Sdílení Nablízko nově pro macOS, zatím neoficiálně

Sdílení Nablízko nově pro macOS, zatím neoficiálně
2023-04-16T16:30:54+02:00
• 16. 4. 2023

Zdroj: Google

Nedávno jsme vás informovali, že Google zveřejnil aplikaci pro počítače se systémem Windows za účelem využívání funkce Sdílení Nablízko, tedy Nearby Share. Bohužel je zde nějaké omezení, kvůli kterému není aplikace dostupná pro evropské země. Vývojáři ale nečekají a snaží se nabídnout podobnou funkcionalitu pro macOS.

Sdílení do macOS z Androidu

Samotná funkce Sdílení Nablízko je založena na bezdrátovém principu, takže pokud máte u sebe patřičný kabel a raději máte tento typ přenosu souborů mezi zařízeními, asi vás dnešní novinka nezaujme. Vývojář známý pod jménem Grisha, který například stojí za aplikací Mastodon pro Android, zveřejnil svůj nejnovější projekt nazvaný NearDrop.

V tuto chvíli je samotná funkce NearDrop velmi omezená, ale není se čemu divit, když se na aplikaci teprve pracuje. V tuto chvíli umožňuje přijímat soubory z Android smartphonu nebo tabletu, kde vyberete Sdílení Nablízko. Samotný přenos funguje jen přes WiFi, byť technologie umí pracovat s širším spektrem technologií, ale vývojář zatím nabízí jen jednu možnost, důvodem jsou technické komplikace.

Ftnu fzWAAAU9jL 836x408x

Zdroj: 9to5Google (se souhlasem)

Obě zařízení, tedy Android i macOS, musí být ve stejné lokální síti. Samotný macOS je ale otevřen pro všechny, kdo jsou připojeni, takže kdokoliv může zaslat soubory. Ty se ukládají do jedné složky. Aplikace jako taková je k dispozici na stránkách GitHub.

Jde o celkem zajímavou možnost, ale možná by bylo lepší, kdyby se společnosti Google, Microsoft i Apple domluvily na jednom standardu, aby každá platforma nevyžadovala speciální aplikaci. Takto zatím je nativní podpora bez dodatečné aplikace jen mezi systémy Android a ChromeOS, případně iOS a macOS.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat