/Rozhovor/ Roman Taliano jako zakladatel Dotekománie.cz

/Rozhovor/ Roman Taliano jako zakladatel Dotekománie.cz
2012-08-08T13:40:33+02:00
• 8. 8. 2012

Projekt s názvem Dotekománie pomalu běží dva a půl roku pod Mobilmánii a nebude od věci, když vám více přiblížíme jeho minulost. Jestliže jste našimi každodenními návštěvníky, čtenáři a fanoušky, tak máte zajisté přehled o redaktorech a šéfredaktorovi, ale nesmíme zapomenout ani na pravého otce této stránky. Poslední zmínka o zakladatelovi byla v naší nedávné soutěži, kde jste měli uhádnout jeho právé jméno. Je jím Roman Taliano a právě dnes pro vás máme připravený rozhovor, ve kterém se dozvíte všechny podstatné věci o jeho osobě i celé Dotekománii.

  • 1.) Zdravím tě, jak by ses v krátkosti představil svým návštěvníkům?

Ahoj jsem Roman a jsem zakladatel Dotekománie. Neustále sleduju svět mobilních telefonů a tabletů a jsem příznivcem všech dotykových hračiček.

  • 2.) Jak a kdy vznikla myšlenka založit Dotekománii?

V tu dobu, kdy vznikla Dotekomanie, začínala éra dotykových telefonů a já jsem se také rozhodoval nějaký „dotykáč“ pořídit. Jelikož nejsem typ, který koupí něco jen tak bez pořádných informací, tak jsem pár hodin strávil studováním, abych vybral ten nejlepší. Díky tomu jsem získal hodně informací, o kterých jsem se chtěl s lidmi podělit. To byl důvod založení a také název pro blog byl předem jasný.

  • 3.) Vzpomeneš si, jak vznikla spolupráce mezi tebou a Přemkem Vaculíkem?

Abych řekl pravdu, tak se mi strašně líbil mobilní telefon Sony Ericsson Vivaz a Přemek jej zrovna prodával na Aukru. Zjistil jsem, že ho získal díky svému blogu, tak mě napadlo ho oslovit a zeptat se ho, zda by nechtěl blogovat se mnou. Přemek se spolupráci nebránil, i když jasně věděl, že žádná odměna za psaní článků není.

  • 4.) Počítal jsi při zakládání Dotekománie s takovým úspěchem?

Dotekománie měla rychlý start. Hned první měsíc blogovaní se stala nejlépe hodnocením blogem na Mobilmánii. Proti tomu, co je z blogu nyní, je to však úplná prkotina. Samozřejmě daleko větší zásluhy na tom má současný šéfredaktor Přemek, který z pouhého obyčejného blogu udělal blog profesionální. Díky němu teď na blogu fungují kvalitní redaktoři („blogeři“), kteří přinášejí spoustu nových myšlenek a posunují blog k výšinám.

  • 5.) Proč se momentálně nepodílíš na obsahu Dotekománie?

Po dvou letech blogování jsem si chtěl dát nějaký čas pauzu a nabrat nové síly. Soustředit se na jeden projekt, kterým byl Android Gamer, a odpočívat. Bohužel sem zjistil, kolik času pořad zabere na jednoho člověka a moje pauza tak neskončila ani po roce. Hodně mě mrzí, jak malý čas teď blogu věnuju a neustále přemýšlím o návratu. Snad se ho brzy dočkám, i když teď na Dotekománii blogují o dost lepší autoři, než jsem byl já.

  • 6.) Jak hodnotíš momentální stav Dotekománie? Jsi s ním jako zakladatel spokojený?

Nedávno jsem spolupracoval s jednou firmou na hledání kvalitních blogů a jejich tvůrců. Docela mě mrzelo, kolik kvalitních blogů už v současné době najdeme  pouze v historii a postupem sem zjišťoval, kde jsou ti kvalitní blogeři. No a oni mezitím přešli na Dotekománii :D Ne, teď vážně, podívejte se kolik blogů v ČR nebo SK má vlastní videopořady, vysokou návštěvnost a psali o nich i v zahraničí. Současný stav se jinak než pozitivními slovy hodnotit nedá.

  • 7.) Co funkce šéfredaktora, jak hodnotíš práci Přemka a proč ty tuto pozici nezastáváš?

Nikdy jsem nepotkal lepšího člověka, který nejenom v blogerském, ale i osobním životě dokáže poradit a pomoci. Bez něj by dnes žádná Dotekománie už neexistovala a skončila by také na hřbitově blogů, o kterých by se dnes už ani nevědělo. Já jsem blog sice založil, ale Přemek udělal 100 krát více práce pro blog než já. On dal vzniknout novým pořadům, on přivedl nové redaktory a on nikdy nedokázal blogersky vyhořet jako já. Mohl si klidně založit nový blog a udělat vlastní projekt, ale stačí si znovu přečíst první větu. Přemkovi hodně děkuju a vím, že i když má určitě hodně vlastní práce, tak hodně času věnuje blogu. On je muž na správném místě.

  • 8.) Na co se můžou návštěvnici v nejbližších měsících těšit na Dotekománii, máte něco v plánu?

Mám spoustu projektů, ale zatím nebyl čas, vždycky něco začnu a nedodělám. Určitě bych chtěl, aby Android Gamer měl svou pravidelnost a diváci tak neviděli jeden díl za dva měsíce. To je z mé strany. Co chystají kluci a naše mladá slečna, zatím nevím, nebo zatím nebudu prozrazovat, ale určitě se chystají další novinky.

  • 9.) Máš nějakou představu o budoucnosti celého projektu Dotekománie?

Moje představa už dávno naplněná byla a kam se až Dotekománie dostala sem nečekal ani já sám.

  • 10.) Jaký je tvůj názor na dnešní dobu? (Drazí operátoři, patentové války, rozpory fanoušků Android vs. iOS).

O operátorech raději nemluvím. Mám bohužel všechny tři a nejradši bych je poslal do ….. Vadí mi především ceny mobilního internetu, FUP limity a zahraniční ceny a nedodržování podmínek. Patentové války jsou další příběh. Nenajde se den bez neklidu. Kdyby raději výrobci přestavili pořádný dotykový telefon s výdrží baterky alespoň týden při plném využití. To poslední mě zase tak nevadí, je lepší když je více systémů, které se budou neustále předhánět v tom, aby byly lepší než ten druhý.

  • 11.) Na závěr prozraď, jaká zařízení používáš a proč zrovna tato.

Nejčastěji používám HTC Sensation. Jednak se mi zatím nepovedl rozbít (i když už párkrát hodil hubou o beton) a po roce používání jsem si na něj nemohl stěžovat. Akorát ta výdrž by mohla být větší.

  • 12.) Díky za tvůj čas věnovaný tomuto rozhovoru a nechávám ti volný prostor (např. vzkaz čtenářům)

Dotekomanie žije především díky našim čtenářům, takže veliké poděkování patří i jim, jelikož psát články, které by nikdo nečetl, by asi nikoho nebavilo. Několikrát jsem zde zmiňoval jméno Přemek, bez kterého by dneska blog už neexistoval, takže další obrovské poděkování patří taky jemu. Určitě mezi vámi existuje spousta mobilních nadšenců, kteří by se třeba rádi podělili o svůj názor a na Dotekománii je určitě místa dost.

Zdravím vás z dovolené Roman T.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat