Dopřejte Android Jelly Bean svému Galaxy SII již nyní

Dopřejte Android Jelly Bean svému Galaxy SII již nyní
2012-11-28T15:05:48+02:00
• 28. 11. 2012
52

Dny a měsíce plynou a ti z vás, kteří vlastní telefon Galaxy S II, si jistě říkají, kdy obdrží aktualizaci na Android Jelly Bean. V posledních týdnech se objevily zvěsti o uniklé testovací ROM pro UK region, která nese známky finální podoby a v brzké době by měla být distribuována do smartphonů prostřednictvím softwaru Kies a jako OTA aktualizace. Pokud jste netrpěliví a chcete si za každou cenu již nyní vyzkoušet, jak vypadá nový systém a jak funguje, připravil jsem pro vás návod, jak Jelly Bean svému telefonu naservírovat.

Na úvod bych chtěl upozornit na to, že celý proces by měli absolvovat ti z vás, kteří mají s podobnými věcmi zkušenosti, protože celá procedura nese jistá rizika, která mohou vést k problémům s funkčností telefonu. Instalaci provedeme pomocí flashovacího softwaru Odin. V případě že máte na svém telefonu custom ROM a chcete si tuto originální ROM vyzkoušet, doporučuji provést zálohu jak celého systému přes recovery, tak zálohu všech aplikací a nastavení pomocí nástroje Titanium Backup, abyste se později mohli bez problémů vrátit zpět. Dále před samotnou instalací proveďte přes recovery menu factory reset/wipe data a wipe cache.

 

V případě, že budete přecházet z originální ROM s ICS, proveďte následující kroky:

  • proveďte zálohu SMS pomocí nějaké aplikace k tomu určené, seznam vhodných aplikací naleznete zde,
  • zálohu kontaktů můžete provést  synchronizací mezi kontakty na účtu v Gmailu,
  • zálohu seznamu příchozích a odchozích volání, můžete provést pomocí aplikace Call Logs,
  • veškeré uložené soubory, o které nechcete přijít, zkopírujte na SD kartu.

Pokud máte provedenou zálohu svého telefonu, stáhněte si Odin a archiv s firmware XLSJ Jelly Bean 4.1.2 uložte někam na disk a rozbalte. Po rozbalení byste měli dostat tyto soubory: CODE_I9100XXLSJ.tar, MODEM_I9100XXLS6.tar a CSC_HOME_OXX_I9100OXXLS1.tar. Aby byl celý proces úspěšný, je potřeba mít v počítači nainstalovány aktuální USB ovladače, které získáte instalací softwaru – Samsung Kies a v telefonu ještě povolte v nastavení ladění USB. Také se ujistěte, že máte telefon nabitý alespoň na 30 – 40 %. V tuto chvíli tedy máme vše potřebné připraveno a můžeme se pustit do instalace.  Jdeme na to:

  • Vypněte telefon.
  • Telefon zapněte současným stisknutím tlačítek Power + Home + Volume Down.
  • V další obrazovce stiskem tlačítka Volume Up potvrďte, že chcete pokračovat a dostanete se do download režimu.
  • V tuto chvíli připojte telefon USB kabelem k počítači a na obrazovce v programu Odin v levé horní části uvidíte žluté políčko signalizující správné propojení. Pokud bude toto políčko zašedlé, nejspíš nemáte nainstalované ty správné USB ovladače.
  • Ujistěte se, že v okně programu Odin máte zaškrtnutá jen políčka Auto Reboot a F. Reset Time, vše ostatní ponechte nezaškrtnuté.
  • Klikněte na tlačítko PDA a vyberte soubor CODE_I9100XXLSJ.tar a načtěte jej.
  • Klikněte na tlačítko PHONE a vyberte soubor MODEM_I9100XXLS6.tar a načtěte jej.
  • Klikněte na tlačítko CSC a vyberte soubor CSC_HOME_OXX_I9100OXXLS1.tar a načtěte jej.
  • V tuto chvíli je vše připraveno a klikem na tlačítko Start provedeme flashnutí firmware, průběh můžeme sledovat v levé části.
  • Jakmile je firmware flashnut, v levé horní části se  rozsvítí zelené políčko PASS! a telefon se restartuje.

Tímto máme nový firmware přenesen do telefonu, telefon se po ukončení procesu restartuje. Instalace nového systému v této chvíli může trvat poměrně dlouho, a proto hned nepropadejte panice. Pokud by se ale telefon náhodou dostal do takzvané smyčky ( boot loop ) a nespustila se instalace, v takovém případě je potřeba celý proces flashnutí firmware opakovat.

Ačkoliv na mém SGSII používám custom ROM Resurrection Remix s Jelly Bean 4.1.2, která je neskutečně rychlá díky čistému Androidu, oficiální ROM mě velice překvapila. Je rychlá, systém působí velice příjemným dojmem co se týče uživatelského rozhraní a ani mi tolik nevadila přítomnost nadstavby TouchWiz. Ta se nachází v novém kabátě TouchWiz UX, který používá například SGSIII. Instalací získáte prostor ve službě Dropbox o velikosti 50 GB, který představuje novou službu od Samsungu – S Cloud.

Těm odvážným přeji hodně štěstí při instalaci a testování. Těm, kteří se do instalace nepustí, přejí pevné nervy při čekání na oficiální update, který se již blíží.

 

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

zeptam se,dala by se tato verze Androidu naistalovat i na Verzo, nebo nejaka jina…díky za info

Dobrý deň.Mám obrovský problém zo svojim SGS 2.Som presvedčený že SGS 2 je najväčší hnoj aký kedy kto vymyslel.Pred mesiacom sa začali problémy aké by som ani v najhoršom sne nečakal.Telefon zničoho nič stratil signál a vypol sa,čo sa mi pred tým nikdy nestalo ,telefon má niečo cez rok.Zapnem telefon a batéria vybitá.Z 75 % na 2 % za okamih.Pripojím nabíjačku a za 5 minút 65%,no zaujímavé.Tak som preinštaloval ICS 4.0.4 na jelly bean podľa návodu vyššie,jeden deň to ako tak išlo a potom hrôza jak sviňa,telefon je totálne nepoužiteľný,Zapnem ho ide asi tak hodinu zapnem internet pozriem maily a hneď sa stratí signál a telefon vypne.Zapnem a hned zase vypnem ani nestačím dať pin a je off.Ak z telefonom totálne nič nerobím tak funguje ale z batérie ubúda ako keby z nej čerpalo energiu celé mesto.Vymazl som všetky aplikácie ktoré som mal nainštalované.Wipe a cache a factory reset som spravil už asi najmenej 50 krát za týždeň.Dnes som nainštaloval oficialnu Španielsku zostavu JZO54K.I9100XWLSD rom I9100XXLS8 a telefon išiel tak 2 hodiny a vypol sa z 94% baterie po zapnutí na 7% a nedá sa používať,po zapnutí stále sám vypína ,zase ho zapnem a zase vypne a dookola to isté.Pripojím napájačku a všetko funguje keď je na šnúre.No ale načo mi je taký mobil ktorý funguje stále len na nabíjačke.Budem rád ak by niekto poradil niečo normálne čo mám robiť.Je mi jasné že 90 % ľudí mi napíše aby som šiel do servisu.Toto nieje problém ako mnohí píšú na forumy ,že mu nejde wifi,ak nevie kde ho má zapnúť.Je mi na 100% jasné že toto nemá šancu vyriešiť nikto na forume ,lebo takýto problém má spústa ľudí s týmto šitným telefonom.Ešte asi 2 týždne a budem možno aj opravár systémov android,trávim až 5 hodín na forach na vyriešienie tohto problému ale bez úspechu.Už v živote si nekúpim nič zo Samsungu,telefon mi narobil neskutočné straty ,kupoval som ho len kôli internetu a dátam,ktoré absolutne nevyhnutne potrebujem.Teraz som z toho nešťastný ,telefon asi tresknem o zem a bude pokoj.Poradí niekto ako dalej?

Petr Pomajzl

21. 1. 2013, 13:46

Dobrý den, mohu se zeptat, jak dostanu pak telefon, do původního stavu? Hledám všude a nemohu najít :-(
Měl sem V mém telefonu:

Model: 
GT-I9100
Verze
Androidu: 
4.0.4
Ver. zk.
pásma: 
I9100XXLQ6
Ver.
jádra:
3.0.15-1056084
dpi@DELL168 #3
SMP PREEMPT Wed Aug 22 22:55:24 KST
2012
Číslo
sestavení:
IMM76D.XWLPW

Nový Android super děkuji !!!! Vydrž baterie je sice hrůza ale
vysvětlíte mi někdo tohle?? .. od 100% nabití do cca 55% se telefon
vybiji normalni rychlosti  (mojím drsným využitím cca 5-8hod) od 55% se
telefon vybije asi za hodinu… procenta doslova letí před očima…dokud
se tel nevypne…připojím do nabíjecky,chvili pockám aby šel tel vůbec
zapnout …. a po zapnutí ejhle.. telefon hlasí 55% baterky a tvaří se
normálne až do úplného nabití a takhle se situace pořád opakuje…
podotýkám že Androidem to neni dělal mi to každý a že sem jich
vystřídal… i jiné ROM a všechno … Baterie je nová :(  Začínám si
myslet že je asi nejáká Hardwarová chyba a asi budu muset navštívít
servis … co myslíte??  :) Omlouvám se asi to sem uplně nepatří ale
jsem bezradný …díky

Mam s Galaxy SII naprosto stejny problem. Oficialni 4.1.2 pro SPAIN region. http://www.sammobile.com/firmware/?page=8&view=10785

David Štumbauer

23. 12. 2012, 14:54

Dobrý den,
asi před měsícem jsem si nainstaloval Jelly Bean a vše bylo v pořádku. Nicméně předevčírem se mi začal telefon sám od sebe zhasínat a rozsvěcet. Nevím čím to může být. V krátkých intervalech se mi cca 4x rozsvítí a zhasne, pak delší dobu nic, a pak zase cca 4x rozsvítí a zhasne. Takto se to stále opakuje. Zkoušel jsem restartovat telefon, vypnout a vyndat na nějakou dobu baterku a tak podobně. Nemáte něko nějakou radu, čím by to mohlo být?

Vladimír Boječko

22. 12. 2012, 22:06

Mockrát díky. Odkazy a postup instalace je prvotřídní. Telefon mam v autě neustále na nabíječce, takže spotřeba mě tolika nevadí. Jdu zkoušet, co to umí.

Rom nevypada vubec zle, telefon funguje bezvadne a i na touchwiz bych si zase skoro zvykl. Nektery veci me mrzi ze nejsou v official CM9 kterou jsem pouzival predtim. 

Nicmene mam jinej problem. Timto upgradem ma telefon zase „oficial rom“ a je bez rootu. Chtel sem si vratit svoji backupnutou rom a taky vyuzit titanium backup, ale bohuzel se mi nedari udelat root.
Nemate nekdo nejakej kernel, kterej ste na root teto rom pouzili? Ja zkousel siyah 4.0.1 a 5.0.1 a ani po jednom z nich mi telefon uz nenastartoval, musel jsem se vratit k teto „offiko“ rom a jsem v pasti …
Jak se autorovi povedlo vratit po teto rom do telefonu zase nejkou „vlastni“? Diky za tip

Zdravím, pro root používám tento unsecured kernel. Po rootnutí této oficiální ROM jsem neměl problém. Postup je tedy následující: flash kernel přes Odin -> následná instalace custom ROM přes CWM. Pokud by se nedařilo systém oživit, provést factory reset / wipe data a wipe cache. Zatím vždy úspěch. Párkrát se mi stalo, že systém po rootu a instalaci custom ROM nenajel a f. reset a wipe cache a data vždy pomohlo, V jednom případě jsem musel flashnout custom ROM zmovu, protože ani wipe nepomohl.  

zdravím,vše funguje ok, jen občas nejde dotyk displej,např odemknout zámek, musím zhasnout powerem a znovu nahodit a pak už to jde, to samé se stalo u budíku, nešel zastavit….přehrál jsem to na origo rom od O2 ICS, na wipe data atd asi potřebuju root že? nahraju ho i ted na jelly bean? díky za info

Při první instalaci jsem tyto problémy také pozoroval, přeinstaloval jsem a vše bylo ok. Jak je psáno v článku, jedná se o testovací ROM a je třeba počítat s případnými komplikacemi. 

Petr Pomajzl

13. 1. 2013, 20:33

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jsem úplná lama, udělal sem vše podle návodu a klaplo to, jenže netuším, jak bych tel., dostal zpět, jako sem ho měl předtím : V mém telefonu:
Model: 
GT-I9100
Verze Androidu: 
4.0.4
Ver. zk. pásma: 
I9100XXLQ6
Ver. jádra:
3.0.15-1056084
dpi@DELL168 #3
SMP PREEMPT Wed Aug 22 22:55:24 KST
2012
Číslo sestavení:
IMM76D.XWLPW
 
Předem děkuji za jakoukoli radu Petr.

No mě to baterku nežere, tento systém je to co jsem potřeboval, ty vychytávky a hlavně nastavení prostorovosti zvuku + svižnost mě fakt dostaly. :D

Dobrý den, myslite si ze se jedna o tu samou rom co bude mozne aktualizovat officialne pres OTA aktualizaci? Zajima me to z toho duvodu zda se ta ROM nebude jeste nejak doladovat… A zda ji pak nebude lepsi stahnout primo pres OTA.. Diky

Toto je uniklý testovací firmware, takže je možné, že ke drobný úpravám může dojít. Pokud chcete, můžete tuto ROM vyzkoušet a v čase oficiální distribuce vrátit zpět původní ROM a provést update finální verze. 

Zdravím, po aktualizaci mi začala velmi často „zamrzat“ S2, vždy se objeví hláška, že „com.android.phone se zastavl“ po odkliknutí OK opět nějakou chvíli funguje než zamrzne znovu. A dále se mi po minutovém hovoru přeruší spojení a musím hovor opakovat. Když se podívám na stav signálu, když se mi přeruší hovor tak se signál zrovna hledá. trvá to cca 4s. Mohl by mi prosím někdo poradit jak vyřešit oba problémy? děkuji

Zkuste ROM přeinstalovat a provést factory reset a wipe.

Jindřich Regál

30. 11. 2012, 15:08

Taky Vás mobil požírá za živa? Baterka docela mizí i s úsporným režimem :-(.

David Štumbauer

30. 11. 2012, 18:54

Také jsem si všiml menší výdrže baterie.

Přesně tak. Taky mě to štve. Zatím co s rom CyanogenMod 9 mi baterka při běžném používání vydržela i klidně den a půl s touto rom musím už po 10 hodinách hledat nabíječku. 

Výdrž baterie je obecně problém u stock ROM přímo od výrobce. Jediným řešením je přejít na custom ROM, kde je výdrž poněkud jinde.

Tak jsem to dnes zkusil podle návodu a vše OK.
Ještě jednou díky za návod a pomoc.

Jindřich Regál

29. 11. 2012, 17:29

Zdravím, aktualizace funguje, ale nelze se mi přihlásit do sítě. Mám T.mobile, firemní tarif a upgradoval jsem z Rootnotého telefonu polská verze ics. Neznáte nějaký unlocker? Díky

Zkuste re-flash, popřípadě wipe data/cache.

Jindřich Regál

29. 11. 2012, 18:14

Re-flash nepomohl. Upgrade mi také zrušil root. Poradíte mi prosím, jak root znovu provést? v Nejhorším by totiž šlo síť zřejmě odblokovat aplikací, která ale root vyžaduje. Díky

Jindřich Regál

29. 11. 2012, 19:36

použil jsem http://www.tuxgarage.com/2012/11/Root-I9100XXLSJ-Jelly-Bean-Leaked-Galaxy-S2-Firmware.html a funguje. Ale zatím se mi pomocí žádné aplikace telefon odemknout nepodařilo. Práci mi ztěžuje už druhý tden zaškrcený internet. Nevím, co s tím O2 provádí :-(.

Jindřich Regál

29. 11. 2012, 21:05

Musel jsem koupit aplikaci galaxy unlock za 50Kč, jiná na JB prý zatím nefunguje.

David Štumbauer

29. 11. 2012, 17:00

Dobrý den,
mám dotaz ohledně počítadla v telefonu. Potřeboval bych vědět, jestli se do počítadla započítá flashnutí telefonu. Nechtěl bych ztratit záruku.
A půjde případně vrátit software zpět na ICS ?

Děkuji za odpověď.

Dobrý den, vzhledem k tomu, že se jedná o oficiální firmware přímo od výrobce, neměl by mít vliv na counter zaznamenávající počet neoficiálně instalovaných rom. Záměrně uvádím neměl, jelikož toto emám ověřené. Co se týče downgrade zpět na ICS, zde je potřeba si provést zálohu všeho potřebného, jak je psáno v článku a dále doporučuji stáhnout oficiální firmware, neboli originální stock rom. Tu stejným postupem flashnete do telefonu v případě, že by jste se chtěl vrátit. Můžete stahovat například zde: http://stockroms.net/file/GalaxyS2/GT-i9100/ICS

David Štumbauer

29. 11. 2012, 17:54

Děkuji :)

David Štumbauer

29. 11. 2012, 19:32

Tak vše funguje jak má :) Jen se chci ještě zeptat, jestli se dá nějak zjistit zda se aktivovalo to počítadlo. 

Stav počítadla zjistíte tak, z vypnutého stavu telefon zapnete tlačítky volume down+power+home a dostanete se tak do download modu. Tam pak uvidíte u položky „custom binary downlod“ počet 

David Štumbauer

30. 11. 2012, 18:38

Žádný „custom binary download“ tam není. Jen varování ohledně Custom OS a vysvětlivky tlačítek pro pokračování. V dolní části obrazovky je žlutý trojúhelník s vykřičníkem. Co to tedy znamená?

Přes to varování se musíte dostat tiskem tlačítka pro pokračování a v další obrazovce již uvidíte počet custom binary download. 

David Štumbauer

3. 12. 2012, 16:14

Tak po pokračování se mi ukáže „CUSTOM BINARY DOWNLOAD: NO“ což tedy znamená, že počítadlo se po flashutí neaktivovalo.
Děkuji

Pane Sobotka,
Nevit jak na Root, zkousel jsem vsechno a nejde mi to, mate nejaky napad prosim? 

zkuste program super one click někdy se sekne a spadne, ale je dobrý, jaký máte telefon?

Co vím, tak superoneclick není pro SGS2, ale možná se mýlím. @facebook-1296393277:disqus jsem poslal info přes FB.

hmmm…já měl v mobilu jelly bean už tejden po vydání a to nám S1 kdo by tak dlouho čekal :D

Zřejmě díky custom, že ? ;)

Michal Straka

28. 11. 2012, 16:44

Může někdo potvrdit informaci o 50 GB dropboxu zdarma? Já jsem s Dropbox zakládal při úvodním průvodci a získal jsem jen základní velikost… :/

Ano, 50 GB v Dropboxu získáváte, ale není to automaticky, ale musíte projít přes webové rozhraní služby procesem, kdy musíte splnit několik bodů, jako je instalace desktopového klienta na dvou pc, nahrát soubory a doporučit přátelům, pak se prostor navýší. 

Martin Škopek

28. 11. 2012, 16:40

musím mít v telefonu root anebo ne ?

Nemusíte, toto je oficiální testovací sestavení, které by mělo být pravděpodobně distribuováno do telefonů maximálně v mírně pozměněné podobě.

Martin Škopek

28. 11. 2012, 17:12

takže stačí jen nahodit přes ODIN podle výše zmíněného postupu ? (ptám se, protože to zkouším poprvé)

Ano, dle postupu rozbalit archiv, mít vše jak je psáno připravené a případně provedené zálohy, načíst přes Odin a flashnout. Vyzkoušeno, funkční.

Martin Škopek

28. 11. 2012, 17:35

A ještě jedna otázka (ano vím,že jsem otravný) nevadí ,že mám polskou distribuci ?

Ne, nejste otravný :), ptejte se, pokud potřebujete. Dle mého by polská distribuce neměla být překážkou. Nezkoušel jsem to, ale neměl by být problém. 

Martin Škopek

28. 11. 2012, 18:51

zdánlivě všechno funguje,jak má díky za pomoc ! :)

Nemusíte, nijak to s tím nesouvisí.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat