Xiaomi Watch 2 Pro – poprvé s Wear OS a celkem zdařile recenze

Xiaomi Watch 2 Pro – poprvé s Wear OS a celkem zdařile [recenze]
2023-09-27T05:54:09+02:00
• 26. 9. 2023

Zdroj: Dotekomanie.cz

21

Xiaomi není nováčkem na trhu s nositelnou elektronikou. Ostatně se dá říci, že se Xiaomi velmi dobře uspět s chytrými náramky, zejména díky samotné ceně. Firma ale také nějakou dobu vyrábí i chytré hodinky a u těch lepších modelů je k dispozici i možnost placení, a to i v Česku. Mezi takové například patří Xiaomi Watch S1 (zkušenost). Zatím ale Xiaomi spoléhalo jen na svůj proprietární operační systém. Dnes se ale vše mění a máme zde první pokus s Wear OS u hodinek Xiaomi Watch 2 Pro.

První dojmy Xiaomi 13T Pro

Slušné cibule

Osobně již nějakou dobu používám Galaxy Watch4 Classic 46mm, což je největší model z tehdejší řady. Xiaomi Watch 2 Pro nejsou o moc větší, v podstatě jde o desetiny v případě displeje i samotné konstrukce, i tak pocitově říci, že hodinky od Xiaomi jsou pořádné cibule. Asi byste na trhu našli větší, ale prostě budou spadat mezi ty větší modely hodinek. To ale není špatně, právě svou velikostí si mě hodinky získaly.

PXL 20230925 151946502 4032x2268x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Sice na první pohled vypadají nablýskaně a jednoduše, ale jsou zde designové prvky. Právě na okraji mezi sklem a tělem je designový prvek se vzorem. Nejde nahmatat a také si ho skoro nevšimnete, ale jde o malou drobnost, která mě mile překvapila. Všechny podstatné prvky jsou na pravé straně. K dispozici jsou dvě tlačítka a také otočná korunka, která také působí jako další tlačítko.

Asi byste si řekli, že zde budou široké možnosti nastavení, ale samotná software vám nabízí jen přemapování horního tlačítka. Hned jsem si zde dal vyvolání pro Google Pay. Více zde nejde nastavit, což je velká škoda. Například bych ocenil i volbu dvojího stisknutí tlačítka, případně změnu spodního. Právě spodní slouží spíše jen pro návrat do předchozí aplikace. Prostřední vyvolává menu aplikací, při delším podržení se spustí Google Asistent. Pro vypnutí nebo restartování stačí podržet spodní tlačítko.

Jejich zpracování mohu hodnotit velmi pozitivně. Jednoduše se stisknou, nic se neviklá a ani nevydává nějaké zvuky. Otočná korunka je velmi plynulá, byť bych ocenil sekvenční manipulaci. Jinak řečeno, když to s ní roztočíte, tak to letí rychle. Je velmi plynulá. Má na sobě vroubky, byť je moc neucítíte.

PXL 20230925 151831839 4032x2268x PXL 20230925 151822820 4032x2268x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Spodní strana je zřejmě ze skla, spíš na mě takto působí, ale je možné, že se jedná o nějaký speciální materiál. Celkově jsou hodinky po konstrukční stránce velmi zdařilé. Nejsou zde designové prvky, ani nějaké značení kolem displeje. Zde asi platí, že v jednoduchosti je krása a mě se celkem líbí tento styl.

Xiaomi Watch 2 Pro mají také ve výbavě reproduktor a mikrofon. Volání jsem uskutečnil, přičemž druhá strana neměla problém mě slyšet. Samotná reprodukce zvuku je značně hlasitá, takže jsem si je nemusel přikládat co nejtěsněji k uchu. O odolnosti vůči vodě a prachu zde ani nemusí být řeč. Jsou standardně vybaveny, takže se nemusíte bát ponoření do vody. Dokonce si s nimi i zaplavete, čemuž odpovídá i možnost měření plavání.

PXL 20230925 152001086 4032x2268x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Hodinky mají k dispozici v základu kožený řemínek s velikostí upínání 22mm, takže si jednoduše můžete zakoupit i jiný řemínek. Netřeba se obávat proprietárního mechanismu.

Změří i teplotu

Nedílnou součástí jsou i nejrůznější senzory pro měření fyzické aktivity. Nikoho nepřekvapí možnost monitorovat srdeční tep. V podstatě všechny hodinky nabízí takovou funkci. Xiaomi Watch 2 Pro si také poradí s měřením okysličení krve a také je zde monitorování stresu. Měření spánku je spíše další běžnou funkcí.

PXL 20230925 152705871 4032x2268x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Co je ale zajímavé, tak Xiaomi Watch 2 Pro zvládnou i monitorování teploty kůže. Samotná data je nutné brát ale s rezervou. Pro porovnání jsme použil digitální teploměr z lékárny, který mi ukázal 35,8 °C, zatímco hodinky ukázaly hodnotu 36,63 °C. Samozřejmě šlo o měření jiných částí těla. Je nutné na toto myslet a udělat si nějaké kontrolní měření, abyste viděli, jaká odchylka může být.

U měření běžné fyzické aktivity jsem docílil více méně podobných výsledků jako u jiných hodinek. Řekl bych, že například počítání kroků je relativně přesné na podobné hodinky. Celkem jsem se ale divil, jak rychle hodinky zachytily poziční signál. Očekával jsem, že při využívání duálních frekvencí a pěti systémů bude tento proces rychlý, avšak zachycení a připojení ihned po spuštění sledování sportovní aktivity jsem nečekal. U map to samé.

Baterie nepřekvapí

Výdrž na jedno nabití je u hodinek se systémem Wear OS poměrně stejná. Jeden den běžného používání dají bez větších problémů, dva dny docílíte také, ale předpokládat s dobou delší jak 48 hodin je už o nějaké snaze a lepšímu nastavení hodinek. Například potřebujete vypnout některé funkce.

Ze zkušenosti s Xiaomi Watch 2 Pro mohu uvést, že jsme měl jeden den tzv. „battery drain“, nadměrnou spotřebu energie. To se občas stane při počátku používání. Na druhou stranu ale také mohu uvést, že jsem po poledni nasadil hodinky zcela nabité, přičemž ještě v noci měřili můj spánek. Druhý den jsem měl trochu oddechový, bez větší sportovní námahy, a nechal jsem si je na ruce opět přes noc. Ráno jsem je již musel dát na nabíječku.

Každý má ale jiné návyky a potřeby. V mém případě mohu sumarizovat výdrž asi takto. Za den si odečte 40 % baterie, v noci přibližně 10 %. Samozřejmě jakákoliv sportovní aktivita navíc snižuje výdrž. Na hodinky jsem se mohl celý den spolehnout a nemusel jsem se hlídat.

PXL 20230925 152029300 4032x2268x PXL 20230925 152054174 4032x2268x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Co se týče nabíjení, tak za 30 minut máte dostatek energie na celý zbytek dne. Nabité do 100 % jsou asi tak za jednu hodinu. K dispozici je i úsporný režim, ale dle systému přidá jen pár hodin k dobru. Je škoda, že hodinky nejsou vybaveny nějakým extra ultimátním úsporným režimem, který by třeba zobrazoval jen čas.

Asi největší mínus Xiaomi Watch 2 Pro je samotné nabíjení. Bohužel zde není k dispozici bezdrátová technologie. Vše je řešeno přes nabíjecí puk s dvěma konektory. Ten má napevno přidělaný kabel s USB A. Divím se, že Xiaomi nepoužilo stejný nabíjecí puk jako u modelu S1, který je vybaven USB C konektorem. Takto musíte tahat na cesty kabel s nabíjecí stanicí. Toto nepovažuji za nejlepší řešení a snad Xiaomi aspoň nabídne alternativu, která bude více praktická. Ocenil bych aspoň USB C.

Wear OS v podání Xiaomi

Na Wear OS jsem si zvykl a už dávno neplatí, že všechny hodinky se systémem od Googlu mají stejné prostředí. U Xiaomi Watch 2 Pro jde vidět snaha výrobce si přizpůsobit prostředí podle svého. Například notifikace se zobrazí při tažení prstem dolů. Z dolní strany se dostanete k rychlému nastavení a také do systémového nastavení. Gesty do stran se dostanete k dlaždicím, ale mezi nimi se nejde pohybovat skrze rotační korunku. V seznamu aplikací a v podstatě kdekoliv jinde již posouvání přes korunku funguje.

Sice je zde znát zásah od Xiaomi, ale není to na úkor rychlosti. Vše je velmi plynulé, nic se neseká a jednoduše řečeno, byl jsem spokojený. Takto svižný měl být systém pro hodinky od Googlu plynulý od začátku. Samozřejmě je nutné brát v potaz, že v hodinkách tepe nejmodernější procesor od Qualcommu, Snapdragon W5+ Gen 1.

Specifikace

  • displej: 1,43 palců, 466×466 pixelů, AMOLED, až 600 nitů, 2.5D Corning Glass
  • procesor: Snapdragon W5+ Gen 1
  • 2 GB RAM
  • úložiště: 32 GB
  • Wear OS 3.5
  • akcelerometr, gyroskop, e-kompas, senzor osvětlení, barometr, optická čtečka srdečního tepu, další senzory
  • 5ATM
  • WiFi 5, Bluetooth 5.2, duální poziční satelitní systémy, NFC
  • rozměry: 47,6 x 45,9 x 11,8 mm, 54,5 gramů (bez řemínku)
  • baterie: 495 mAh + magnetické nabíjení

Nesmím zapomenout na displej. Ten je dostatečně velký, má velmi dobré rozlišení a maximální jas až 600 nitů. V praxi a z mé zkušenosti mohu konstatovat, že je dostatečně jasný, umí to rozpálit. Neměl jsem problém se čtením obsahu na přímém denním světle. Má dobře nastavené řízení jasu, takže vás v noci neoslní. Přizpůsobení je plynulé a dostatečné.

Závěr

Xiaomi Watch 2 Pro si nehrají na top model a i zde bude platit, že se hodinky budou celkově stylizovat do levnější alternativy k zaběhnutým značkám. Svou velikostí zaujmou asi hlavně muže, případně ty, kteří mají rádi větší hodinky. Systém je lehce upraven podle představ Xiaomi, ale to není na škodu. Dost jsem se divil, jak plynulý a jednoduchý byl proces prvního nastavení a spárování s mobilním telefonem.

PXL 20230925 151924696 3479x1917x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Rozhodně potěšil teploměr, ale je nutné brát v potaz místo měření a samotné výsledky. Tři tlačítka na boku jsou sice dobrá, ale možnost nastavení a přemapování by měla být širší. Modifikace jen jednoho tlačítka při jednoduchém stisknutí je trochu málo, ale lepší než nic. Baterie není nějak excelentní, ale asi neurazí. Jen to bude chtít trochu více optimalizace, aby se prodloužila výdrž na jedno nabití.

Jde ale o první pokus Xiaomi se systémem Wear OS. Mohu jen zatleskat, jelikož Xiaomi Watch 2 Pro řadím mezi povedené modely, respektive prvotiny. Nevím, jestli ohrozí Samsung, ale například značka Mobvoi asi bude nervózní. Je otázkou, jestli Xiaomi Watch 2 Pro jsou první a poslední, nebo se dočkáme dalších modelů. Také mě zajímá, jak rychle a jak dlouho budou hodinky dostávat samotné aktualizace.

Xiaomi Watch 2 Pro si najdou asi mnoho zájemců, zejména s cenou 5 599 Kč za verzi s WiFi mohou oslovit spoustu případných zákazníků.

PXL 20230925 152219806 4032x2268x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Plusy

  • plynulý systém
  • jednoduchý design
  • rotační korunka

Mínusy

  • absence bezdrátového nabíjení
  • dodávaná nabíjecí stanice s kabelem, který nelze vyměnit a má jen USB A
  • malá možnost přizpůsobení tlačítek

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Hodinky mám a zatím spokojenost. Google Pay se nemusí dávat na horní tlačítko, protože je pod dvojím stiskem na dolním tlačítku.
Ale mám dotaz k hovoru. Příjmu hovor na hodinkách, ale hovor skrze hodinky nejde. Ale jinak zvuky z reproduktorů jdou (třeba budík) a mikrofon také funguje (zadávání adresy slovně v mapách). Nevíte prosím, kde by mohl být problém? Děkuji

Pavel Oertl

28. 10. 2023, 9:08

Dobry den
prosim vas,psal jste ze vite ze ma na hodinky dorazit aktualizace mete k tomu nejake trosku bližší info

Přemysl Vaculík

VIP 28. 10. 2023, 9:09

Aktualizace je již k dispozici, ale šíří se po vlnách. Bohužel mi neřekli přesný plán.

Nevíte číslo té aktualizace? Zda ji již mám nebo ne. Hodinky mám teprve pár dnů.

Přemysl Vaculík

VIP 29. 10. 2023, 10:49

RWS2.221020.001.XM171.REL

Dobrý, večer, jaké jsou vibrace hodinek, jsou silné? Protože u Honor magic 2 , které vlastním jsou velice slabé a nezaregistrují nějakou komplikaci.

Přemysl Vaculík

VIP 3. 10. 2023, 18:33

Nemohu porovnat s vaším modelem, ale cítím je. Chybí nastavení síly.

Pokud bych si tohle koupil místo Galaxy Watch, z důvodu ceny, jde do hodinek doinstalovat Sansung Healt?
Protože co se týká mobilu, tak Samsung Healt jde nainstalovat na jakýkoliv mobil, klidně na Cubot, nebo Xiaomi.
Je to tak i ve Watch, v rámci OS?

Přemysl Vaculík

VIP 2. 10. 2023, 15:47

Hodinky spolupracují se Sansung Healt, respektive Sansung Healt získává data zřejmě díky Google Fit. Sansung Healt ale nejde doinstalovat jen tak do jakýchkoliv hodinek, a pokud ano, tak ne v plné funkcionalitě. Samsung si to dost hlídá. Některé funkce v Sansung Healt jsou omezeny jen na spolupráci GW a Galaxy mobilu.

Dobrý den, díky za recenzi. Dá se prosím vás u těchto hodinek zvětšovat text na displeji, uvítal bych tuto možnost tak, jak je to u Apple, nebo Samsungu.

Přemysl Vaculík

VIP 1. 10. 2023, 16:23

Ano, je zde možnost změny velikosti písma.

Dobrý den, díky za recenzi. Mám dotaz, dá se u těchto hodinek zvětšovat text?

Ahoj. Merajú hodinky EKG a tlak?

Přemysl Vaculík

VIP 27. 9. 2023, 14:39

Takové funkce jsem u nich nenašel.

Dobrý den, hodnoty výdrže uvedené v recenzi jsou s AOD displejem nebo bez? Opravdu nerad nosím na ruce černý puk. Vydrží i s AOD řekněme Den-noc-den?
Děkuji

Přemysl Vaculík

VIP 27. 9. 2023, 9:41

Ano, s AOD.

Přemysl Vaculík

VIP 27. 9. 2023, 9:56

Ale přes noc jsem si nastavil vypnutí AOD.

Recenze OK, ale uvítal bych i další třeba po měsíci či 2 (až si také sedne spotřeba aku) a v ní srovnání třeba s GW. Jako majitel GW4 vítám každou konkurenci s Wear OS. Ikdyž nepředpokládám, že bych přesedlal k Xiaomi, jelikož designově vypadají fajn, ale už moc nevěřím jejich SW. To bych šel spíš do Pixelek až budou trochu použitelnější a hezčí.

Přemysl Vaculík

VIP 27. 9. 2023, 7:04

Už teď vím, že se chystá aktualizace, která se má soustředit zejména na optimalizaci. Nesrovnával bych je s GW, jelikož XW jsou nižší třída, třeba už samotné nabíjení. Pokud jde ale o software, tak je svižný a létá to. Ale jinak souhlasím, vypadají lépe, respektive mi sedí designově více než GW.

Hezká recenze. Jen trochu řádil tiskařský šotek.
Volání jsme jsem uskutečnil, přičemž druhá strana neměla problém mě slyšet.
O odolnosti vůči vodě a prachu zde ani nemusí výt řeč.

Přemysl Vaculík

VIP 27. 9. 2023, 5:54

Šotka jsme chytili, donutili ho k nápravě a zavřeli do sklepa. Díky, opraveno ;)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat