Do iPhonů se dostal nebezpečný software, který špehuje uživatele

Do iPhonů se dostal nebezpečný software, který špehuje uživatele
2023-12-11T11:46:20+02:00
• 11. 12. 2023

iPhone 15 Pro; zdroj: Dotekománie

iPhony jsou obecně považovány za bezpečnější, než telefony s Androidem. Je to dané hlavně tím, že Apple omezuje instalaci aplikací pouze na jeho obchod App Store. Do App Store se mohou dostat pouze ověření aplikace, které Apple schválí a také prověřuje, zdali jsou bezpečné.

Falešná a nebezpečná klávesnice v iPhonech

Jak se zdá, hackerům se Apple podařilo obelstít a propašovat do telefonů iPhone škodlivý software. Jak se jim to mohlo podařit, když Apple uplatňuje tak přísné bezpečnostní kontrolní mechanismy? Odpověď zní – TestFlight. Tato aplikace slouží pro vývojáře a testovací verze aplikací nabízených skrze TestFlight nepodléhají tak přísným bezpečnostním kontrolám, jako finální sestavení, které pak míří do App Store.

iphone keyloggers third party apps 1155x770x

Zdroj: Phone Arena

Kybernetičtí zločinci skrze TestFlight na telefony distribuují škodlivý software – Keylogger, který obsahuje klávesnice třetí strany, kterou lze v nastavení telefonu nahradit nativní klávesnici od Applu. Tato klávesnice získává plný přístup k telefonu a sleduje chování uživatele. Klávesnice zaznamenává všechny vstupy, které uživatel zadá a hackeři tak získávají přístup ke zprávám, webovému obsahu, dvoufaktorovým ověřovacím kódům a heslům, které uživatel zadal.

Falešná klávesnice vypadá stejně jako ta originální, takže uživatel prakticky nic nepozná. Pokud se uživatel chce ujistit, že kromě nativní klávesnice není v zařízení nainstalovaná žádná jiné, je potřeba jít do Nastavení, vybrat Obecné a vybrat Klávesnice. Pokud se zde bude nacházet jiná klávesnice, než ta nativní, je doporučeno ji odstranit.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat