TRANSSION je vycházející hvězda, Samsung se drží na první pozici

TRANSSION je vycházející hvězda, Samsung se drží na první pozici
2024-04-17T11:40:34+02:00
• 17. 4. 2024

Fotka od Jonas Leupe z Unsplash

V poslední době jde vidět výkyvy na trhu se smartphony. Měli jsme zde lehký pokles i stagnaci, ale nyní se zřejmě celé odvětví vrací k růstu. Nasvědčuje tomu analýza společnosti Canalys, kde jde vidět poměrně zajímavý obrat a rychlý nástup společnosti, o které jste možná nikdy neslyšeli.

Samsung první, Apple druhý

Máme zde čerstvé výsledky v dodávkách mobilů na celosvětové úrovni na první kvartál tohoto roku. Předchozí čtvrtletí bylo silnější, ale to je pochopitelné zejména díky vánočním nákupům. Stále ale není trh na úrovni z roku 2020 a 2021. V meziročním srovnání prvního čtvrtletí jde ale konstatovat nárůst o 11 %, což je dobrá zpráva. Celkové dodávky se pohybují kolem 300 milionů mobilů.

Při pohledu na konkrétní výrobce, respektive na prvních pět, tak nikoho nepřekvapí, že se na prvním místě umístil Samsung. Ten si nyní drží 20 % trhu, byť se jedná o pokles oproti prvnímu kvartálu předchozího roku, kdy měl 22 %. Apple oslabil více, jelikož se propadl z 21 % na 16 %. Naopak společnost Xiaomi se všemi svými subznačkami posílila z 11 % na 14 %.

HF7EIzM4Y1E7C6~uCDm2WwvxBDoteNG3 900x506x

Zdroj: canalys

Nejvíc se vytáhla společnost TRANSSION, jelikož se dostala na čtvrtou pozici s 10 %, přičemž původně měla jen 6 %. Přeskočila tak Oppo (s OnePlus), které má nyní 8 % (původně 10 %). TRANSSION je asi pro mnohé neznámá společnost, ale není se čemu divit, když na trhu se smartphony působí zejména skrze své značky Tecno, Infinix, Itel, Oraimo, Syinix a Carlcare. Právě první dvě značky si vybraly například Česko jako vstupní bránu do Evropy a postupně se rozmáhají.

Zatím ale neočekáváme, že by došlo k nějakým velkým pohybům na trhu. Je ale možné, že Xiaomi ještě více zabere a posune se na druhé místo.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat