OmniVision vyvinul levnou 5MPx kameru pro mobily

OmniVision vyvinul levnou 5MPx kameru pro mobily
2012-11-01T13:00:04+02:00
• 1. 11. 2012

Již jste mohli slyšet o nových senzorech od Sony, které zřejmě přijdou na trh ve smartphonech již příští rok. Jejich dominantou, jednoduše řečeno, bude HDR natáčení videí. Samozřejmě je zde spousta jiných novinek, ale můžeme se shodnout na tom, že se neobjeví v levných mobilech. Novinka zřejmě zamíří jen do top modelů, především kvůli pořizovacím nákladům.

Dá se říci, že se jedná o hlavní problém, a proto také nenajdeme u střední nebo nižší třídy stejně dobré kamery. V celkovém ceníku se jedná o dosti drahou položku. Naštěstí se blýská na lepší časy a brzy by se mohly velmi dobré senzory CMOS objevit i v levnějších smartphonech. Stojí za nimi společnost OmniVison, která vyvinula cenově přijatelný CMOS čip OV5645. Ten disponuje hodnotou 5 MPx a dle výrobce je podstatně levnější na výrobu než jeho konkurenti.

Hlavní změnou je redukce některých součástek. Například JPEG kompresor a DVP rozhraní bylo nahrazeno za Mipi port, který je menší a levnější na výrobu. Novinka obsahuje také technologii OmniBSI+, díky čemuž se dosahuje nízké hladiny šumu a vysoké citlivosti. V celkovém součtu obsahuje podobných funkcí více, ale asi stojí ještě za zmínku, že dokáže pořizovat videa v rozlišení 720p při 60 snímcích za sekundu. U 1080p rozlišení je tato hodnota na 30 snímcích.

V tuto chvíli si budeme muset počkat na reálné testy a porovnat kvalitu fotek a videí s konkurencí. Pokud OmniVision dokáže přinést levné a lepší řešení pro střední a nižší třídu mobilů, tak se to dá považovat za úspěch.

Zdroj: slashgear.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat