Reddit následuje Twitter a zpoplatní část API pro vývojáře

Reddit následuje Twitter a zpoplatní část API pro vývojáře
2023-04-22T13:38:57+02:00
• 22. 4. 2023

Zdroj: Tom's Guide (se souhlasem)

Twitter s novým majitelem prožívá poměrně hodně kontroverzí. Ostatně je tím znám právě Elon Musk, který se někdy chová jako slon v porcelánu, ale zatím mu to vychází. Jeho nejodvážnějším krokem bylo zpoplatnění samotné API u sociální sítě Twitter pro vývojáře, kde záleží na počtu dotazů a co vlastně vaše aplikace dělá. Je zde i verze zdarma, kterou například používáme u nás v redakci. Jeho změna asi zaujala konkurenci natolik, že ji zavádí také. Reddit zpoplatní část svého API.

Reddit a placení

Kromě hlavních sociálních sítí jako Facebook, Twitter a několika dalších má stále Reddit své postavení. Aktuálně má tato sociální síť 430 milionů aktivních uživatelů a 1,2 milionu zájmových komunit, z čehož je aktivních více než 10 %. Sama společnost vydělala v roce 2021 na reklamách přibližně 350 milionů dolarů, což je ve srovnání s konkurenci skutečně málo. Jako příklad stačí Twitter, který i přes vše, co se kolem dělo, získal na reklamě za rok 2022 přibližně 7 miliard dolarů.

Je tak pochopitelné, že se Reddit poohlíží po dalších příjmech. Zpoplatnění API pro vývojáře je zřejmě dostatečně lákavé, ale není se potřeba bát, že by najednou všichni museli platit. Reddit ve svém sdělení uvádí, že pokud vývojář využívající API vrací nějakou hodnotu uživatelům nebo Redditu, má vše zdarma. Pakliže ale vytvoří aplikaci nebo službu, která jen čerpá data, bude muset platit.

e2shqcw2h5u61 2094x1177x

Zdroj: Reddit

Je zde totiž skupina vývojářů (firem), kteří používají API sociální sítě Reddit k trénování vysoce profilovaných modelů strojového učení generujících text (ChatGPT, GPT-4 a další). Budou zde ale nějaké výjimky. V tuto chvíli Reddit zatím nezveřejnil ceník nebo jakýkoliv náznak, kolik bude stát přístup k API. To se dozvíme až později v tomto roce. Dá se předpokládat, že Twitter odstartoval nový trend a i další sociální sítě nasadí nějakou cenovou politiku u svého API.

Zdroj: techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat