iPhone 15 Pro – už netopí, ale konkurenci zatopí recenze

iPhone 15 Pro – už netopí, ale konkurenci zatopí [recenze]
2023-10-10T16:30:36+02:00
• 10. 10. 2023

iPhone 15 Pro; zdroj: Dotekománie

Apple letos představil nový iPhone 15 Pro, který přináší inovovaný design s titanovým tělem, nové akční tlačítko, vylepšený fotoaparát nebo samozřejmě také výkonnější čip. Jaké jsou nové funkce v praxi? Jak novinka obstojí v silné konkurenci top modelů? Nejen na to se dnes v recenzi zaměříme. Recenze se nám malinko opozdila, jelikož jsme telefon řádně otestovali i s nejnovějším software 17.0.3 opravující přehřívání.

Konstrukce – v hlavní roli titan

Apple letos vyměnil ocel za titan, který nabízí několik pozitivních vlastností a bohužel má i svá negativa. Mezi za mě jednoznačně nejlepší změnu patří jeho nižší hmotnost. Nový iPhone 15 Pro je tak výrazně lehčí než předchůdce a váží skoro stejně jako jeho hliníkový levnější model.

iPhone 15 Pro 16 6000x3368x

iPhone 15 Pro; zdroj: Dotekománie

Dost mě také potěšilo zaoblení hran. Díky tomu telefon lépe padne do ruky a také mu díky tomu prominete menší nárůst tloušťky. Zaoblený je nově také čelní skleněný Ceramic shield panel. Osobně se mi to moc líbí, na druhou stranu aplikace ochranných skel bude asi o něco složitější. Celé zaoblení pak pomáhá i při ovládání – třeba gesto tažením zespod pro zavření aplikace je na mírně zaobleném panelu zkrátka příjemnější.

iPhone 15 Pro nezatíží vaši kapsi. Doslova.

Rámečky kolem displeje jsou výrazně tenčí a patří mezi ty nejtenčí, které dnes mezi telefony najdeme. Stále jsou symetrické a na všech stranách stejně velké, což chválím.

iPhone 15 Pro 8 4039x2267x

iPhone 15 Pro; zdroj: Dotekománie

Inovací prošly barevné varianty. Černá a bílá zůstala téměř beze změny, zatímco další dvě barvy jsou zcela nové. Fialovou a zlatou letos nahradila modrá a barva s názvem přírodní titan. My jsme testovali modrou verzi, která nabízí jiný odstín než kdysi iPhone 12 Pro, jedná se o dost tmavě modrou. Ve tmě pak občas vypadá skoro jako tmavě šedá. Přírodní titan je pak také silně ovlivněn okolním světlem – občas mají jeho záda odstín více do šedé barvy, občas mají zase trochu zlatý nádech.

Jakkoliv je nový titanový rám matný, stále na něm ulpívají otisky prstů. Nový materiál je na to rozhodně náchylnější než hliník. Na druhou stranu ocel, kterou měl předchůdce, byla na otisky snad ještě náchylnější. A pokud chcete otisky minimalizovat, doporučuji sáhnout po světlé barvě, ty na to tolik netrpí. Titan je navíc materiál příjemnější na dotek, je takový jemnější a zkrátka nemá tak hrubou strukturu jako hliník u základního iPhone 15.

iPhone 15 Pro 11 5181x2908x

iPhone 15 Pro; zdroj: Dotekománie

Otázkou jsou pak také škrábance. Mé obavy jsem vyjádřil již v posledním díle našeho podcastu Pod Zlatou Lampou o iPhonu 15 a je otázka, jak odolá novinka zubu času. Po dvou týdnech na těle samozřejmě zatím žádné škrábance nemáme. Světlejší barevné verze by v tomto případě měly být také lepší, jelikož přírodní hliník zkrátka není barvený na rozdíl třeba od černé či modré.

Menším zklamáním je stále stejný design zadní strany, čímž mám na mysli především modul fotoaparátu. Ten je s námi v této podobě už pátý model a už vloni jsem si říkal, že je možná čas na změnu. Tak snad příští rok.

Telefonní reproduktor je zapuštěný a v jeho škvíře se trochu zachytávají nečistoty, což už jsem zmiňoval vloni u iPhone 14 Pro (recenze).

Akční tlačítko

Na levém boku máme nyní místo přepínače tichého režimu nové akční tlačítko. To je ve srovnání s tlačítkem hlasitosti výrazně menší. Jeho umístění pro rychlé akce mi ale vlastně nepřijde zase tak ideální – je umístěno poměrně vysoko a nejlepší je nakonec ho zmáčknout druhou rukou.

iPhone 15 Pro 17 6000x3368x

iPhone 15 Pro; zdroj: Dotekománie

Akční tlačítko stále můžete ponechat na aktivaci tichého režimu. Podle výrazně odlišné haptické odezvy pak poznáte, jaký zde režim zapínáte, či vypínáte. Dále si můžete aktivovat režim nerušit, zapnout fotoaparát v libovolném režimu, aktivovat svítilnu, zahájit záznam zvuku, zapnout lupu nebo spustit libovolnou zkratku. Tím otevíráte možnosti využít tlačítko opravdu na cokoliv.

Osobně se mi nejvíce osvědčilo využití pro aktivaci fotoaparátu. Rád fotím a zde přes tlačítko je zapnutí foťáku nejrychlejší. Už když telefon vytahuju z kapsy, držím tlačítko a foťák je připraven. Nemusím tak ani sahat na displej a rovnou fotím.

Druhá výhoda tlačítka je možnost s ním zapnout foťák odkudkoliv v systému. Když jste třeba zrovna v nějaké aplikaci a chcete rychle spustit foťák (nebo jinou vámi nastavenou akci), zkrátka jen podržíte tlačítko.

Líbí se mi také využití na spustit/pozastavit přehrávání hudby (které lze nastavit přes zkratky).

Tlačítko pak umožňuje nastavit pouze jednu akci na dlouhé podržení. Doufám, že se dočkáme možnosti nastavit jinou akci třeba na dvojstisk. A ano, toto tlačítko není žádný revoluční krok, u jiných výrobců jsme jeho obdobu viděli už mnohokrát. Přesto jsem za něj rád a většinou má právě Apple sílu něco na trhu prosadit, a tak jsem zvědavý, zda ho budou ostatní následovat.

FineWoven obal

Polovinu času jsme iPhone 15 Pro testovali také s novým obalem s názvem FineWoven, který nahradil kůži. A jakkoliv jsem měl kůži moc rád, tak mě ve finále nové pouzdro tolik neuráží. Vznesla se na ně opravdu velká kritika třeba i kvůli tomu, že prý toho tolik nevydrží. To ale ukáže až čas, můj obal vypadá stále jako nový.

iPhone 15 Pro 4 6000x3368x

iPhone 15 Pro; zdroj: Dotekománie

Jeho záda ale samozřejmě tak luxusním dojmem nepůsobí, ačkoliv na dotek je jeho nová látková textura celkem příjemná. To samé se dá říct o rámu, který je velmi příjemný. Tlačítka jsou stále hliníková, což je super.

iPhone 15 Pro 7 2 5718x3210x

iPhone 15 Pro; zdroj: Dotekománie

Dynamický ostrov

O všech akcích vykonaných pomocí akčního tlačítka jste pak informováni v dynamickém ostrovu (anglicky dynamic island), neboli v pilulkovém průstřelu. Ten byl letos mírně rozšířen – umí třeba zobrazit aktivní svítilnu.

iPhone 15 Pro 5 2 6000x3368x iPhone 15 Pro 2 2 4883x2741x

Když jsem naposledy testoval před rokem iPhone 14 Pro, aplikace třetích stran ještě ostrůvek nevyužívaly, jelikož to byla úplně nová věc. Letos už je optimalizovaných aplikací mnoho a skvělé využití mi přijde třeba pro zobrazení času příjezdu taxi nebo dobu do příletu.

iPhone 15 Pro 1 2 4883x2741x

iPhone 15 Pro; zdroj: Dotekománie

Displej

Zobrazovací panel je jinak stejný jako vloni, máme tu stále skvělý OLED s maximálním jasem venku 2000 nitů, takže viditelnost na slunci opravdu není problém. Jedná se o 120Hz ProMotion panel s podporou always-on displeje, kterou přinesl loňský model.

V základním nastavení se vždy zobrazuje i vaše tapeta, ačkoliv je ztmavená včetně hodin a notifikací. Při testování vloni hned z počátku prodeje zde chybělo pokročilejší nastavení. To přinesl iOS 16.2 a dnes si tak můžete vypnout zobrazování notifikací či tapety a mít tak v podstatě jen hodiny na černém pozadí.

Novinkou je klidový režim (v angličtině známý jako StandBy Mode), který vám při napájení udělá z iPhonu hodiny nebo fotorámeček. Je to sice novinka iOS 17, ale pouze na iPhone 14 Pro a 15 Pro bude tento režim díky always-on neustále aktivní.

iPhone 15 Pro 4 2 6000x3368x

iPhone 15 Pro; zdroj: Dotekománie

Velice mě potěšilo, že při zhasnutí se automaticky zobrazení zbarví do červené barvy a jas sníží na úplné minimum. Je to až neskutečné, jak moc málo to svítí, a přesto stále skvěle přečtete čas. Za mě je jen škoda, že tento režim se aktivuje pouze při nabíjení. Líbilo by se mi, kdybych ho mohl zapnout i ručně během dne, kdy nepotřebuju nabíjet.

Hardware

Pojďme se ale vrátit zpátky k novinkám aktuálního iPhone 15 Pro. Apple při představování poměrně dlouhou část věnoval také novému čipu Apple A17 Pro (všimněte si, že už to není Bionic, ale Pro). Jedná se o první 3nm čip na světě, čímž by měl být výkonnější a zároveň úspornější. Alespoň teoreticky. Výkonnější rozhodně je, Apple hodně zapracoval také na grafické jednotce. Jestli je úspornější, to už si nejsem tak jistý, ale o výdrži baterie bude řeč později.

Výkonu je jednoznačně na rozdávání, a když nám Apple ukazoval demo nového Resident Evilu, které jsem si i chvilku zahrál, byl jsem grafikou vskutku nadšen. Hrál jsem také GRID Autosport na plné detaily a vše běželo krásně plynule a telefon se ani tolik nezahřál.

Bohužel se ale občas z nepochopitelného důvodu zahřál, kolikrát při činnostech, kdy byste to ani nečekali, třeba na Instagramu. To však bylo již opraveno, a to jak v samotných aktualizacích aplikací, tak novým iOS 17.0.3. Recenzi jsme právě i z tohoto důvodu trochu pozdrželi. Právě po těchto aktualizacích už se nám nový iPhone 15 Pro nezahříval a vše funguje, jak má.

iPhone 15 Pro 16 6000x3368x

iPhone 15 Pro; zdroj: Dotekománie

Stále tu pak máme loňské novinky v podobě vyslání SOS přes satelitní komunikaci. Dostupnost této služby se rozšířila a už funguje v mnoha zemích Evropy, jako třeba v Německu nebo Rakousku, u nás v Česku ale zatím stále dostupná není.

Na druhou stranu funkce detekce autonehody funguje i u nás a rozhodně může zachraňovat životy.

USB-C

Konečně. Konečně tu máme konektor USB-C. Dlouhé roky jsem snil o tom, že budu moci nabíjet stejným konektorem MacBook a iPhone. Přitom s Android telefony už jsem to mohl dělat leta. Konečně vám tak bude stačit jedna nabíječka na všechny Apple produkty, od iPhone, přes iPad, AirPody po zmíněný MacBook.

V případě iPhone 15 Pro bylo naštěstí implementováno také rychlé USB standardu USB 3.2. To znamená, že přenos do počítače bude mnohem rychlejší a třeba také možnost záznamu na externí SSD.

 

K iPhonu nově také můžete připojit mnoho dalších periferiích, které dříve Lighting třeba jednoduše neutáhl a bylo potřeba připojit navíc napájení. Třeba profesionální mikrofon Rode NT-USB Mini, který používáme na nahrávání podcastů, nyní krásně rovnou přes USB-C připojíte a nahráváte z něj. Funguje to skvěle.

Vyzkoušel jsem ale i připojení docku k MacBooku. Není tak problém takto připojit přes dock monitor s HDMI nebo jsem vyzkoušel rovnou monitor s USB-C výstupem a vše funguje bez problémů.

Připojit lze samozřejmě i flash disk či SSD. Připojil jsem Samsung T7 SSD 1 TB a záznam ProRES videa na něj funguje krásně. Můžete na něj ale samozřejmě i třeba jen zkopírovat vaše RAW fotky a ty pak přenést takto do počítače.

Specifikace iPhone 15 Pro

  • displej: 6,1 palců, 19,5:9, rozlišení 1179 x 2556, OLED, 120 Hz, HDR10
  • procesor: Apple A17 Pro
  • RAM: 8 GB
  • úložiště 128/256/512/1024 GB
  • foťáky:
    • zadní – 48 MPx, stabilizace senzoru, f/1.8 (4K@60FPS)
      • 12 MPx, 120°, f/2.2
      • 12 MPx teleobjektiv, ohnisko 77mm, f/2.8
      • LiDAR
    • přední – 12 MPx
  • stereo, IP68
  • iOS 17
  • 5G, LTE, Wi-Fi 6E, Bluetooth v5.3, NFC, GPS, GLONASS, Galileo, QZSS
  • USB-C 3.0
  • rozměry: 146,6 x 70,6 x 8,3  mm, 187 gramů
  • baterie: 3274 mAh + 20 W

Baterie

Kapacita baterie je ve srovnání s předchůdcem téměř stejná, máme tu jen nárůst o 74 mAh na 3274 mAh. Na telefon s iOS to není špatné. V praxi ale výdrž baterie nebyla první týden nijak zázračná. Ponechal jsem aktivní neustále zapnutý displej (always-on) včetně zobrazení tapety a některé dny jsem byl rád, že jsem přežil do večera. Jenže tento týden, druhý týden testování, najednou začala být výdrž mnohem lepší. Možná to opravdu souvisí s aktualizacemi aplikací, které údajně více vybíjely baterii a je pravda, že poslední týden už se mi najednou telefon ani tolik nezahříval. Najednou jsem neměl večer vybito, ale zbývalo mi třeba 30 procent kapacity.

Nabíjení mohl letos Apple vylepšit s přechodem na nový konektor USB-C, ale nestalo se tak. Možná kvůli životnosti baterie. Na druhou stranu tu máme možnost alespoň dobíjet ostatní zařízení, kterým je nový iPhone schopen dodat zhruba 5 W kabelem. To se může hodit.

iPhone 15 Pro 15 6000x3368x

iPhone 15 Pro; zdroj: Dotekománie

Zajímavá je nová možnost v nastavení limitovat nabíjení vždy jen do 80 procent, a dokonce při prvním napájení o tom dostanete notifikaci. Zajímalo by mě, jak to z dlouhodobého hlediska ovlivní kapacitu baterie třeba po roce. Pozitivním krokem je pak také možnost zobrazit počet cyklů baterie v nastavení. Jakkoliv obě tyto funkce zní jako softwarové vylepšení, starší modely je nedostanou.

Bezdrátově nabijete stále výkonem 15 W přes certifikovanou nabíječku MagSafe a přes klasický standard Qi jen 7,5 W. Tady jsem trochu očekával integraci standardu Qi2, ale tak třeba příští rok. A také stále chybí reverzní bezdrátové nabíjení, velmi užitečná věc, kterou ze světa Androidů známe už roky.

Fotoaparát

Při pohledu do specifikací tu máme u 6,1” Pro modelu úplně stejné fotoaparáty jako vloni u 14 Pro. Teleobjektiv s 5násobným přiblížením dostal pouze větší iPhone 15 Pro Max, což je trochu škoda. Osobně mám ale možná ohnisko 77mm (odpovídající 3násobnému přiblížení) možná raději, o něj totiž u Pro Max modelu přijdete.

Jakkoliv je hardware fotoaparátů stejný jako vloni, neznamená to, že novinka fotí stejně. Apple zapracoval především na softwarovém zpracování snímku. Máme tu nové Smart HDR 5 nebo pokročilejší portrétní snímky s lepší separací pozadí.

iPhone 15 Pro 10 6000x3368x

iPhone 15 Pro; zdroj: Dotekománie

Líbí se mi výchozí nastavení rozlišení, které je nyní 24 MPx namísto dřívějších 12 MPx. Na fotkách je díky tomu více detailů, jsou však také větší (přibližně dvakrát). Důležité je si však uvědomit, že 24 MPx dostanete jen z hlavního snímače při přiblížení 1x, 1.2x a 1.5x, a to ve dne. U ostatních máte stále 12 MPx a v noci při použití nočního režimu vám i z hlavního snímače polezou 12MPx snímky.

Novinkou je také možnost fotit do 48 MPx do formátu HEIF (v systému s názvem HEIF MAX), pokud jste vloni u 14 Pro chtěli plné rozlišení snímače, museli jste fotit do ProRAW (v systému pod názvem RAW Max). Mimo to je novinkou také formát s názvem RAW 12, tedy focení do RAW zase naopak v nižším rozlišení 12 MPx.

Při focení do HEIF MAX, tedy 48 MPx HEIFu pak samozřejmě HDR není tak dobré jako ve výchozím rozlišení. A jak jsem zmiňoval, při nočním režimu i přesto, že vám v rozhraní fotoaparátu svítí HEIF MAX, vyfotí iPhone 12 MPx fotku. To bych skoro považoval za bug.

Docela schované je pak přepínání mezi těmito režimy v rozhraní fotoaparátu. V levém horním rohu je totiž ikonka s názvem režimu, přičemž její dlouhé podržení vyvolá menu pro přepnutí. Moc nechápu, proč toto není v dolním menu s ostatním nastavením expozice, live photos, stylu či poměru stran. Ono celkově aplikace fotoaparátu by si zasloužila samostatný PRO režim, který zde chybí. Některá pokročilá nastavení jsou totiž schovaná v nastavení systému iOS.

Výsledné snímky se pak mohou pochlubit věrným barevným podání, přičemž foťák se nesnaží dělat barvy kontrastnější či saturovanější. To se mi osobně líbí, a pokud preferujete sytější barvy, lze si je pomocí barevných profilů nastavit. My ale ponechali pro test režim standardní bez úprav.

Fotili jsme vždy 0.5, 1x, 2x a 3x přiblížení: 

IMG 7920 4032x3024x IMG 7921 5712x4284x

IMG 7922 4032x3024x IMG 7923 4032x3024x

IMG 7862 4032x3024x IMG 7859 5712x4284x

IMG 7860 4032x3024x IMG 7861 4032x3024x

IMG 7965 4032x3024x IMG 7967 5712x4284x

IMG 7968 4032x3024x IMG 7969 4032x3024x

IMG 8239 4032x3024x IMG 8236 5712x4284x

IMG 8240 4032x3024x IMG 8241 4032x3024x

IMG 8488 4032x3024x IMG 8485 5712x4284x

IMG 8489 4032x3024x IMG 8481 4032x3024x

IMG 8338 4032x3024x IMG 8336 5712x4284x

IMG 8339 4032x3024x IMG 8337 4032x3024x

IMG 8267 4032x3024x IMG 8262 5712x4284x

IMG 8263 4032x3024x IMG 8264 4032x3024x

IMG 8149 4032x3024x IMG 8148 5712x4284x

IMG 8153 4032x3024x IMG 8152 4032x3024x

IMG 8033 4032x3024x IMG 8032 5712x4284x

IMG 8030 4032x3024x IMG 8031 4032x3024x

IMG 8084 4032x3024x IMG 8083 5712x4284x

IMG 8085 4032x3024x IMG 8086 4032x3024x

IMG 8088 4032x3024x IMG 8087 4032x3024x

IMG 8089 4032x3024x IMG 8090 4032x3024x

IMG 8398 4032x3024x IMG 8397 4032x3024x

IMG 8399 4032x3024x IMG 8400 4032x3024x

Zdroj: Dotekománie

Novinkou je pak také automatické vyfocení dat portrétního snímku při detekci osoby pro jeho pozdější aktivaci. Celkem překvapivě se mi párkrát stalo, že iPhone vyfotil portrétní snímek i přesto, že na fotce nebyla žádná osoba ani zvíře. Naopak občas pak zapomněl vyfotit portrét. Ale celkově se to hodí, následná aktivace portrétu vždy snímek posune a letos je rozmazání pozadí u vlasů o něco lepší než dříve.

Pochválit musím také HDR, které ale není třeba tak agresivní jako u jiných výrobců. Tam, kde je stín, vám zkrátka ponechá mírně tmavší plochu. Pochválit musím také plynulé přepínání mezi fotoaparáty, především při nahrávání videa.

Škoda, že menší námi testovaný iPhone 15 Pro nemá teleobjektiv s 5x přiblížením, ale i přesto lze samozřejmě jít s přiblížením dále a spoléhat na celkem solidní digitální zoom. Níže je třeba velmi povedená fotka nejprve s 3x přiblížením (ohnisko 77 mm) a pak ekvivalent ohnisko 198 mm (zhruba 10x zoom):

IMG 7954 4032x3024x IMG 7955 4032x3024x

Zdroj: Dotekománie

V noci je škoda, že se Apple nesnažil více redukovat odrazy světel v objektivech. Výrobce sice zmínil snížení odrazů při prezentaci a je to možná maličko lepší, ale stále vám zkrátka ze světelných zdrojů vzniknou v noci na nebi takové hvězdy. Na snímků níže vlevo je to celkem patrné.

IMG 8123 4032x3024x IMG 8322 4032x3024x

Zdroj: Dotekománie

Systém

Operačním systémem je iOS ve verzi 17. My jsme z počátku testovali s verzí 17.0.2 a poté také s 17.0.3, která řeší problém s přehříváním. Podpora je u Applu standardně dlouhá, většinou 5-7 let. Apple ji však nijak nezmiňuje a negarantuje.

Zhodnocení

Apple nám každý rok u nového iPhonu dávkuje několik novinek, které se vždy dají zařadit spíše do sekce evoluční změny. Postupem času se to ale nasčítá, a pokud se podíváme na rozdíl třeba mezi iPhone 12 Pro a 15 Pro, už by se dalo hovořit o revolučních změnách. A z mého pohledu je tu tak trochu revoluční krok i oproti loňskému modelu, a to v podobě nového konektoru USB-C.

Vloni jsem u recenze na iPhone 14 Pro uvedl v záporech tři položky – vyšší cena a výrazné meziroční zdražení v ČR, vyšší hmotnost a pouze pomalý Lighting konektor. K mému překvapení všechny tři věci Apple opravil – letošní cenovka je o 3,5 tisíce nižší, je na hodnotě 29 990 Kč, telefon je výrazně lehčí díky titanu a Lighting je pryč. Chyby se tak hledají složitěji. Přehřívání už opravila aktualizace. Nabíjení by mohlo být rychlejší a výdrž baterie také hodnotím jako průměrnou. Ocenil bych také reverzní bezdrátové nabíjení.

iPhone 15 Pro 19 6000x3368x

iPhone 15 Pro; zdroj: Dotekománie

Celkově je tohle jednoznačně nejlepší iPhone, jak to Apple rád při prezentaci říká. Je zase o fous lepší než ten předchozí a pokud chcete třeba přejít z Android telefonu, už si budete moci ponechat i vaše USB-C příslušenství. Letos je ale konkurence silná, a to především ve vlastní stáji – máme tu velice solidní základní iPhone 15 s cenovkou o 6 tisíc korun nižší. Oproti Pro modelu mu přitom chybí málo – například teleobjektiv, ProRAW a ProRES, 120Hz displej a titanové tělo. Je to jen na vás, zda za vybrané Pro funkce připlatíte pár tisícovek.

Klady

  • konečně rychlé USB-C
  • lehčí titanové tělo
  • výborný fotoaparát, základ fotí do 24 MPx
  • ProRAW a ProRES, záznam na SSD
  • akční tlačítko se hodí

Zápory

  • pomalejší nabíjení
  • chybí reverzní bezdrátové nabíjení
  • menší Pro model nedostal 5x zoom

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat