Vyzkoušel jsem stolní přenosný mini počítač od HP Elite Mini 800 G9. Luxusní na kancelářskou práci, ale za takové peníze si dobře nezahraji recenze

Vyzkoušel jsem stolní přenosný mini počítač od HP Elite Mini 800 G9. Luxusní na kancelářskou práci, ale za takové peníze si dobře nezahraji [recenze]
2023-09-04T15:00:34+02:00
• 4. 9. 2023

Jaké to je mít na stole počítač, který je malý, nezabírá místo pod stolem, nezáří všemi možnými i nemožnými RGB barvami a zároveň je dostatečně rychlý a zároveň i přenosný? Nejedná se o herní notebook, ale o mini PC, které patří na stůl, nikoli pod něj. Vyhovuje HP Elite Mini 800 G9 požadavkům těm, kteří chtějí mít malou nenápadnou skříňku, přitom však rychlou a plně zvládající náročné úkoly?

HP Elite Mini 800 G9

Zdroj: Dotekomanie.cz

Ve zkratce: HP Elite Mini 800 G9 se v mnoha ohledech popere se zadáním dobře, kancelářskou práci zvládá bravurně, ale zapotí se a hodně, bohužel. Některé úkoly jsou pro něj strašně moc náročné a jsou chvíle, kdybyste ho radši měli pod stolem. Myslím si však, že pro cílovou skupinu se jedná o vhodné zařízení.

Přenositelné zařízení, které bych rád schoval

Jsem zvyklý na to, abych si s sebou vzal notebook, když potřebuji. Nyní jsem to však vyzkoušel s počítačem, vzal jsem si jej na výlet. Bylo to sice jen z domu do práce, ale vzal jsem si stolní PC do batohu a odjel jsem. A výsledkem bylo, že jsem to ještě párkrát zopakoval. Jeho rozměry do 20 cm na délku i na šířku a s váhou do 20 kg jej dělají snadno přenositelným. Jen s ním musíte jít tam, kde máte poskytnuté potřebné periferie. Zmíněné rozměry spíše vážně využijete na kancelářském stole, kde se dokonale ztratí. A pokud si jednou uděláte na stole takový nepořádek, při kterém budete počítat i přesouvat a najednou nebudete vědět, kde je, stačí spustit nějakou hru a najít ho podle hučení a tepla, pokud jste líní přehrabovat se v hoře chaosu.

HP Elite Mini 800 G9

Zdroj: Dotekomanie.cz

U stolních počítačů máte výhodu, pokud nemáte prosklenou boční část a nechcete obdivovat vnitřnosti svého počítače tak, že tuto krabici elektroniky máte schovanou z očí a na stole máte prostor, když se k tomu konečně odhodláte, pro estetické uspořádání pracovní plochy. Bohužel u Elite Mini 800 G9 jej musíte dát někam ke zdi, aby se schovaly nevzhledné kabely. A ideálně ho postavit i k monitoru, pokud máte drátovou myš i klávesnici a nechcete, aby kabeláž šla přes celý stůl. U Elite Mini 800 G9 mi chyběla možnost přidělání počítače zespodu k pracovní desce, aby nezabíral prostor a nerušil vizuální prostředí. A říkám to i přesto, že je zpracován hezky a elegantně. Přece jen je to černá hučící a lehce překážející kostka na vašem stole.

grafika 1721x1357x

Grafika se pořádně zapotí. Zdroj: Dotekomanie.cz

Nejsi hráč, nevadí! To je jedině dobře

Elite 800 G9 má jednu nepříjemnou vlastnost. Když se zapotí, tak se začne chladit a to přináší jeden nepříjemný doprovod. Velice hučí, a to nepříjemně. Je jedno, jak náročně máte na grafické požadavky nastavenou hru, grafika NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti se vždy zapotí. Zkoušel jsem následující hry: Red Dead Redemption 2, Verdun, Dakar Desert Rally, F1 2018 (F1 2019 nešla ani spustit), War Thunder (nemohl jsem stáhnout HD pack, jelikož 500 GB úložiště je žalostně málo) a Enlisted. Pro hraní chyběly různé ovladače či knihovny, při spuštění snad každé hry se něco doinstalovávalo, třeba u F1 opakovaně na několikrát, než se povedlo hru spustit.

f1 1061x545x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Každou hru jsem se snažil spustit s nejvyššími grafickými nároky. RDR 2 odmítla nastavit největší rozlišení a nastavit vysokou grafickou kvalitu, jinak nešlo pokračovat do hry. Rozlišení 4K monitoru hra nepovolila. Verdun jsem musel snížit z maximální grafiky, aby šla vůbec hrát, jinak bylo tak nízké FPS, že nešlo s vojákem pohybovat, FPS lehce pod 30 není úplně hratelné. Dakar se spustil v nižším rozlišení, ale tzv. namaxovat ho také nešlo, na vysoké rozlišení již byl hratelný a vizuálně příjemný. F1 2018, pět let stará hra, která zvládla jet na ultra nastavení grafiky. Ale jen do chvíle, kdy jsem nezačal více překlikávat mezi herním režimem, menu hry a vracet se zpět na plochu či do prohlížeče, pak se zpomalila a byla nehratelná.

War Thunder měl málo prostoru na instalaci plnohodnotného herního klienta, rozlišení herních prvků bylo nízké a grafické požadavky nízké. I přes nenáročnost se větráček počítače rozhučel. Enlisted se mi podařilo hrát na maximální detaily a FPS oscilovalo mezi 30–35 FPS a při vysoce vizuálně náročných scénách kleslo FPS pod třicet, což znemožňovalo nějaké serióznější hraní, ale pro odreagování po práci v pořádku, jednalo se o časově krátké excesy. Paradoxní bylo, že při prvním spuštění hry a automatickém benchmarku mi bylo doporučeno nastavit grafické prvky na absolutní minimum, jelikož počítač prý více nezvládne.

enlisted 3091x1592x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Občas se mi bohužel stalo, že když jsem pro zátěžových test spustil tři hry dohromady, například Dakar, Verdun a F1 2018. Tak se spustil jen Dakar. Verdun nereagoval a navíc spadl Epic. F1 se spustila, ale třeba až po dvou minutách. Když jsem znovu spustil Verdun, spadla F1. Když chcete hrát jednu hru a nemít nic více spuštěno než chatovací program, prohlížeč a hudební program, tak jste v pořádku. Více náročnějších programů zároveň Elite nezvládne.

Pokud chcete hry streamovat dál, tak hluk z chlazení počítače nebude příjemný. Zkoušel jsem zpracovat video ze hry a nejedná se o svižný proces. Samotná editace je bez záseků, následný export byl na mě pomalejší. Pouhých sedm vteřin záznamu ze hry zpracovával do HD exportu skoro tři minuty. Zapotila se u zpracování jen integrovaná grafická karta a lehce větráček.

Pro práci je skvělý

Otevřených 120 karet v prohlížeči Opera, spuštěná aplikace Spotify, Telegramu, VPN, sledování procesů, spuštěný druhý prohlížeč Edge s pár okny. Práce v tabulkách, konzumování videa, tvorba dokumentů, editování Wikipedie a revidování prvků na stránce. Následná úprava webových stránek skrze WordPress, práce v GitLabu, učení se v Replitu, přesouvání souborů,  editování PDF a instalace her skrze Steam a Epic Games Store zároveň. Vše v průběhu jednoho odpoledne při práci. A výsledek? Naprosto ladný průběh všemi úkony, žádný zásek, žádné zpoždění, žádné zadrhnutí. Větrání v klidu, počítač se nepřehřál, ani jsem o něm nevěděl. Operační paměť se držela kolem zabraných 14 až 18 GB z celkových 32 GB. Disk i procesor byl v nízkých hodnotách, kromě, pro mě jako uživatele nevýrazného, navýšení během stahování a instalace her. Chlazení procesoru bylo v pořádku a větrák výrazně hlasitě neběžel nikdy, což bylo velké plus pro klidnou práci.

HP Elite Mini 800 G9

Zdroj: Dotekomanie.cz

Nepracuji skoro vůbec s videem, ani nestreamuji. Fotky si občas upravím v Zoneru. Video jsem zkoušel upravit a moc mě výkon neoslnil, na stream nejsem, avšak video hovor a k tomu práce v tabulkách a byla naprosto v pořádku. Problém nebyl ani při sdílení obrazovky a použití nástroje pro vzdálenou správu. Při úpravě fotek jsem problémy s počítačem nijak nezaznamenal.

Nejsem člověk, který rozjíždí na počítačích benchmarky, ačkoli jsou to věrohodné ukazatele výkonu v porovnání s ostatními zařízeními. Pro mě je však důležité vyzkoušet si, jak počítač zvládá dělat to, co na něm dělám pravidelně. Pro mě jsou to hlavně pracovní záležitosti a občasné hraní her, na které po práci stejně není moc času. Práci Elite Mini 800 G9 zvládá s přehledem naprosto úžasně, jak již ale bylo zmíněno výše, na hry, za tuto cenu, určen není.

HP Elite Mini 800 G9

Zdroj: Dotekomanie.cz

Parametry modelu HP Elite 800 G9 (8cc308)

  • Procesor: Intel Core i9-12900T (max. 4,9 GHz s technologií Intel Turbo Boost, 30 MB mezipaměti L3, 16 jader, 24 vláken)
  • Operační paměť: 32GB paměť DDR5-4800MHz
  • Úložiště: SSD 500 GB NVMe
  • Grafická karta:
    • integrována grafika Intel UHD 770
    • NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti ve verzi pro notebooky (4 GB vyhrazené paměti GDDR6 a 16 GB sdílené GPU).
  • Konektivita:
    • Wi-Fi 6E AX211 (2×2)
    • Bluetooth: 5.3
  • Software:
    • Windows 11 Pro
    • spousta HP bloatware
  • Porty:
    • 5x SS USB Type-A
    • 1× SS USB Type-C
    • 3× DisplayPort++
    • 2x DisplayPort1.4
    • 1x RJ-45
    • 1x HDMI 2.1
  • Rozměry a váha:
    • 17,7 * 17,5 * 3,4cm
    • 1,42kg
  • Cena: přes 36 000 Kč
HP Elite Mini 800 G9

Zdroj: Dotekomanie.cz

Má smysl takové zařízení?

Musíte být tou správnou cílovou skupinou, abyste si jej pořídili. Nejedná se o herní počítač, ani o kancelářskou bestii. Pokud vám nevadí skříň pod stolem, za obdobnou cenu dostanete lepší stolní PC, co se týče výkonu a novějších komponent, můžete počítat s 13. generací intel procesorů, avšak v nižší třídě i5 či i7, avšak bez přízviska „T“, které jsou optimalizované pro kancelářskou práci. Dostanete větší interní úložiště, stejné množství RAM (pozor, většinou DDR4) a mnohem, ale mnohem lepší grafickou kartu, kde budete mít i 16 GB dedikované grafické paměti. Pokud chcete zůstat ve stejné cenové kategorii lehce pod 40 000 Kč mít při tom mini PC, je lepší sáhnout po HP Z2 s novějším procesorem a větší pamětí. O grafickou kartu se v tomto případě nehraje, tyto počítače nejsou určené ke hrám obecně.

HP Elite Mini 800 G9

Zdroj: Dotekomanie.cz

Osobně bych volil nižší konfiguraci, která je taktéž dostačující pro kancelářskou práci. Elite Mini 800 G9 se dá sehnat již kolem 20 000 Kč a má o procesor i5 a 16 GB RAM. Pro práci, která se odehrává převážně v prohlížeči, se jedná o naprosto dostačující parametry. Pokud chcete stříhat video, nebo si rádi něco zahrajete, Elite Mini 800 G9 není vhodná volba. Pokud však chcete něco malého na pracovní stůl, a přesto výkonného, od výrobce s dobrou reputací a kvalitním provedením zařízení, nebál bych se si produkt od HP zakoupit.

Za zapůjčení děkujeme společnosti HP.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat