Samsung: Prodáno 7 mil. Note a 50 mil. telefonů řady S

Samsung: Prodáno 7 mil. Note a 50 mil. telefonů řady S
2012-06-02T14:00:28+02:00
• 2. 6. 2012
4

Poté, co Samsung představil a uvedl na trh nejnovější vlajkovou loď Galaxy S III, oznámil výsledky prodejnosti dříve představených modelů. Podle posledních čísel se prodalo 7 milionů kusů “tabletophonu” Galaxy Note a celkem přes 50 milionů kusů telefonů řady Galaxy S.

Samsung-Money-F

Samsung tato čísla, týkající se hybridu Note, naposledy zveřejnil v únoru a nutno podotknout, že se od té doby výrazně změnila. Jak jsem již nastínil v úvodu, tomuto korejskému gigantovi se podařilo prodat celkem 7 milionů zařízení Galaxy Note. Tato hodnota je o to zajímavější, že za několik měsíců (od posledního uveřejnění výsledků) narostla o celé dva miliony.

samsung-galaxy-note

Prodejností přes 50 milionů, kterou se honosí řada Galaxy S, můžeme rozdělit na dvě položky. První generace tohoto telefonu dosáhla na číslo 24 milionů a generace druhá, Galaxy S II, se již dostala k hodnotě 28 milionů prodaných kusů. I přes to, že zde již máme generaci třetí, lze očekávat, že se ještě nějaký ten kus SGS II prodá. Uvidíme, jestli na tuto vzestupnou tendenci SGS III naváže. Je pravda, že konkurence zatím není příliš velká. Prozatím je totiž na trhu jen jeden srovnatelný smartphone, a tím je HTC One X. V jeho prospěch hraje nižší cena a unibody konstrukce, ale co do výkonu zřejmě vede Samsung. Další třecí plochou bude displej, na který Samsung hodně sází. Byť oba telefony disponují podobnými parametry, technologie výroby je jiná. V neposlední řadě nesmíme zapomenout ani na to, že oba výrobci nabízejí vlastní nadstavby nad systémem Android. V případě Samsungu je tu navíc několik přidaných funkcí, jako je například hlasový asistent S-Voice.

samsung-galaxy-s-internationalsamsung_galaxy_s_ii_1

Vraťme se ale na chvíli zpět k prodejním výsledkům. Vzhledem k tomu, že čísla, o kterých zde mluvíme, jsou opravdu obrovská, přímo vybízejí k nějakému tomu spočítání výdělku korejské firmy. Zde ovšem narážíme na problém, kterým jsou neznámá data o výrobních nákladech. Pokud ale budeme skromnější, vystačíme si s cenou bez daně vynásobenou počtem prodaných kusů. Pro zjednodušení budeme počítat dnešní ceny (i přes to, že při uvedení na trh byla cena za jeden kus výrazně vyšší).


Potom už jsou počty jednoduché. Zde jsou průměrné ceny jednotlivých zařízení bez DPH:

Galaxy Note: 12 000 Kč

Galaxy S: 10 000 Kč

– Zde je nutné vzhledem ke stáří telefonu cenu spíše odhadnout. Aktuální nejnižší cena udávaná serverem Heureka.cz je 6366 Kč, nejvyšší pak 12 424 Kč s DPH.

Galaxy S II: 11 000 Kč


Galaxy Note

– 7 milionů prodaných kusů

– > 84 miliard Kč

Galaxy S

– 24 milionů prodaných kusů

-> 240 miliard Kč

Galaxy S II

– 28 milionů prodaných kusů

-> 308 miliard Kč


Suma sumárum to máme celkem 632 miliard korun utržených pouze za modely Note, SGS a SGS II. Jak jsem již podotkl, je nutné brát tato čísla s notnou rezervou. Průměrné ceny samozřejmě nejsou přesné a výrobní náklady neznáme, takže v žádném případě nelze mluvit o této sumě jako o zisku. Samozřejmě dalším prvkem, který přispívá k tomu, že námi spočítané výsledky nejsou tak přesné, je to, že velké množství telefonů bylo prodáno skrze operátory a ceny, za které je právě tito distributoři nakupují, jsou nám taktéž neznámé. Je to ale krásná ukázka toho, kolik peněz se v mobilním byznysu točí. Zvláště, když si uvědomíme, že jde pouze o několik modelů z nabídky jedné společnosti.


Zdroj: The Verge

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

Ale to je jen % vyjádřený rozdíl mezi prodejní cenou a cenou součástek, ne?

no určitě namají marže jako náši operátoři :D něco okolo 45% někde sem četl že apple má něco kolem 40% a samsung kolem 20% nokia něco kolem 30% navíc se to nedá srovnat protože apple má pár modelů za to sunsungů jsou hromady..

Výrobní náklady Iphonu jsem ještě nikde neviděl. Jen seznam součástek a jejich ceny. Můžete hodit odkaz na ty výrobní náklady? Díky.

To by mě zajímalo kolik jsou výrobní náklady těchto Samsungů. Nemá někdo info k tomu? Vím, že u iPhonu to hned někdo rozebral a dal na net zhruba kolik co stojí. Není to někde stejně pro tyto telefony?:)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat