Vodafone jako první rozšiřuje VoWiFi o volání na tísňové linky

Vodafone jako první rozšiřuje VoWiFi o volání na tísňové linky
2023-05-02T13:30:50+02:00
• 2. 5. 2023

Zdroj: Vodafone

V dnešní době nemusí probíhat běžný telefonní hovor jen přes mobilní síť. Operátoři a smartphony umožňují využití technologie VoWiFi, tedy volání přes WiFi síť. Stačí vám tedy domácí bezdrátová síť, abyste si zavolali na takřka jakékoliv číslo. V podstatě tak můžete rozšířit dostupnost signálu, a to o do sklepa nebo do míst, kam nedosáhne běžná mobilní síť. Vodafone jako první v Česku spouští možnost volání přes VoWiFi i na tísňové linky.

WiFi volání

Možná jste ani nevěděli, ale VoWiFi nešlo do dnešního dne použít pro volání na linky 112, 150, 155 a 158. Pakliže chcete na tyto linky volat, mobilní telefon se odpojí od VoWiFi a využije běžnou mobilní síť. Pokud je tedy dostupná, jinak jste se jednoduše nedovolali, ani když je dostupná VoWiFi. Zde jde spíše o bezpečnostní rizika, možnosti sítě a napojení na záchranné složky. To se ale mění u klientů operátora Vodafone.

„Pravděpodobnost, že si v nouzi zavoláte včas pomoc, je nyní vyšší. Díky spolupráci a provázání služby VoWiFi se složkami integrovaného záchranného systému si třeba sanitku může zavolat i člověk, který je mimo dosah mobilního signálu,“ říká Business Continuity manažer Ladislav Suk, který ve Vodafonu zajišťuje chod služeb i za mimořádných událostí.

Vodafone jako první v Česku spouští tuto službu, přičemž na novince spolupracoval se záchrannými složkami. Kromě samotného volání je možní záchranným složkám zaslat přes VoWiFi i SMS zprávu, například s polohou. Jde o značné rozšíření možností. V tuto chvíli novinka funguje na iPhonech, konkrétně od verze 6 a některých dalších mobilech.

Wi Fi volání 1817x615x

Zdroj: Vodafone

Je nutné, aby výrobci mobilů aktualizovali patřičné nastavení, aby se mobilní telefon automaticky nepřepojoval na běžnou mobilní síť. Budete tedy nějakou dobu trvat, než bude novinka dostupná na větším počtu zařízení. Co se týče operátorů T-Mobile a O2, tak i u nich bychom se měli dočkat, jen nevíme, kdy se tak stane.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat