Útočníci začali hojně využívat ChatGPT k šíření malwaru

Útočníci začali hojně využívat ChatGPT k šíření malwaru
2023-03-31T08:00:45+02:00
• 31. 3. 2023

Zdroj: Gizchina

Popularita jazykového modelu umělé inteligence ChatGPT raketově vystřelila vzhůru. Je dostupný v základní verzi zdarma jako webová aplikace. jak už to tak bývá, pokud je něco populární, neunikne to ani pozornosti záškodníků, kteří se snaží této popularity zneužít pro škodlivou činnost na internetu.

ChatGPT jako nástroj pro šíření malwaru

Podle zprávy kybernetických výzkumníků ze společnosti CloudSEK se kybernetičtí útočníci skrze ChatGPT zaměřují na krádeže účtů na sociální síti Facebook skrze které pak šíří škodlivou reklamu a také falešný software vydávající se za legitimní ChatGPT nástroj. Hned na začátku je nutné upozornit, že v současné době je tato platforma dostupná pouze jako webová aplikace dostupná na tomto odkaze. Neexistuje nic jako software, který lze instalovat do počítače, nebo mobilního telefonu.

tyPMshWgJcLNXjdZNjmtH6 970 80jpg 970x546x

Zdroj: Techradar

Uživatelům, kteří se stanou obětmi těchto útoky, jsou obvykle kompromitovány jejich facebookové účty a je skrze ně šířen škodlivý obsah. Útočníci se také zaměřují na účty administrátorů facebookových skupiny, které mají obvykle velký dosah skrze které pak exponenciální rychlostí šíří malwarové kampaně. Bezpečnostní experti objevili 13 napadených facebookových stránek s více než 500 000 sledujících.

Kybernetičtí zločinci těží z popularity ChatGPT, využívají rozsáhlou uživatelskou základnu Facebooku kompromitováním legitimních účtů na Facebooku k šíření malwaru prostřednictvím reklam na Facebooku, čímž ohrožují bezpečnost uživatelů. Naše vyšetřování odhalilo 13 napadených stránek s více než 500 tisíci sledujícími, z nichž některé byly kompromitovány od února 2023. Vyzýváme uživatele, aby byli ostražití a byli si vědomi takových škodlivých aktivit,“ řekl Bablu Kumar, analytik Cyber ​​Intelligence, CloudSEK.

Podle zjištění expertů útočníci skrze tyto napadené stránky šíří video, které má nalákat uživatele na stahování falešného softwaru a mimo to experti z CloudSEK objevili 25 webových stránek, které se vydávají za falešný nástroj ChatGPT, většina z nich pocházely z Vietnamu.

Zdroj: techradar.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat