Google optimalizuje API pro aplikace využívající procesy na pozadí

Google optimalizuje API pro aplikace využívající procesy na pozadí
2023-05-14T18:00:44+02:00
• 14. 5. 2023

Galaxy A54; zdroj: Dotekománie

Android je dnes na mnoha platformách a existuje v mnoha verzích. I výrobci do něj přidávají nejrůznější funkce a modifikují jeho chování. To je ale i nevýhodou tohoto systému. Jednak to zpomaluje vývoj aktualizací, ale také mobilní telefony od různých výrobců nemají konzistentní chování, zejména ve spojení s aplikacemi. To by se nyní mělo změnit.

Konzistence chování

Některé společnosti byly velmi kritizovány za přehnanou optimalizaci a omezování Androidu, respektive v omezování aplikací a jejich fungování na pozadí. Tedy situaci, kdy aplikace má něco dělat i bez toho, aby ji musel mít uživatel otevřenou. Google zjevně vyslyšel požadavky vývojářů a také uživatelů, jelikož začíná pracovat na této problematice.

V tomto případě ani tak nejde o nové funkce. Google ve svém prohlášení uvádí, že začíná spolupracovat s výrobci, přičemž mezi ty první patří Samsung. Cílem je nastavit jednotná pravidla, požadavky a celkové nastavení API, aby na každém zařízení měli vývojáři stejné podmínky. V tuto chvíli totiž mnohdy musí dělat optimalizace pro různé výrobce, jelikož mají trochu jinak upravený Android.

Streamlinging Androids APIs Header 1600x476x

Zdroj: Google

Samsung přímo uvádí, že že od nadstavby OneUI 6.0 bude zaručeno, že aplikace zacílené na Android 14 budou fungovat přesně podle podmínek a zásad API. Jinak řečeno, nebude dělat dodatečné změny a Samsung mobily budou mít stejné API ve všech ohledech s čistou verzí Android 14. Samozřejmě se tím myslí jen oblast práce na popředí a pozadí.

Pro koncové uživatele to bude mít také výhody. Nebudou si muset zvykat na rozdílné chování aplikací, případně se budou moci vývojáři zaměřit na jinou práci než jen na optimalizaci.

Zdroj: androidcentral.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat