Mnoho telefonů s 5G je vystaveno bezpečnostnímu riziku

Mnoho telefonů s 5G je vystaveno bezpečnostnímu riziku
2023-12-13T18:00:12+02:00
• 13. 12. 2023

Zdroj: PhoneArena

Výzkumníci ze Singapurské univerzity technologií a designu objevili hrozbu, která postihuje stovky modelů chytrých telefonů, které využívají 5G hardware společností Qualcomm a Mediatek.

Telefony s 5G jsou v ohrožení

Rodina zranitelností, které postihují velké množství chytrých telefonů nese název 5Ghoul a představuje bezpečnostní riziko nejen pro telefony, ale také pro zařízené síťové prvky, směrovače, modemy, routery a podobně. Výzkumníci zatím identifikovali 12 zranitelností. Deset z nich souvisí s 5G modemy od společnosti Qualcomm a Mediatek a které jsou obsaženy ve více než 710 modelech chytrých telefonů včetně iPhonů. Tři z těchto objevených hrozeb byly identifikovány jako vysoce rizikové.

Galaxy F14 5G 1445x816x

Galaxy F14 5G; Zdroj: Samsung

Tyto hrozby mohou využit zranitelnosti v hardwaru díky čemuž mohou podvrhnout připojení k zařízení podvodníků a odposlouchávat síťový provoz. Výzkumníci univerzity dodávají: „Jakmile se útočník dostatečně přiblíží k cílovému [uživatelskému zařízení – UE] a indikátor síly přijímaného signálu (RSSI) protivníkovy [podvodné základnové stanice 5G – gNB] je vyšší než u legitimní gNB, cílové UE se připojí k protivníkově gNB.“

Zpráva dále uvádí: „Útočník nemusí znát žádné tajné informace o cílovém UE, např. údaje o SIM kartě UE, aby mohl dokončit registraci sítě NAS. Útočník se pouze musí vydávat za legitimní gNB s použitím známých parametrů připojení k buňce (např. SSB ARFCN, kód sledovací oblasti, fyzické ID buňky, frekvence bodu A).

Jak společnost Qualcomm, tak i Mediatek již vydali opravné záplaty, ale problém je s tím, jak rychle se tyto opravy dostanou na koncová zařízení. Opravy pro Android by měly přijít ještě tento měsíc, ale majitelé iPhonů si budou muset ještě počkat, oprava by měla dorazit nejdříve po novém roce.

Zdroj: techradar.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat