Kam se podívám, všude AI. Ale jednu věc asi neumí řešit komentář

Kam se podívám, všude AI. Ale jednu věc asi neumí řešit [komentář]
2023-10-06T17:23:15+02:00
• 7. 10. 2023

Fotka od Kenny Eliason z Unsplash

1

Každá společnost se nyní zabývá využitím umělé inteligence (AI) pro každou drobnost. Největším trhákem jsou nejrůznější jazykové modely, případně generátory obrázků, jako třeba DALL·E 3. Samozřejmě najdou se praktické služby, které mohou napomoci, ale co je nám nejvíce předhazováno před oči, jen vypadá pěkně. Využitelnost si to teprve musí najít. Je ale potřeba mít každou chvíli nějakou novou službu založenou na AI? Možná by bylo lepší, kdyby se první firmy soustředily na trochu jiný problém.

Něco praktického pro uživatele?

Nechci odsuzovat AI novinky všeobecně. Je fajn vidět zajímavou službu, nástroj, pomocníka a podobně. Když se ale podívám na sociální sítě, tak AI nejvíce používají podvodníci a šmejdi. V podstatě každý den musím i na Dotekomanii řešit spam na sociálních sítích. Automatizovaný bot jednoduše zasílá do komunit obsah, který je značně nevhodný, a to nejen pro běžné uživatele. Jak lze vidět, tak podobný obsah, jako je na snímku níže, neustále odstraňujeme z komunity na Facebooku. A v takové komunitě jsou i děti.

F7XNeLdXMAAhI1z 644x668x

Cenzurovaný spam z komunity na Facebooku

Toto považujeme za extrémní typ spamu, ale nemizí, jeho čím dál více. Není to ale jen problém Facebooku. I na sociální síti X (Twitter) jste si asi všimli „lajků“ od účtů, které nemají obsah, ale propagují erotický obsah skrze informace v profilu. Instagram není výjimkou. Zde naopak nejvíce jede spam v komentářích, kde se láká nejen na erotický obsah, ale také na vylepšování statistik za peníze.

V podstatě si vyberte jakoukoliv službu nebo sociální síť a najdete nějakou formu závadného spamu. A to nemluvím o účtech šířící propagandu s cílem ovlivnit názory uživatelů.

Proto se ptám, jestli nejde první využít AI hlavně v boji s takovým obsahem. Zapojit všechny možnosti pro vytvoření systému, který bude odstraňovat nevhodný obsah. Přece AI umí společnosti vytrénovat na boj s erotickým obsahem. Když dnes umí kdejaká služba poznat, že jste se vyfotili se psem, tak proč neumí identifikovat sexuální tematiku.

Myslím si, že je ostuda pro samotné firmy, když prezentují jejich nejpokročilejší AI technologie, ale mezitím neumí bojovat se spamem, automatickými účty a čímkoliv podobným. Asi na něčem takovém pracují a používají AI, ale nezdá se mi, že by se jim dařilo. Spíše v tomto boji prohrávají.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Spoluvlastnictvím FB skupinu s cca 10 tisíci členy a toho porna co denně s kolegou smažeme je mraky. To dřív nebývalo. I proto máme nastavené schvalování příspěvků, protože v jednu chvíli to došlo do fáze, kdy nám samotný FB pohrozil omezením skupiny za nevhodný obsah, který ovšem jeho algoritmy prochází, paradoxně.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat