Samsung Galaxy Z Fold5 – nejnovější „skládačka“ očima jablíčkáře recenze

Samsung Galaxy Z Fold5 – nejnovější „skládačka“ očima jablíčkáře [recenze]
2023-09-17T09:28:30+02:00
• 16. 9. 2023

Zdroj: Dotekomanie.cz

1

Jsem člověk, který je už od dob historicky prvního iPhone věrný Apple zařízením. Přesto (nebo právě proto) jsem uvítal možnost si osahat a vyzkoušet nejnovější model skládacího smartphonu Galaxy Z Fold5 z dílny Samsungu. Jedná se už o pátou iteraci, takže vývojově má něco za sebou, a vypadá to, že popularita zařízení tohoto typu postupně roste. Jelikož Apple obdobný model v nabídce nemá (a pravděpodobně ještě nějakou dobu mít nebude, pokud vůbec někdy?), hodně jsem se těšil, že dostanu odpověď na otázku, zda bych si přístroj této konstrukce oblíbil. Odpověď zní: ANO i NE. Pojďme se tedy na věc podívat podrobněji.

Balení

Trendem poslední doby je v této oblasti minimalismus, a nejnovější Fold jde přesně tímto směrem. Elegantní černá papírová krabička, ve které naleznete telefon (v rozloženém stavu, takže krabička je velmi tenká, s téměř čtvercovým půdorysem), dále stručná příručka, USB-C kabel, a šperhák na slot SIM karty. A tím končíme. Očekávat nabíjecí adaptér či například sluchátka by v roce 2023 bylo velmi naivní. Ty doby jsou zdá se pryč. Mimochodem – na to, že se jedná o vlajkovou loď, na mne osobně krabička působí celkem fádně. Ano, balení je plně recyklovatelné a bez použití jednorázových plastů, ale zrovna na tato líbivá marketingová tvrzení já moc nedám.

Fold5

Zdroj: Dotekomanie.cz

Konstrukce

Pojďme začít věcí, které si možná na první pohled ani nevšimnete, ale v reálu je poměrně důležitým krokem vpřed. Tou věcí je mezera – respektive její absence. Až do předchozí generace skládacích smartphonů od Samsungu, a to jak u modelu Flip („véčko“), tak i Fold („kniha“), byla v zavřeném stavu patrná klínovitá mezera mezi oběma polovinami hlavního displeje. I když pomineme estetickou stránku věci, tak hlavní nevýhodou bylo to, že se mezi displeje snadno dostal prach i větší nečistoty, které mohly zobrazovací panely poškrábat i poškodit.

Díky zcela nové konstrukci mechanismu kloubů je tomu nyní konečně odzvoněno: obě části na sebe nyní doléhají po celé ploše, bez znatelné mezery. Podle mne poměrně výrazný posun vpřed, toto se povedlo!

Fold5 Fold5

Zdroj: Dotekomanie.cz

Displej, respektive displeje

Množné číslo je na místě, displeje jsou totiž celkem pochopitelně dva. Menší displej na (v zavřeném stavu) přední straně má úhlopříčku 6,1 palce, a je poměrně hodně úzký a vysoký. A větší (vnitřní) displej je samozřejmě tím hlavním lákadlem – špičkový panel o úhlopříčce 7,6 palce, který nabízí mezi mobily v podstatě bezkonkurenční pracovní plochu. Úmyslně říkám pracovní, protože produktivitu práce to dle mého názoru významně zvyšuje. Ne možná tak, že dokážete něco, co na běžném telefonu vůbec nejde, ale dokážete to výrazně snadněji, pohodlněji, efektivněji. Tento dojem je ještě umocněn, pokud se o stejnou činnost pokoušíte nejprve na oné „nudli“ předního displeje. Ten je totiž výrazně užší, než jste zvyklí z běžných smartphonů, ať už z dílny Applu, nebo jakéhokoliv jiného výrobce. Ta ergonomie je prostě něco, co jsem zatím poznal jen na tabletu.

Logický dotaz a jasná odpověď: ano, středový prohyb hlavního displeje tu stále je, a je velmi zřetelný jak hmatově, tak i vizuálně. Je to prostě jakási spára táhnoucí se přes celý displej, a do níž vám bříško prstu spolehlivě zajede. Nakonec jsem si nicméně pro sebe nalezl polohu, ve které mi prohyb vadil naprosto minimálně: telefon ležel jednou polovinou na stole, a ta druhá byla zvednutá pod úhlem přibližně 120 stupňů. Vznikl mi z toho vlastně takový miniaturní (a hodně širokoúhlý) notebook, a třeba surfování na webu mě v této konfiguraci hodně bavilo. Scrolloval jsem prostě na vodorovné části displeje (ten v podstatě slouží jako jakýsi touchpad, přičemž prst můžete klidně nechat na displeji, protože vám vůbec nebrání ve výhledu), a k zobrazení jsem používal šikmou část displeje, kdy se tam „na šířku“ vejde slušná porce textu. Navíc ten výsledný efekt, kdy vám text na displej jakoby „najíždí“ zespodu, mi přišel zajímavý.
Kromě zmíněné konzumace obsahu, která je výrazně komfortnější než na běžných telefonech, je přidaná hodnota čtvercové zobrazovací plochy také v multitaskingu. To je něco, co z iPhone prakticky neznám, takže to pro mne osobně nebyla úplně zásadní věc, ale dovedu si velmi dobře představit, že možnost mít vedle sebe pohodlně dvě různé aplikace může být pro řadu lidí naprosto zásadní výhoda.

Co se týče použité technologie displejů, tak v obou případech jde o skvělé 120Hz AMOLED panely, a podání černé, sytost barev i kontrast jsou perfektní. Tady není moc co dodat.

Fold5 Fold5

Zdroj: Dotekomanie.cz

Výkon a baterie

Fold5 je poháněn procesorem Snapdragon 8 Gen 2, ovšem oproti běžným procesorům s tímto označením vykazuje několik odlišností: má totiž navíc jedno další GPU jádro, a také běží na vyšší taktovací frekvenci ve srovnání s typickým Snapdragonem 8 Gen 2. Ve spojení s 12 GB LPDDR5X RAM a USF 4.0 interním úložištěm o kapacitě 256, 512 či 1024 GB pak vše běhá perfektně rychle. Prostě činnosti, které děláte mnohokrát za den, jako je spouštění aplikací, fotografování, multitasking, prohlížení webu – to vše zvládá telefon okamžitě, bez znatelného zpoždění. Moderní hry? Opět vše v plné parádě, v plynulých 60 Hz. Z pohledu uživatele tedy všechno, jak má být. Když opět srovnám s iPhone 14 Pro, nevidím rozdíl v odezvě. A to je to podstatné. Nechme tedy stranou nejrůznější benchmarky, a použijme metriku, kterou jsem viděl v jednom prospektu Bentley, kde místo kilowattů či koňských sil bylo uvedeno prosté: „Výkon: dostatečný“. To je totiž to podstatné: v zásadě cokoliv, co uděláte, se stane okamžitě, na nic nečekáte.

Co se týče baterie: kapacita vestavěného akumulátoru je stejná, jako u předchozí generace, tedy 4.400 mAh. Výdrž samotná ale samozřejmě záleží na způsobu a intenzitě používání telefonu. Bylo by naivní očekávat, že můžete půl dne hrát World of Tanks, ale jinak pro testovaný Fold5 nebyl problém vydržet celý den poměrně intenzivního používání (WhatsApp, poslech hudby, prohlížení webu, fotografování a sociální sítě). Vzhledem k velikosti hlavního displeje, a s tím spojenou energetickou náročností, jsem byl spíše příjemně překvapen, čekal jsem totiž, že „dožít“ se večera bude pro telefon o něco složitější. Stále jsme ale v kategorii „dobíjím každou noc“.
Rychlost nabíjení je stejná jako u předchozí generace, tady k žádnému zlepšení nedošlo. Počítejme tedy s nabitím do 100 % za přibližně 85 minut, poloviční kapacity akumulátoru dosáhneme za cca 35 minut.

Fold5

Zdroj: Dotekomanie.cz

Foto a video

Teď se podívejme na kategorii, která mne jako hobby fotografa velmi zajímá. Jak je to tedy s fotosoustavou?
Prvním důležitým poznatkem – a nutno dodat, že trochu překvapivým – je to, že alespoň co se týče hardwaru se oproti přechozí generaci nic nezměnilo. Sestava se skládá z hlavního fotoaparátu s rozlišením 50 Mpx a optickou stabilizací obrazu, který doplňují 12 Mpx širokoúhlý a 10 Mpx teleobjektiv (opět se stabilizací), snímače jsou naprosto identické. Novinka nás nečeká ani na displejích: pod průstřelem menšího panelu je stále stejný přední fotoaparát 10 Mpx, u hlavního displeje je to pak kamera s rozlišením pouhých 4 Mpx, která je ukryta pod obrazovkou, takže vizuálně prakticky neruší. To je samozřejmě plus, mínusem naopak je, že výsledné fotografie této kamery opravdu nejsou nic moc. Tady se technologická omezení „skryté“ čočky projevují poměrně výrazně.

A jak tedy fotí? Pokud se bavíme o hlavním snímači, při dostatečné úrovni osvětlení nemám námitek. Živé barvy, které se budou líbit hlavně těm, kteří preferují vyšší sytost, podání detailů je také v pořádku. HDR režim oceníte zejména při jasném slunci. Čím je světla pro snímač k dispozici méně, tím je kvalita fotografií nižší, protože značnou část práce zastává software. Snímky působí nepřirozeně a nejsou příliš kvalitní s rostoucí tmou prostředí. Tady je například Apple se svými špičkovými loňskými modely dále. Ale nejenom to – Fold5 ztrácí i na své soukmenovce, a to nejenom na nadupaný Galaxy S23 Ultra, ale i na standardní S23. Což je pro mne vzhledem k cenovce modelu celkem nemilé překvapení.
Širokoúhlý objektiv podává při solidním osvětlení velmi dobrý výkon, ať už fotíte krajinu, či portréty osob nebo skupin. Software telefonu si slušně poradí i se zkreslením na okrajích snímku.

O něco horší výsledky dostanete při použití teleobjektivu, což je dáno tím, že množství světla dopadající na snímač je při užším záběru o něco menší. Pro běžné fotografování a publikaci snímků převážně na sociálních sítích je ovšem plně dostačující, zklamáni pravděpodobně nebudete.

Co se týče videa: K dispozici je režim s rozlišením 4K a 60 snímky za sekundu, který také disponuje optickou stabilizací obrazu. Díky tomu se i videa pořízená za chůze či jiného pohybu příliš netřesou, což určitě ocení aktivnější „kameramani“. Opět platí to, co u fotoaparátů: při dobré úrovni osvětlení jsou videa velmi dobrá a detailní. Tím to ale končí, profesionálnější funkce, jako například Dolby Vision HDR, či režim odpovídající režimu Film od Applu nečekejme. Vzhledem k high-endové ceně přístroje to docela zamrzí, ale chápu, že bez pokročilých režimů se velká většina uživatelů v pohodě obejde.

Níže se můžete podívat na 3 fotografie jedné nejmenované budovy v jednom nejmenovaném městě v jedné nejmenované zemi, pořízené z jednoho místa s použitím různých objektivů: širokoúhlého, hlavního a teleobjektivu. Fotografie jsou neupravené.

Fold5 foto Fold5 foto Fold5 foto

Zdroj: Dotekomanie.cz

Co říci závěrem?

Na Samsungu Galaxy Z Fold5 mě nejvíc lákalo otestovat to, co u Applu vyzkoušet nemůžu. A přesně to jsem si i nejvíc užil: mít u sebe poměrně kompaktní zařízení, které můžu celkem jednoduše změnit na přístroj, který má ergonomické předpoklady pro podstatně vyšší produktivitu práce. Musím říct, že potenciál rozkládacího displeje jsem si velmi rychle oblíbil. Zaujaly mne i možnosti multitaskingu a více otevřených oken současně. Je sice pravda, že i na desktopových systémech s macOS či Windows mám v naprosté většině právě používanou aplikaci maximalizovanou na celou obrazovku, takže mi omezení daná klasickou konstrukcí iPhonu 14 Pro i systémem iOS jako takovým povětšinou nevadí. Nicméně možnost mít vedle sebe například otevřenou fotogalerii, ze které jednoduše přetáhnu vybrané fotky do vedlejšího okna pro odeslání, je hodně fajn.

Potenciál přístroje hodně zvyšuje fakt, že masově používané oblíbené aplikace třetích stran (sociální sítě, komunikátory atp.) jsou už optimalizovány pro čtvercový displej, takže oproti „klasice“ máte násobně větší pracovní plochu. To je velmi návykové.

Fold5 foto

Zdroj: Dotekomanie.cz

Takže když to shrnu: Fold5 je velmi zajímavý a už „dospělý“ přístroj, který už sice nepřináší ten prvotní „wow“ efekt prvního Foldu, ale celou koncepci posunul směrem k ještě větší praktičnosti. Patříte-li do tábora Applu, bude pro vás přechod znamenat řadu mínusů či omezení, a hodně záleží na tom, jak moc využijete a oceníte hlavní přednosti, které vám Apple prostě v současnosti nemůže nabídnout. Pokud už do ekosystému Samsungu patříte, bude pro vás přechod dávat ještě větší smysl. Mínusem je snad jen o něco vyšší hmotnost a tloušťka přístroje (253 g a 13,4 mm), což je ovšem dáno zvolenou konstrukcí zařízení. A pak pochopitelně cena – nicméně pokud si Fold5 můžete dovolit, budete velmi pravděpodobně spokojeni.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Hlávka

Narodil se velmi mlád a zatím je stále ještě naživu. Už v dětství ho přitahovaly bity a bajty: od programovatelné kalkulačky, přes C64, MS-DOS a Windows pak (téměř proti své vůli) doputoval do univerza jménem Apple - a už v něm zůstal.

Komentáře

Petr Komárek

19. 10. 2023, 14:01

Jsem vlastníkem galaxy Z fold 4 a chci se toho zbavit jen z důvodu rychlého vybíjení baterie. Raději se vracím na Google Pixel 8 pro

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat