Nokia je konečně v zisku – výsledky za poslední kvartál

Nokia je konečně v zisku – výsledky za poslední kvartál
2013-01-25T08:15:28+02:00
• 25. 1. 2013

Společnost Nokia se hodně dlouho potácela na hraně udržitelnosti, jelikož její finanční výsledky za posledních 6 kvartálů byly v záporných číslech. Můžeme si připomenout, že v v 3. kvartálu nabrala ztrátu 754 miliónů Eur, ale největší propad se odehrál v Q4 2011, kdy ztratila 1.2 miliardy Eur. V poslední čtvrtletí roku 2012 došlo k obratu a konečně vykázala zisk ve výši 439 miliónů Eur.

Jedná se rozhodně o povzbudivé číslo, ale netušíme, jak moc se v tomto ohledu odrazila vánoční nákupní horečka nebo jen nové modely s Windows Phone 8. Celkově se podařilo prodat 4.4 miliónů kusů Lumií, což je výrazný vzestup oproti 2.9 miliónech kusů v předchozím období. Právě nejnovější modely s WP8 zaznamenaly 40% vzestup v USA, ale pokud toto velké procentuální číslo převedeme na kusy, tak se jedná pouze o 700 000 smartphonů.

Celkově tak Nokia prodala již 14.4 miliónů Lumií, kde jsou započítány i modely se starší verzí systému. Z celkových čísel můžeme vyčíst, že došlo k poklesu všech prodaných mobilních telefonů. V roce 2011 se podařilo finskému výrobci prodat 113.5 miliónů kusů a v tom letošním pouze 86.3 miliónů. I tak můžeme hodnotit Nokii lepší známkou za vykázání nějakého zisku, bohužel se na něm zřejmě neodrazila vyšší prodejnost mobilů.

Výraznou část tvoří jiné aktivity, kam spadá i divize Siemens. Zde se také odrazila finanční injekce za používání systému Windows Phone, kde Microsoft vyplatil 250 miliónů dolarů. Samozřejmě se podařilo něco vydělat i na silném patentovém portfóliu. Můžeme jen doufat, že se nejednalo o výkyv a Nokii se podaří udržet dobré finanční výsledky. V tuto chvíli má rezervu ve výši 4.36 miliard Eur, ale na začátku roku 2012 byla na hodnotě 5.58 miliard Eur.

Zdroje: theverge.com, theverge.com, ubergizmo.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat