Nová platební metoda Cvak aneb mezikrok k době bez terminálů

Nová platební metoda Cvak aneb mezikrok k době bez terminálů
2024-01-23T14:35:18+02:00
• 23. 1. 2024

Zdroj: AirBank

1

V těchto dnech se v Česku spouští zcela nový projekt, tedy spíše metoda placení. Nese označení Cvak a ve své podstatě se nějak moc nedotkne samotných uživatelů. Cílem je rozšířit možnost zavedení bezkontaktních plateb i tam, kde nebyla možnost zapojení terminálu, nebo byl celý proces až příliš komplikovaný.

Cvak zatím s plastovou kartičkou

V tomto ohledu se novinka více méně nedotkne běžného smrtelníka. Celá služba cílí zejména na podnikatele, kteří si do teď nepořídili platební terminál. Stále se může jednat o příliš komplikované a drahé řešení, a to i z pohledu provozu terminálu. I proto došlo k vyvinutí novinky Cvak, která se snaží vše zjednodušit na minimum.

Už jen samotný proces registrace pro podnikatele byl zjednodušen do takové úrovně, že se v podstatě jen zaregistruje, uvede patřičné údaje a následně mu přijde plastová kartička s NFC a s QR kódem. K tomu bude potřebovat ještě aplikaci Cvak. Když zákazník bude chtít platit, obchodník jednoduše zadá platbu do aplikace a samotný zákazník jen přiloží mobil k NFC kartičce, nebo naskenuje QR platbu. Tu provede a vše je dokončeno.

Jednak obchodník dostane peníze na svůj účet, nepotřebuje nic speciálního. Výhodou je, že zákazník může používat dosavadní platební služby jako Google Pay, Apple Pay, případně půjde použít pro rychlejší platbu i aplikaci podporované banky.

Trochu je zde problém, pokud má zákazník jen běžnou plastovou kartu, ale i na tuto situaci se myslelo. Je tak obsažen každý možný scénář. Největší výhodou služby Cvak je jeden jediný poplatek. Platí se 0,8 % z každé provedené platby přes Cvak. Není zde paušál, ani vstupní poplatek.

V tuto chvíli se jedná o relativně unikátní řešení, ale na druhou stranu bude v budoucnu asi běžnější, pokud obchodník bude mít speciální aplikaci, která z jeho mobilu rovnou udělá platební teminál. Už nyní je zde několik projektů a asi se dočkáme značného rozšíření i na platformě iOS, kde jsou zatím značné limity.

Metoda Cvak je podporována u Air Bank, Fio banka, mBank a MONETA Money Bank, ale není vyžadováno, aby klient měl také u těchto subjektů účet. Údajně se pracuje na rozšíření o další banky.

Apple zřejmě zpřístupní NFC v iPhonech pro placení

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Tak já nevím ale paní co má u nás u Labe stánek s buřty a pivem. Mi v létě nabízela platbu na účet přes QR Kód. A nemusí se zas nikde registrovat, platit poplatky, i když oproti terminálům nižší. Jen o tom moc lidí neví nebo neumí používat. Pokud by to tak bylo, byla by nějaká aplikace cvak úplně zbytečná. Když v podstatě musí pravděpodobně v aplikaci zadávat stejné údaje, které záda i v aplikaci své banky. Nebo né?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat