Google urovnal soudní spor, vyplatí 700 milionů dolarů a provede dodatečné změny kolem Obchodu Play

Google urovnal soudní spor, vyplatí 700 milionů dolarů a provede dodatečné změny kolem Obchodu Play
2023-12-19T09:30:50+02:00
• 19. 12. 2023

Zdroj: 9to5google (se souhlasem)

Android je ve svém základu velmi otevřený operační systém, a to i v případě certifikace od Googlu a nasazení jeho aplikací, služeb a hlavně Obchodu Play. V podstatě od svého začátku si může kdokoliv nainstalovat alternativní obchod s aplikacemi a hrami, přičemž není problém do mobilu dostat aplikaci mimo Obchod Play. I tak čelil soudní bitvě v USA, která se točila kolem monopolního chování. Celý proces byl urovnána v září, ale až nyní vidíme výsledky.

I změny v systému

Výsledek urovnání zahrnuje vyplacení 630 milionů dolarů, přičemž tato částka bude distribuovaná mezi běžné uživatele. Jaká forma bude zvolena, není zcela jasné. Google také vyplatí 70 milionů dolarů do speciálního fondu, který budou jednotlivé státy v USA využívat. Ani zde není zatím jasné, na co bude tato suma použita.

Co se ale dotkne uživatelů, je fungování alternativních obchodů. Ty budou moci v systému provádět aktualizace aplikací, ale zde bude nutné mít Android 14. Kromě toho Google objasní OEM výrobcům, jak mohou využívat alternativní obchody a vše kolem této problematiky. Ti tak budou moci zakomponovat do mobilů i jiná centra se softwarem.

google pixel 1906x1060x

Zdroj: Phone Arena

Google také upraví samotný systém instalace z neznámých zdrojů a změní i texty, aby byl uživatel více informován. Co je ale podstatnější, tak i v USA budou moci vývojáři nejen používat alternativní metody fakturace, ale budou je moci běžně nabízet svým uživatelům. To vše je výsledek soudního sporu, který se mohl táhnout další roky a mohl stát ještě více peněz.

Jde ale o zvláštní rozhodnutí vůči firmě, která nikdy neblokovala například instalaci z neznámých zdrojů. Tato možnost zde vždy byla, jen se v USA dočkali lepší integrace alternativních metod placení. Na druhou stranu má Apple natolik uzavřený ekosystém, že nic z tohoto nenabízí. Dokonce vývojáři nesmí zmiňovat, že mají alternativní metodu fakturace. Uvidíme, jestli se dočkáme něčeho podobného u Applu, zejména když na trhu v USA má podstatný podíl a omezuje konkurenci v rámci softwaru více.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat