Návod na identifikaci obtěžujícího volání nebo skrytého čísla

Návod na identifikaci obtěžujícího volání nebo skrytého čísla
2024-04-06T15:00:30+02:00
• 6. 4. 2024

Zdroj: DALL E

Mobilní telefony nám nabízí mnohé možnosti a mohou zjednodušit život. Současně ale musíte myslet na bezpečnostní pravidla, abyste se nestali obětí podvodníků. Takovým zlatým pravidlem je neklikat na odkazy v e-mailech, SMS zprávách a podobně, a to ani v případě, že se druhá strana představuje pod známým jménem nebo dokonce úřadem. Vždy je dobré zachovat chladnou hlavu, najít si oficiální kontakty na konkrétní subjekt a ověřit si, jestli vůbec něco chtějí.

Někdy vás ale může obtěžovat nějaké telefonní číslo, a to i skryté. Některé aplikace již obsahují funkce na varování před spamem, ale ne vždy fungují. Můžete se stát i středem pozornosti nějaké osoby nebo společnosti, přičemž vás může obtěžovat právě skryté číslo. Za normálních okolností nelze jednoduše zjistit, kdo vám volal, a to ani u běžného čísla, pokud neexistuje nějaký záznam na internetu. Naštěstí je zde služba pro identifikaci obtěžujícího či zlomyslného volání.

Identifikace skrytých i veřejných telefonních čísel

V tomto případě nejde o novinku. Mobilní operátoři nabízí možnost identifikace telefonního čísla, a to i skrytého. Služby nabízí od roku 2005, jelikož to vyplývá ze zákona. I tak ne každý o této možnosti ví. Navíc operátoři nenabízí jednoduchou cestu pro vyžádání identifikace. Pokud byste si mysleli, že stačí v nějaké samoobsluze vyplnit pár řádku a kliknout na tlačítko odeslat, budete zklamáni.

a98677 480x480x

Zdroj: O2

Vodafone, T-Mobile i O2 nabízí jen formuláře, které si musíte vypsat, vytisknout a následně zaslat na poštovní adresy těchto firem. Služby jsou zpoplatněny:

  • O2 – Cena za 1–5 identifikovaných čísel je 208,26 Kč bez DPH (252,00 Kč vč. DPH)
  • Vodafone – Služba je zpoplatněna částkou 250 Kč včetně DPH.
  • T-Mobile – Cena služby je 208,28 bez DPH

Identifikaci je možné provést až 60 dnů zpětně, ale je zde nutné myslet na fakt, že operátoři takto mohou relativně přesně učinit jen u čísel z jejich vlastní sítě. Data nemusí být dostupná u hovorů od jiného operátora, mezinárodních a přesměrovaných hovorů. O2 navíc dodává, že lze identifikovat jen přijatý hovor, nelze tak učinit u čísel, které jen prozvánělo.

U skrytých čísel je to o něco komplikovanější, jelikož budete muset podat žádost u všech operátorů postupně, abyste zjistili samotné číslo, případně jméno, název subjekty atd.

Co se týče dostupnosti všech potřebných informací, tak O2 má k této službě samostatnou stránku se všemi informacemi a také s možností stažení formuláře (O2 – Identifikace zlomyslných volání). I T-Mobile má speciální webovou stránku se všemi informacemi (T-mobile – Identifikace obtěžujícího volání). Vodafone to má trochu komplikovanější, respektive jsme nenašli speciální stránku. Lze si stáhnout formulář ze stránky, kde si musíte najít Žádost o identifikaci obtěžujícího či zlomyslného volání.

Zdroj: forum.mobilmania.zive.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat