X (Twitter) zřejmě bude za poplatek, nebo si jednoduše nováčci počkají aktualizováno

X (Twitter) zřejmě bude za poplatek, nebo si jednoduše nováčci počkají [aktualizováno]
2024-04-20T16:30:21+02:00
• 20. 4. 2024

Zdroj: Dotekomanie.cz

Aktualizováno 20. 4.

Už před půl rokem Elon Musk uvedl, že se zvažuje zavedení poplatku za používání sociální sítě X. Myšlenku neopustil a spíše ji rozvinul a začíná dostávat přesnější obrysy. Samotná registrace na X nebude zpoplatněna. Pokud ale bude chtít nový člen hned zveřejnit nějaký příspěvek, bude muset zaplatit menší poplatek, což bude forma ověření. Ten ale ve výsledku nebude muset platit, pokud si počká 3 měsíce. Až po této době bude možné skrze nový účet zveřejnit příspěvek.

Zatím se ale jedná jen o rozpracovanou věc, která ještě neplatí. Vzhledem k tomu, že X více jde po falešných účtech, tak můžete toto omezení přidat další úroveň omezení spamu a botů. Budeme si ale muset počkat na finální verzi a první zavedení.

Původní článek 19. 9. 2023

Jakmile se řekne, že se něco zpoplatní, tak to vyvolává mnohé negativní reakce. Když tehdejší Twitter přišel s placenou verzí, tak moc pozitivních reakcí se nenašlo, i tak služba stále funguje a postupně dostává funkce navíc. Budoucnost ale může být kontroverznější, než kdykoliv dříve.

Jen za poplatek?

Elon Musk a Benjamin Netanyahu diskutovali nejen o dopadech AI na současnou společnost. V samotném rozhovoru se pánové dotkli také problému automatických účtů na sociálních sítích, které mají jednak rozšiřovat nějaké myšlenky, názory, rozpory, ale také bývá jejich úkolem co nejvíce podpořit nějaký příspěvek, i třeba z prostředí propagandy.

Majitel X uvedl, že i ty nejlepší testy na ověření, jestli uživatel je člověk nebo robot, zvládne obejít kdejaká AI. Některé jsou natolik dobré, že jsou mnohonásobně rychlejší než člověk. V dnešní době v podstatě jakýkoliv běžný test zvládne AI. Proto se objevuje tolik falešných účtů a botů, které dělají jen neplechu na samotné sociální síti.

Elon se domnívá, že jediným možným způsobem, jak omezit tyto automatické účty, bude zavedení poplatku, byť velmi malého. Právě vygenerování dostatečného množství platebních karet pro majitele botů by bylo značně náročné, což by mělo vést k omezení jejich výskytu na sociálních sítích.

Skoro se dá říci, že se jedná o kacířskou myšlenku, ale z rozhovoru je jasné, že se neplánuje brzké zavedení. Zatím jde jen o názor a dává do jisté míry smysl. Když se dnes podíváte na jakoukoliv sociální síť, tak automatizovaných účtů, zejména škodlivých botů, je všude plno. Právě poplatek se zdá jako jediné účinné řešení na jejich omezení.

Nyní ale bude záležet na samotném Elonu, jak domyslí poplatek jako takový. Ani se v podstatě nemusí jednat o pravidelnou platbu, ani nemusí být vyžadován hned při registraci. Umíme si představit, že dokud uživatel nezačne být velmi aktivní, nebude muset platit. Jakmile by překročil nějaké limity, byla by vyžadována jednorázová mini platba pro ověření, že se jedná o skutečného uživatele. Tím by se dalo mnoho vyřešit, ale bude záležet na Elonu Muskovi, jak celou svou myšlenku dotáhne do konce.

Zdroje: techcrunch.com, techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat