Opera Ice je nový prohlížeč pro Android a iOS – revoluce nebo evoluce? video

Opera Ice je nový prohlížeč pro Android a iOS – revoluce nebo evoluce? [video]
2013-01-19T00:05:21+02:00
• 19. 1. 2013

Společnost Opera Software se na mobilních zařízení dosti proslavila svým webovým prohlížečem, který už ušetřil spoustu dat svým uživatelům, jelikož snižuje datovou náročnost webových stránek. V tuto chvíli nemohu ani říct, že by Opera byla nějak ohrožena, ale na druhou stranu nechtějí jen vylepšovat stávající nabídku. Nyní již víme, že v únoru nás čeká odtajnění nejnovějšího produktu, který ponese název Opera Ice.

Největší změnou bude výměna enginu Presto za WebKit, což překvapilo i mě. Hlavní důvod pro tuto změnu je přepracovaný styl působnosti na mobilním trhu. Jakoby ve firmě cítili, že je čas se posunout dál. CEO Opery Lars Boilesen představil exkluzivně pro web Pocek-Lint novou strategii na rok 2013, kde se chtějí soustředit na ovládnutí trhu s webovými prohlížeči na mobilních platformách. Zdá se, že tato novinka byla hlavně navrhnuta pro tablety, ale nevyhne se ani smartphonům. Lars dodává, že hlavním záměrem bylo přinést lepší ovládání.

Opera nechce stagnovat a proto museli přijít s něčím novým, co je výhradně zaměřeno na prožitek z brouzdání po webu na tabletu nebo smartphonu. Zejména se soustředí na Android a iOS, takže Windows 8 nebo spíš verze RT není v tuto chvíli prioritou. Do budoucna se plánuje i Windows Phone verze, ale prozatím čekají na růst v prodejnosti. Nyní se podívejme na samotný prohlížeč.

První vás přivítá obrazovka s několika ikonami, které představují zástupce pro jednotlivé stránky, ale jsou zde i aplikace. V tomto duchu se dá říci, že se jedná spíše o operační systém, v kterém budete trávit poměrně dlouhou dobu, pokud bude dostatek kvalitních aplikací.

Mohli jste si všimnout, že jsou zde dotyková gesta, která napomohou plynulejšímu ovládání. Prozatím se jedná jen o demo, ale i tak jsem osobně ohromen, jakým směrem se Opera vydala. V tuto chvíli se osobně těším na první veřejnou verzi. Samotná demonstrace slibuje daleko lepší prožitek než současné webové prohlížeče. Rozhodně uvítám aplikace, které chybí Chromu pro Android nebo iOS. Tímto by mohl Ice ohrozit postavení některých subjektů na mobilním trhu.

Pokud se ptáte, co bude se současnou Operou Mini, tak se nemusíte bát, že by zastavili vývoj. Opera Ice bude dalším produktem, který by neměl nijak parazitovat na současných aplikacích. V tuto chvíli se můžeme jen těšit na první uvedení. Doufám, že se nebude jednat o pomalý prohlížeč a hned při startu bude mít méně chyb.

Zdroj: pocket-lint.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat