Předplatné aplikací v App Store může stát téměř čtvrt milionu (ale také jen 7 korun)

Předplatné aplikací v App Store může stát téměř čtvrt milionu (ale také jen 7 korun)
2022-12-11T09:30:29+02:00
• 11. 12. 2022

Zdroj: CNBC (se souhlasem)

Společnost Apple vyšla vstříc vývojářům aplikací pro systém iOS. Počínaje tímto týdnem totiž rozšířila škálu úrovní ceny předplatného na celkových 900 variant: v praxi to znamená, že nejlevnější předplatné začíná na pouhých 0,29 $ (cca 7 Kč), a naopak to nejdražší se může vyšplhat až na skutečně enormní částku 10 000 $ (více než 230 000 Kč).

Vývojáři nyní mají opravdu bohatý výběr

Apple tímto plní slib daný vývojářům během loňského roku. Navýšení možností ceny předplatného je totiž součástí mimosoudního vyrovnání ve věci hromadné žaloby amerických vývojářů, kterým se hrubě nelíbily podmínky pro aplikace v rámci App Store. Dalšími body, ve kterých Apple musel nakonec vývojářům ustoupit, jsou možnost nabídnout uživatelům aplikací alternativní platební metody, a také Fond na podporu malých vývojářů; do tohoto fondu společnost Apple vložila 100 milionů dolarů, které slouží pro kompenzace vývojářům, kteří v rámci App Storu vydělali méně než 1 milion amerických dolarů.

Ale zpět k aktuální novince. Zajímavý je i samotný počet nových úrovní předplatného: doposud mohli vývojáři vybírat z 200 variant, nyní jich tedy je téměř pětinásobek. Apple totiž přidal 600 nových cenových úrovní, které jsou veřejně k dispozici, dalších 100 úrovní je k dispozici „na vyžádání“.

Nové cenové úrovně předplatného se v jednotlivých pásmech poměrně výrazně liší. Například v pásmu do 10 $ rostou ceny předplatného postupně po 0,10 $, v pásmu 10–50 $ rostou v krocích 0,50 $, v dalších pásmech jsou jednotlivé kroky opět vyšší. 100 nejvyšších úrovní předplatného je neveřejných, Apple je bude nabízet pouze selektivně tak, aby minimalizoval možnosti případných podvodů.

Co se týče aplikací nabízejících předplatné, jsou nové cenové úrovně k dispozici od 6. prosince 2022. Pro všechny ostatní aplikace nabízející nákupy v aplikaci pak budou zpřístupněny na jaře příštího roku.

iPhone14Plus 13 6000x3368x

iPhone 14 Plus; zdroj: Dotekománie

Další novinky pro vývojáře

Současně s tímto updatem přišla také možnost lepší správy měn a daní; k dispozici je opět od tohoto týdne pro aplikace s předplatným, a od jara 2023 pro všechny další aplikace nabízející nákupy v aplikaci.

A poslední představenou novinkou je to, že počínaje rokem 2023 mohou vývojáři placených aplikací nastavit platby v místní měně. Tuto možnost využijí zejména vývojáři, kteří nechtějí, aby se ceny jejich aplikací měnily, kdykoliv Apple aktualizuje ceny v závislosti na vývoji měnových kurzů.

Zdroj: 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Hlávka

Narodil se velmi mlád a zatím je stále ještě naživu. Už v dětství ho přitahovaly bity a bajty: od programovatelné kalkulačky, přes C64, MS-DOS a Windows pak (téměř proti své vůli) doputoval do univerza jménem Apple - a už v něm zůstal.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat