Google neslibuje jen 7 let aktualizací pro Pixely, současně nastavuje novou laťku pro všechny

Google neslibuje jen 7 let aktualizací pro Pixely, současně nastavuje novou laťku pro všechny
2023-10-08T08:00:04+02:00
• 8. 10. 2023

Zdroj: Google

Ještě donedávna platilo, že pokud chcete mít mobilní telefon co nejdéle aktuální, tak byste si měli koupit iPhone. Apple má poměrně dobrou historii ve vydávání aktualizací, ale již není králem, respektive postupně přichází o toto prvenství. Ve světě Androidů jde vidět, že společnosti již garantují i 5 let aktualizací, ale králem je Fairphone, který u svého posledního modelu uvádí 8 let aktualizací. Konkrétně 5 verzí systému Android a následně se bude pokračovat bezpečnostními aktualizacemi. Novou laťku ale nastavil Google, a to i pro Apple.

7 let jako nový standard?

Google při představování nových smartphonů Pixel 8 a Pixel 8 Pro uvedl, že mobily budou mít dostupné aktualizace po dobu 7 let. Vzhledem k tomu, že mobily mají v základu Android 14, tak by se měly dočkat i Androidu 21. Jejich oficiální podpora by tak měla skončit v roce 2030.

Mnozí nevěří, že je něco takového možné, ale zde je nutné brát v potaz, že Google si řeší i vlastní procesor, takže může udržovat ovladače po tak dlouhou dobu. Někteří také uvádí, že prodloužení podpory na 7 let způsobilo i zvýšení ceny oproti předchozí generaci. Stále je ale ve vzduchu možnost, že se Google jednoduše rozhodne o tom, že je to příliš dlouhá doba, ale něco takového neočekáváme. Hodně by to poškodilo jeho pověst v oblasti smartphonů.

Pixel 8 Rose 1000x740x

Zdroj: Google

Google ale jde ještě dál, než bychom si mysleli. Uvedl také, že po tuto dobu bude dodávat náhradní díly. Takže i po 6 letech bude možné opravit mobily v servisech, případně i v domácích podmínkách. V této oblasti nebyl moc konkrétní, takže nevíme, jestli bude udržovat sklady se všemi komponentami, ale je to možné. Nebo spíše bude mít k dispozici klíčové komponenty. V tomto ohledu se jedná o první mobily, které mají garantovanou takovou dobu softwarové a hardwarové podpory.

Samozřejmě můžete namítat, že Apple má stále nejdelší podporu, ale není konzistentní. Někdy dodá 6 hlavních verzí systému, jindy jen 5. Ostatně sám neuvádí, jak dlouho bude držet podporu, a je to v podstatě jen na rozhodnutí ve společnosti.

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat