Twitter představil ceny a verze nového API

Twitter představil ceny a verze nového API
2023-03-30T08:00:03+02:00
• 30. 3. 2023

Zdroj: Dotekománie

Twitter nabízel API pro vývojáře zdarma, kteří si tak mohli budovat své vlastní aplikace, například alternativní klienty pro tuto sociální síť. Některé takto postavené služby byly placené, ale ze samotné ceny neměl Twitter ani jeden dolar. V podstatě vydělávaly na Twitteru. S příchodem Elona Muska ale došlo ke změně. Twitter představil plán zpoplatnění API, což mnohým připadalo jako kontroverzní rozhodnutí, ale ve své podstatě je logické. I přes počáteční zmatky zde máme konečně novou verzi a hlavně samotné ceny.

I verze zdarma

K dispozici jsou celkem tři varianty API. Ta základní je zdarma, s čímž jsou spojena omezení. Například je možné pouze zveřejňovat příspěvky a nahrávat média, přičemž je zde limit na 1500 příspěvků za měsíc. K dispozici je pouze jedno ID k jedné aplikaci a součástí je možnost využití přihlášení přes Twitter. Tato verze se bude hodit například redakcím a nebo malým službám, které chtějí jen zveřejňovat obsah na Twitteru.

Varianta Basic již nabízí 3000 příspěvků za měsíc na úrovni uživatele, 50 000 na úrovni aplikace a 10 000 ke čtení. Je možné využít dvě aplikace, respektive dvě ID. Cena je 100 dolarů za měsíc. Poslední verze Enterprise již nemá uvedeny limity a ani cenu. Zde spíše půjde o řešení na míru, podle čehož se bude odvíjet samotná cena.

Elon Musk

Zdroj: PhoneArena (se souhlasem)

Současně s ohlášením nového API a jeho cen se dozvídáme, že původní Standard (v1.1), Essential (v2), Elevated (v2) a Premium API bude v následujících 30 dnech depraktikováno. Zatím není k dispozici verze pro studenty a případně akademické použití, ale pracuje se na ní.

Nyní se tedy ukáže, jestli jsou vývojáři ochotní platit za za přístup k API. Je také otázkou, které navázané služby změní svůj obchodní model, případně jestli budou pokračovat v nabídce služeb s využitím API.

Zdroj: gizmochina.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat