Vyzkoušeli jsme LTE v Mladé Boleslavi, je to fičák!

Vyzkoušeli jsme LTE v Mladé Boleslavi, je to fičák!
2012-11-16T08:30:36+02:00
• 16. 11. 2012

Během včerejška T-Mobile spustil síť LTE v Mladé Boleslavi v rámci projektu LTE City. Náš čtenář Radek Zajíc (@zajdee) neváhal a ihned vyrazil do terénu, aby vše otestoval, a my vám nabízíme jeho první dojmy. 

Před testováním si nejdříve musíte pořídit na jedné z mladoboleslavských prodejen USB modem, se kterým dostanete speciální SIM kartu. Testovat můžete po dobu 7 dnů a vše je zdarma. T-Mobile své beta testery zároveň neomezuje ani datovým limitem, takže pokud jedete do Mladé Boleslavi na dovolenou a chcete být pořád na internetu, tuto nabídku rozhodně využijte.

USB modem podporuje technologie GSM (GPRS a EDGE), UMTS (HSPA+ 42) a LTE, ovšem T-Mobile vám dovolí připojit se pouze k LTE síti. Teoretické rychlosti podporované zařízením jsou až 100 Mbit/s směrem k uživateli a 25 Mbit/s ven. Reálně se pak pohybujeme okolo 30 Mbit/s downloadu a 20 Mbit/s uploadu.

Síť byla vcelku stabilní a zatím ani ne moc vytížená, což se projevilo hlavně na pingu, který se držel okolo 40 ms. Zároveň si na obrázku níže můžete porovnat efektivnost 3G a 4G. LTE síť běží v pásmu 1800MHz a UMTS v 2100MHz. Rozdíl 300 MHz má za následek, že 3G signál se šíří o něco hůře než signál 4G. V reálu je jedná o rozdíl dvou čárek, který může v městské zástavbě znamenat pár metrů, na venkově dokonce i stovky metrů pokrytí.

Celkově se dá říct, že LTE v ČR odstartovalo a nyní jsme již o pár kroků napřed vzhledem k některým západoevropským zemím. Operátoři si zaslouží pochvalu a snad se během příštího roku dočkáme drastického rozvoje, jehož cílem bude rozšíření rychlého internetu na venkov.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat