Xiaomi představilo chytré bezdrátové brýle s rozšířenou realitou

Xiaomi představilo chytré bezdrátové brýle s rozšířenou realitou
2023-03-01T09:34:54+02:00
• 1. 3. 2023

Zdroj: Xiaomi

Technologický veletrh MWC konaný každoročně v Barceloně je v plném proudu a i letos nám přináší plno novinek ze světa mobilních technologií a příslušenství. Jednou ze zajímavých novinek jsou bezdrátové brýle s rozšířenou realitou, které představila čínská značka Xiaomi.

Špičkové AR brýle Xiaomi Wireless AR Smart Glass Discovery Edition jsou zde

Jedná se o špičkovou technologickou novinku a zároveň první bezdrátové brýle AR Xiaomi, které využívají distribuovanou výpočetní sílu. Brýle rovněž nabízejí adaptivní jas na úrovni sítnice, který se chytře přizpůsobuje okolnímu osvětlení. Brýle díky vylepšenému propojení se smartphony používají Snapdragon Spaces a přináší inovaci v podobě sledování rukou na propracované úrovni a další vylepšení.

Brýle Xiaomi Wireless AR Smart Glass Discovery Edition jsou navrženy tak, aby každému poskytly jedinečný individuální zážitek. Aby bylo používání brýlí pohodlnější, byl kabel nahrazen bezdrátovou technologií, která používá vysokorychlostní sběrnici pro bezchybné datové propojení s chytrým telefonem. Brýle s podporou vývojářské platformy Snapdragon Spaces™ XR nabízejí bezdrátové spojení mezi smartphonem a brýlemi s reakční dobou pouhé 3 ms1 a bezdrátové spojení s plnou latencí pouhých 50 ms2 , což je srovnatelné s kabelovými řešeními. Chytré brýle jsou lehké, váží pouhých 126 gramů. Konstrukce je vyrobena z řady lehkých materiálů, jako jsou hořčíková a lithiová slitina, části z uhlíkových vláken. Brýle jsou vybaveny i vlastnoručně vyvinutou křemíkovo-kyslíkovou anodovou baterií.

W95 Poster 3 1080x1440x

Zdroj: Xiaomi

Inženýři z Xiaomi vyvinuli displej tak, aby uživatel vnímal virtuální objekty stejně živě jako ty fyzické. Xiaomi Wireless AR Glasses jsou jedny z prvních brýlí, které přinášejí zobrazení na úrovni sítnice. Pokud se úhlové rozlišení nebo PPD (pixelů na stupeň) blíží 60, lidské oko nedokáže rozlišit zrnitost. Hodnota PPD brýlí Xiaomi Wireless AR Glasses je 58, čímž bylo dosaženo vysoké kvality, které splňuje přísná kritéria. Brýle jsou vybaveny volně tvarovaným optickým modulem, který je složen z dvojice MicroLED obrazovek. Dále jsou brýle vybaveny volně tvarovanými hranoly pro vedení světla pro dosažení jasného zobrazení. Díky těmto volně tvarovaným hranolům je možné dosáhnout komplexního lomu světla v omezeném objemu. Díky konstrukci optického modulu jsou minimalizované ztráty světla a dochází tak k vytvoření jasného a čistého obrazu s hodnotou jasu až 1 200 nitů. Chytré brýle jsou dále vybaveny elektrochromatickými čočkami, které se umí přizpůsobovat různým světelným podmínkám. Čočky umí použít režim zatemnění, který přináší úžasný zážitek ze sledování obsahu.

W95 Poster 1 2 1080x1440x

Brýle jsou vybaveny inovativní technologií pro interakce s mikrogesty. Je tak dosaženo vysoké interakce s gesty jednou rukou. Xiaomi využívá klouby prstů uživatele jako oblast pro rozpoznávání gest. Směr je orientován od druhého kloubu prostředníčku, přičemž druhý kloub ukazováčku představuje směr nahoru. V kombinaci s okolními oblastmi tak vzniká čtyřsměrná směrová klávesa pro základní pohybové operace. Kromě toho 12 kloubů funguje podobně jako čínský způsob zadávání devíti kláves a umožňuje zadávání textu klepáním palcem v oblasti prstů. Posouvání palce po ukazováčku slouží ke spouštění a ukončování aplikací. Do budoucna společnost Xiaomi doufá, že půjde provádět operace posouvání a poklepání prostřednictvím náhodného pohybu palce v dlani. Mikrogesta umožní uživatelům provádět každodenní operace při používání aplikací, díky čemuž je mohou vybírat, otevírat, procházet stránky, nebo je ukončit.

Do brýlí Xiaomi Wireless AR Smart Glass Discovery Edition bylo implementováno mnoho inovativních prvků. Je zde zastoupena podpora řady aplikací, mezi které patří například streamování z aplikace Mi Share, TikTok nebo Youtube. Tyto aplikace dokáží plně využít obrazové plochy a udělat tak z brýlí přenosnou velkoplošnou obrazovku. Tyto bezdrátové brýle například dokáží „uchopit“ obrazovku z televizního vysílání a přenést si ho pro sledování do brýlí. Kromě toho společnost Xiaomi extrahovala běžné operace chytrých zařízení a umožnila uživatelům ovládat zařízení prostřednictvím AR scén. Například při pohledu na lampu mohou uživatelé pomocí prostorových gest kliknout na virtuální tlačítko a lampu zapnout nebo vypnout. Společnost Xiaomi také integrovala prostorový zvuk, který umožňuje propojení virtuálních reproduktorů s reálným prostředím.

Pro běh brýlí Xiaomi Wireless AR Smart Glasses Discovery Edition je potřeba je spárovat s telefonem Xiaomi 13 nebo jiným zařízením, které používá Snapdragon Spaces. Brýle budou dostupné v titanové barvě a budou dodávány se třemi velikostmi nosních nástavců. Brýle budou kompatibilní se softwarem Snapdragon Spaces, OpenXR a vývojovým frameworkem Microsoft MRTK.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat