Apple kupuje WaveOne, aby vylepšil ukládání videí pomocí AI

Apple kupuje WaveOne, aby vylepšil ukládání videí pomocí AI
2023-03-31T09:40:45+02:00
• 31. 3. 2023

Zdroj: Digital Media (se souhlasem)

Společnosti se pomalinku začínají předhánět v oblasti AI, tedy umělé inteligence, nebo přesnější řečeno mechanismů využívající strojové učení, neuronové sítě a další pokročilé techniky. Hitem je ChatGPT, na což reaguje Google se svým systémem Bard. Microsoft v této oblasti také investuje nemalé prostředky, ale Apple tak trochu stojí stranou, nebo minimálně přešlapuje. Nyní se ale ukazuje, že koupil společnost WaveOne, která vyvíjí AI technologie.

WaveOne

Pokud byste si mysleli, že nákupem WaveOne chce Apple naskočit do souboje s ChatGPT, tak vás zklameme. Firma totiž stojí za využitím AI technik pro kompresi a dekompresi videa za využití NPU a dalšího hardwaru. Hlavním cílem je využití detekce scény, obličejů a dalších objektů s cílem vytvořit lepší kompresní poměr s lepšími výsledky.

waveone faces 1200x992x

Zdroj: WaveOne

WaveOne uvádí, že samotná velikost videa může být i o polovinu menší, přičemž výsledek je minimálně stejně kvalitní, ne-li lepší. Právě to asi zaujalo Apple, který může tyto technologie zakomponovat do celého svého ekosystému. Pakliže se tak stane, bude zde asi problém s kompatibilitou a podporou mimo ekosystém Applu. Kde ale může dojít k poměrně rychlému nasazení, je právě Apple TV.

Firma WaveOne ale není nikterak velká. V době odkupu měla jen 10 zaměstnanců, kteří byli začleněni k týmům v Applu. Zatím není jasné, na kolik přišel nákup, ale investice do firmy byly řádově v milionech dolarů. Dá se tedy odhadovat, že Apple zaplatil řádově desítky milionů dolarů. Nyní si ale budeme muset počkat, co vlastně s novinkou zamýšlí samotný gigant. Možná se dočkáme dalšího vylepšení i v případě natáčení videí.

Zdroje: techcrunch.com, 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat