Šifrované e-maily od Facebooku končí

Šifrované e-maily od Facebooku končí
2023-12-13T16:38:54+02:00
• 13. 12. 2023

Zdroj: Blomberg

Facebook se rozhodl přestat podporovat osm let starou funkci. Důvod? Téměř nikdo ji nepoužíval. Existují totiž mnohem lepší řešení, které uživatelé využívají.

Od roku 2015 poskytoval Facebook možnost přihlásit se k odebírání šifrovaných notifikačních emailů. Nicméně většina těchto mailů byla detekována jako spam, a tyto zprávy uživatele informovaly o věcech, o kterých již věděli přímo z aplikace Facebooku: následně se proto většina lidí rozhodla odhlásit z odběru veškerých mailů od Facebooku.

Oficiální důvod zrušení služby Facebook neuvedl, má se nicméně za to, že za rozhodnutím stojí finanční důvody: nemalé náklady na údržbu služby s mizivou využívaností.

Facebook se zbavuje šifrovaných e-mailů

Redaktoři magazínu TechCrunch – a pochopitelně nejen oni – si povšimli zprávy od společnosti Facebook v tomto znění: „Tuto službu můžete používat do 5. prosince, kdy bude ukončena. To znamená, že již brzy nebudou e-maily, které dostáváte od Facebooku, šifrovány.“

V době spuštění této služby, tedy v roce 2015, bylo šifrování e-mailové komunikace akcentováno zejména kvůli nedávným únikům informací od Edwarda Snowdena. Šlo tehdy o velmi žhavé téma, zajímavé i pro bulvární tisk. Vývoj v této oblasti se samozřejmě od té doby posunul, a on-line bezpečnost a soukromí jsou již na vyšší úrovni než tehdy. Příjem šifrovaných e-mailů se zastaralou technologií PGP tedy rozhodně není „výkřikem techniky“, a není se co divit, že se Facebook nyní odhodlal tuto službu úplně odstřihnout.

Facebook Encrypted

Zdroj: techradar

Šifrované zprávy v Messengeru

O hodně později přidal Facebook zapnutí možnosti šifrovaných zpráv do svého Messengeru. Zajímavé je, že o této funkci sama společnost nemluví zrovna v superlativech: uživatele varuje, že mohou o zprávy přijít, pokud vymažou cookies nebo používají anonymní režim prohlížeče, a také nemohou Facebooku hlásit audio ani video hovory.

Pokud je tedy téma šifrovaných e-mailů něčím, co vás opravdu zajímá, řešením bude spíše zvážit specializované programy a služby, jako je například populární Proton Mail.

Zdroj: techradar.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Hlávka

Narodil se velmi mlád a zatím je stále ještě naživu. Už v dětství ho přitahovaly bity a bajty: od programovatelné kalkulačky, přes C64, MS-DOS a Windows pak (téměř proti své vůli) doputoval do univerza jménem Apple - a už v něm zůstal.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat