Brýle s rozšířenou realitou pro nevidomé v přípravě

Brýle s rozšířenou realitou pro nevidomé v přípravě
2024-03-16T11:40:45+02:00
• 16. 3. 2024

Zdroj: .lumen

Největší novinkou v oblasti rozšířené a virtuální reality jsou Apple Vision Pro. Jde o první fázi, přičemž jsou určeny spíše pro vývojáře, aby se vytvořil ekosystém pro budoucí produkty této společnosti. V této oblasti ale soutěží s firmami jako HTC a Meta. I tak se jedná v podstatě o běžné brýle určené pro zábavu, práci a případně jiné aplikace. Je zde ale jeden projekt, který má jiný cíl. Zjednodušit život nevidomým lidem.

Brýle .lumen

Asi byste si nikdy nespojili chytré brýle s nevidomými lidmi, i tak je zde zajímavý projekt od společnosti .lumen, za kterým stojí Cornel Amariei z Rumunska. Jeho společnost .lumen se snaží vytvořit chytré brýle s rozšířenou realitou pro nevidomé uživatele, případně pro ty, co mají komplikace se zrakem.

Glasses Sideways 1024x1024x

Zdroj: .lumen

Na první pohled brýle vypadají jako většina současných  produktů, ale chybí zde jedna část – displeje. Ostatně jsou v tomto případě k ničemu. Brýle se totiž soustřeďují na zaznamenávání prostředí a následné reprezentování v podobě vysoce pokročilé technologii haptické odezvy. Brýle reprezentují prostředí přes zpětnou odezvu právě na čele uživatele.

Glasses Frontal 1500x2000x Glasses Testing 1 1536x2282x

Zdroj: .lumen

Samozřejmě mají brýle mnoho senzorů a pokročilých technologií. O hlavní výpočty, detekce a reprezentaci dat se starají čipy od Nvidie, ale jsou zapojeny i jiné společnosti. Kromě toho se do projektu zapojila i EU, který poskytla část financování. Nejde ale jen o haptickou odezvu. Brýle mají v sobě zabudované další technologie včetně umělé inteligence, hlasového asistenta atd. Uživatel tak může zadat příkaz, aby ho brýle navigovaly na konkrétní místo, klidně i v obchodě.

Společnost .lumen se snaží o vytvoření takového technologického vodícího psa. Ostatně právě vodících psů je málo a jejich výcvik je časově i finančně náročný. Zatím se ale neví, kdy budou brýle od .lumen připraveny a kolik vlastně budou stát. Dá se ale očekávat, že se bude ve výsledku jednat o mnohonásobně nižší částku, než kterou stojí vodící pes.

Zdroje: youtube.com, dotlumen.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat