Waze prochází interními změnami a více se integruje do Googlu

Waze prochází interními změnami a více se integruje do Googlu
2023-06-30T13:18:43+02:00
• 28. 6. 2023

Zdroj: 9to5google (se souhlasem)

1

Google v tuto chvíli provozuje dvě mapové služby. Google Mapy jsou tím hlavním produktem, ale nesmíme zapomenout na Waze, který vlastní od roku 2013. Do této doby nedošlo ke sloučení nebo k nějaké výrazné změně. To se ale pomalinku mění, jak naznačují poslední informace.

Waze a Google

Za posledních několik měsíců došlo k mnoha změnám v Googlu. Například propustil několik tisíc zaměstnanců, zrušil několik projektů a celkově provedl změny, které by měly zredukovat náklady. To se také dotýká i služby Waze. Od konce minulého roku začal slučovat týmy mapových služeb, což se tak děje v rámci divize GEO, kam spadají Mapy i Waze.

Nyní nejde jen o změnu v pracovnách pozicích. Google se rozhodl ukončit reklamní systém v aplikacích Waze, který pracoval do této doby samostatně. Místo něj nasadí vlastní reklamní systém a bude řízen z centrály. Waze by tak měl převzít reklamy z Google Map. Jak uvádí Chris Phillips z divize GEO, bude nasazen systém Waze Ads powered by Google Ads.

Zdroj: Waze

Tato změna nebude jednoduchá, jelikož vedení bude muset přesvědčit současné inzerenti na přechod pod novou platformu. Samotný uživatel by si neměl všimnout nějaké dramatické změny, aspoň dle slov zástupce společnosti Google.

Na druhou stranu dojde na redukci pracovnách pozic ve firmě Waze. V současnosti má přibližně 500 zaměstnanců, ale není jasné, kolik z nich se věnuje reklamám, jejich prodeji a podobně. Nově ale nebudou potřeba, když vše poběží na systému Googlu. Jiné změny se zatím neplánují a Waze stále zůstává samostatnou službou s vlastním rozvojem. Google si je vědom, že zrušení nebo integrace do Google Map v plném rozsahu by nepřineslo nic pozitivního, zejména by naštval přes 130 milionů aktivních uživatelů.

Zdroj: cnbc.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Šéfredaktor? „…bude vedení muset přesvědčit současné inzerenti…“!?!?!?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat