HMD Global uvede mobily i pod vlastní značkou

HMD Global uvede mobily i pod vlastní značkou
2023-09-12T08:00:39+02:00
• 12. 9. 2023

Nokia G310 5G | Zdroj: Nokia

Nejen ve světě smartphonů je poměrně běžné, že si společnosti vytváří subznačky, které mají nabídnout trochu odlišné portfolio. Například Huawei měl Honor, Xiaomi má Redmi, Oppo stálo u zrodu Realme a nyní vlastní OnePlus. Pak je zde ale trochu jiná kategorie. Některé společnost nechají svou značku licencovat a následně se o výrobu stará někdo jiný. V poslední době se tak stalo u Alcatelu nebo BlackBerry. I taková Nokia už nemá domov ve stejnojmenné společnosti. Značku používá finská společnost HMD Global, která se stará o vše kolem těchto mobilů. Nyní ale oznamuje poměrně zásadní krok.

HMD mobily

Využít známou značku je poměrně jednodušší než přijít s vlastním názvem a snažit se uspět na trhu. HMD Global toho využilo a zřejmě za nemalé peníze může u mobilů používat označení Nokia. Od roku 2016 došlo ale k mnoha změnám, a to i strategickým. Od firmy, která se chlubila čistým Androidem a rychlými aktualizacemi, až po současnou dobu, kdy se firma zaměřuje na udržitelnost a opravitelnost.

I tak jsme se dočkali od zakladatele a předsedy představenstva, Jean-Francois Barila, že HMD Global vstoupí na trh se smartphony s vlastní značkou. V brzké době se tak objeví mobil s logem nebo označením HMD. Mají se soustřeďovat na uživatelskou zkušenost, udržitelnost, opravitelnost a dostupnost. Zatím jde tedy i silná tvrzení, ale jestli se to podaří, tak o tom rozhodnou zákazníci.

NOKIA G425G 11 4500x3000x

Nokia G42 5G; Zdroj: HMD Global

HMD Global v tomto případě ale nevstupuje na trh nějak opatrně. Rovnou chce přijít na indický trh, odkud by cesta pokračovala na globální. Pakliže zde uspěje, nebude problém, aby se HMD stala značkou pro celý svět. Ostatně z Indie například vzešly mobily Realme.

Samozřejmě je zde otázka kolem mobilů Nokia. Ty nikam neodchází, stále budou vyráběny a stále poběží vývoj. Pokud ale HMD uspěje, možná nebude budoucnost Nokie tak moc jistá.

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat