Apple iOS má problém, platby uvnitř aplikací lze obejít

Apple iOS má problém, platby uvnitř aplikací lze obejít
2012-07-13T17:41:13+02:00
• 13. 7. 2012
10

Ruský vývojář objevil a zveřejnil způsob, jak obejít tzv. in-app platby. To jsou platby nikoliv za aplikace, nakupuje se přímo uvnitř aplikací – typicky bonusové náčiní a levely ve hře, nebo další číslo časopisu. S tímto postupem dostanete, co chcete, ale nemusíte zaplatit. Možná byste čekali, že je třeba jailbreak, ale opak je pravdou. Chyba je v každém zařízení s iOS.

apple-in-app-purchase

Daný postup je velmi jednoduchý a zvládne jej prakticky kdokoliv. Celý trik spočívá v instalaci dvou bezpečnostních certifikátů a změně DNS záznamu. Následně si zdarma můžete dopřát obsah nebo služby, za které normálně musíte v aplikaci zaplatit.

Tento postup nefunguje vždy, ale většinu aplikací zvládne oklamat. Jedná se o zásadní problém a Apple se k němu zatím nevyjádřil. Zřejmě bude následovat velmi rychlá oprava, ale i tak může vzniknout dost škod. Nejzajímavější na všem je to, že se daná chyba netýká jen nejnovější verze. Lze ji aplikovat na iOS 3 až 6. Nyní se můžete podívat na video, kde je celý postup ukázán. Neodhaluje veškeré informace, jen poukazuje na zásadní problém.

Aktualizováno (16.7.2012): Video bylo staženo z youtube, jelikož porušovalo autorská práva společnosti Apple, která si je nárokuje.

Zdroj: theverge.com


Za upozornění děkujeme našemu čtenáři Ondřeji Holanovi.

Aktualizováno (15.7.2012): Apple v současnosti celý případ vyšetřuje a snaží se najít způsob opravy. Nadále budeme sledovat celé dění.

Aktualizováno (16.7.2012): Naštěstí se objevilo další video, kde je ukázáno, že chyba stále není opravena.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

[lopaticak] je fajn, že takových jako ty je dost, vždy mne to pobaví:-) …co se týká mne, nevnímám to jako bezpečností problém iOS, ale problém snížení zisku vývojářů a Apple a jako taky vývojáře mne štve, že takovými úlety iOS klesá k úrovní Androidu (byť ho z té výšky samozřejmě ještě ani nevidí). Bezpečnost iOS pro mne bude narušena pokud se vzdáleně dostanu k datům uživatele (kontakty, email, kalendář) a zejména jak správně říká [fmmb] k údajům o platební kartě. Z videa je ovšem zřejmé, že se nejedná o něco co se stane samo, ale uživatel musí být natolik bl.ý, že to sám inicializuje… V každém případě jsem zvědav co Apple…

To bude urcite nesmysl a provokace ze strany googlu! Vzdyt iOS je nejlepcejsii, nejkrasnejsi a nejuzasnejsi system bez chyb! :DDDD

A nemůže se náhodou vlastník těch falešných DNS dostat k údajům o platební kartě, pokud už někdo dříve v iphonu zaplatil kartou? To by byla teprve sranda, za ušetřených 20 doláčů :-)

5. gerranek: musi to jit pres apple, kdyz si kasiruje svejch 30% i z in-app plateb

mozna budu mit blbou otazku ale jakto ze to je problem iOS?? ten jako operacni system urcuje jakym zpusobem se plati v cizich aplikacich?? nebo..??

3. bagrous: To je možné..benefit pro zaměstnance applu :-))

2.Stillgar.: Apple má zřejmě patent na tu chybu :)

Jen dotaz….čím porušovalo to video autorská práva Applu? ;-)
(že by to byla nějaká speciální vlastnost Ios a appel to mel patentovany??)

Ale tož, video už nefunguje, chtělo by to updatovat článek :-) .

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat