Android dostane podporu satelitního připojení aktualizováno

Android dostane podporu satelitního připojení [aktualizováno]
2023-07-23T19:35:58+02:00
• 23. 7. 2023

Fotka od NASA u Unsplash

Aktualizováno 23. 7.

Již před rokem se začalo spekulovat o přidání podpory pro satelitní komunikaci a nyní to vypadá tak, že právě Android 14 bude nativně zvládat zasílat a přijímat satelitní SMS. Jde samozřejmě jen o softwarovou podporu, která bude vyžadovat patřičný hardware. Spekulace ale navíc zmiňují, že právě smartphony Google Pixel a Samsung Galaxy dostanou podporu pro tento typ komunikace. Jde ale jen o tvrzení, které nespecifikuje, jestli se dočkáme u nadcházející generace mobilů, nebo až u té další.

Původní článek 14. 9. 2022

Minulý týden jsme se dočkali prvních smartphonů, které jsou schopny využít satelitní připojení. Nemluvíme jen o novinkách od Applu. Jako první představil takovou funkcionalitu Huawei u svých modelů Mate 50. Ani v jednom případě ale nejde o náhradu za běžné připojení k mobilní síti nebo k WiFi. Obě společnosti nabízí tuto možnost jen pro nouzové zprávy, přičemž je vše omezeno na konkrétní části planety. I tak Android dostane širokou podporu.

Android a satelitní připojení

Možnost satelitního připojení u smartphonů nebo tabletů není moc jednoduché, jelikož je vyžadován vývoj v mnoha oblastech. Navíc samotné pásmo je značně omezené, stejně jako využití, a to se bavíme i o konkrétní poloze. I tak se firmy rozhodly, že nabídnou takové připojení, v počátku minimálně pro nouzové zprávy.

Hiroshi Lockheimer, senior viceprezident v Googlu nejen pro Android, zveřejnil hned 1. září příspěvek na svém Twitter účtu o budoucí podpoře pro technologii satelitního připojení u zařízení s tímto systémem. Sám Google tedy oznámil podporu na úrovni systému, což značně zjednoduší adopci této technologie, jelikož Android bude mít přímou podporu. Samozřejmě je to nezbaví vše komplikací, ale aspoň nějak zjednoduší nasazení.

title 3480x2189x

Zdroj: smallandroidphone (se souhlasem)

V tuto chvíli tedy lze konstatovat, že Android 14 bude nabízet podporu pro satelitní připojení, ale je spíše otázkou, jestli se dočkáme masivnějšího rozšíření příští rok, nebo si budeme muset počkat delší dobu. I tak se dá předpokládat, že se taková novinka objeví jen u top modelů a nebude součástí levnějších zařízení.

Zdroje: twitter.com, xda-developers.com, phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat