spoustě spotřební elektroniky, kterou budete moct ovládat prostřednictvím infraportu. Nastavení aplikace nabízí nepřeberné množství různých druhů elektroniky, ale také možnost naučení různých vlastních příkazů. Po vytvoření profilu můžete naprogramovat své elektronice určitý časový harmonogram, kdy v určitý čas vykoná danou věc. Nabídka miniaplikací dovoluje přidat malý ovladač na hlavní plochu, a vy tak budete mít vše skutečně pod kontrolou.

Mezi továrními aplikacemi narazíte také na šikovný prohlížeč dokumentů s názvem OfficeSuite, kde můžete pročítat své dokumenty v různém rozestavení, a to od jednoho listu až po několik najednou. Své poznámky zaznamenáte do aplikace Scrapbook, kde je následně buď sdílíte na různá úložiště, nebo je vložíte do jedné knihy a umístíte do poličky na později. Na výběr máte z několika barev tužky a pozadí. Příliš možností nenabízí, ale jako obyčejný zápisník je zcela dostačující. Nakonec můžete využít i šikovnou aplikaci Socialife pro shromáždění účtů ze sociálních sítí do jednoho místa. Nesrší velkou rychlostí, ale pro obecný přehled na sociálních sítích neurazí.


Fotoaparát

Pořízené fotografie nejsou něčím, čím by se dalo před ostatními chlubit. Kvalita je spíše podprůměrná a absence přisvětlovací diody tomu už vůbec nepřidává. Čočku fotoaparátu ve značné míře ovlivňují podmínky v nichž hodláte fotografovat, a tak se kvalitě netřeba nijak zvlášť divit. Pokud přepneme do režimu kamery, mělo by HD rozlišení slibovat kvalitní obraz, ale taktéž čočku značně poznamenávají okolní podmínky. V nastavení máte možnost si zvolit expozici, vyvážení bílé, přiblížení, rozlišení fotografií nebo různé fotografické módy. Samotné zaostření probíhá automaticky, ale lze jej nastavit i na ruční – dotekem na displej. Natáčení pomocí kamery může znepříjemňovat rozostření obrazu, které trvá jenom chvíli, ale nezbavíte se jej ani různým přenastavením.


Verdikt

Jak celkově ohodnotit toto zařízení? Nejprve musíme ocenit snahu Sony nabídnout zákazníkům co největší množství různého příslušenství k tabletu. Ať jsou to kryty, dokovací stanice, nebo redukce a klávesnice. Samotný tablet budoucímu majiteli nabídne kvalitu po hardwarové stránce, jedinečný design, dva výkonné reproduktory a možnost dálkového ovládání další elektroniky. Na druhou stranu zařízení trpí značnými nedostatky, které mohou nejednoho zákazníka odradit od koupě. Nejedná se jen o nelokalizované aplikace, je potřeba k tomu přičíst i absenci české klávesnice, neočekávané pády celého systému či pomalejší reakce webového prohlížeče. Jestliže se Sony k těmto faktům neobrátí zády a problémy vyřeší slibovaná aktualizace na Android ve verzi 4.1 Jelly Bean, nebudou majitelé jistě litovat a tablet si opravdu oblíbí díky spojení skvělého výkonu a designu.

Za zapůjčení Sony Xperia Tablet S do této recenze děkujeme organizační složce Sony Europe Limited.

Autentické fotografie a ukázkové video

Graf ceny produktu Sony Xperia S SGPT121E2/S poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat