Globální trh s telefony letos ještě poklesne, od příštího roku by měl zaznamenat růst

Globální trh s telefony letos ještě poklesne, od příštího roku by měl zaznamenat růst
2023-06-03T11:35:29+02:00
• 3. 6. 2023

Zdroj: Willfried Wende z Pixabay

Globální trh s dodávkami chytrých telefonů již delší dobu stagnuje a prakticky všichni výrobci zaznamenávají z dlouhodobého pohledu pokles poptávky. Na vině je vleklá ekonomická krize, kterou nastartoval covid, a také vysoká inflace.

Trh s mobilními telefony by v příštím roce mohl zažít konečně vzestup

Podle analytické společnosti International Data Corporation (IDC) mají tyto ekonomické ukazatele dopad na pokles poptávky po chytrých telefonech ze strany spotřebitelů. Lidé díky nejistým ekonomických vyhlídkám více šetří a koupě chytrého telefonu, není pro mnohé prioritou. Podle nejnovějších prognóz by ještě letos globální trh s mobilními telefony měl zaznamenávat pokles, počítá se zhruba s 3,2 %, což je více, než 1,1 % se kterými bylo počítáno v únoru. Počítá se, že za rok 2023 bude celkově prodáno 1,17 miliardy mobilních telefonů.

IDC2023 1149x684x

Zdroj: Phonearena

Pokud byl rok 2022 rokem nadměrných zásob, rok 2023 je rokem opatrnosti. Zatímco každý chce mít zásoby připravené na svezení se na vlně nevyhnutelného oživení, nikdo je nechce držet příliš dlouho. To také znamená, že značky, které podstoupí riziko ve správný čas, mohou potenciálně sklidit veliké zisky z akcií,“ uvedla ředitelka výzkumu v IDC Mobility and Consumer Device Trackers – Nabila Popal.

Zpráva ale mluví i v optimistickém duchu. Zatím co letošní rok ještě nebude příliš příznivý, příští rok by se vše konečně mohlo obrátit opačným směrem. Podle prognózy by se mobilní trh měl pomalu zotavit a počítá se s meziročním nárůstem o 6 %. Veliké oblibě se těší skládací varianty chytrých zařízení, bohužel však tento trend přišel v nevhodnou dobu, nicméně skládací telefony táhnou a mohlo by se tak jednat o veliké lákadlo na spotřebitele do budoucna.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat