Statistiky z Vodafonu: Jaké mobilní telefony jsme si kupovali před 10 lety a jaké jsou v kurzu dnes komerční článek

Statistiky z Vodafonu: Jaké mobilní telefony jsme si kupovali před 10 lety a jaké jsou v kurzu dnes [komerční článek]
2023-03-22T13:05:25+02:00
• 22. 3. 2023

Zdroj: Vodafone

Tři zpěti nejprodávanějších mobilů jsou dnes od Samsungu, nahradily Nokii. Zprodejů přístrojů u Vodafonu také vyplývá, že dominující Android si drží pozici, iOS posílil a spolu tak prakticky vytlačily ostatní operační systémy ztrhu. Oproti situaci před deseti lety jsou zákazníci do mobilních telefonů ochotni investovat vyšší částky.

Psal se rok 2012 a mezi pěti nejprodávanějšími mobilními telefony u Vodafonu byla dvakrát zastoupená značka Nokia, po jednom modelu pak Samsung, Huawei a iPhone. Loni byla situace výrazně jiná, hned tři místa obsadil Samsung, po jednom iPhone a Xiaomi.

„Zatímco na většině evropských trhů si mobilní telefony kupují zákazníci primárně u mobilních operátorů, v Česku je situace odlišná. V prodejích se jako Vodafone nemůžeme porovnávat s největšími e-shopy a řetězci se spotřební elektronikou. Přesto jsou naše prodeje dobrým statistickým vzorkem pro popsání trendů,“ říká Jakub Králík, manažer portfolia koncových zařízení Vodafonu.

K trendům patří například to, že podíl prodaných chytrých telefonů narostl za deset let z 76 na loňských 97 %. Další jasný trend se týká i ceny mobilních telefonů. Podíl prodaných přístrojů s cenovkou nad 6000 korun dělal v roce 2012 necelých 20 %, loni už to bylo třikrát tolik. Přitom levných modelů za několik tisíc má Vodafone v nabídce stále desítky.

V průměrné prodejní ceně jsme se dostali na 10 000 korun, rostoucí hodnotu táhnou primárně produkty Apple a prémiové modely Samsung,” popisuje Jakub Králík.

Vodafone mobily grafika 2339x1654x

Podíl Applu narostl za 10 let na téměř dvojnásobek

Stejně jako v roce 2012 dominoval i loni prodaným telefonům operační systém Android, podíl se změnil kosmeticky z 74 na 73 %. Za deset let naopak výrazně posílil iOS, a to na téměř dvojnásobek, jak ukazuje přiložená grafika.

Třetinu aktuálně nabízených telefonů v portfoliu Vodafonu dnes tvoří právě značka Apple.

Telefony od Vodafonu se slevou až 8 tisíc

Noví i stávající zákazníci mají možnost získat u Vodafonu na telefony slevu. V nabídce je široká škála přístrojů, které lze získat se zvýhodněním až 5 000 Kč. Na modely Samsung Galaxy S23 a Samsung Galaxy Z Flip4 128 GB je sleva až 8000 korun. U vybraných telefonů nemusí věrní zákazníci platit vše najednou, stačí 1 koruna na místě a zbytek prostřednictvím bezúročných splátek v rámci měsíčního vyúčtování. To platí například i pro iPhone 14 128 GB.

Když si zákazník nový telefon pořídí, ten starý nemusí skončit v šuplíku. Vodafone přišel s online službou RE-START, která zákazníkům umožňuje jednoduše a rychle získat peníze za jejich nepotřebné, ale stále funkční zařízení. Všechno si mohou vyřídit odkudkoliv a bez nutnosti navštěvovat prodejnu. 

Pět nejprodávanějších mobilních telefonů u Vodafonu

  • Rok 2012 – Samsung Galaxy Ace 2, Huawei Ascend G300, Nokia C201, iPhone 4S, Nokia C500.
  • Rok 2022 – iPhone 13, Samsung Galaxy A33 5G, Samsung Galaxy S53 5G, Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G, Samsung Galaxy A13.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Obchodní sdělení za jehož obsah odpovídá objednavatel.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat