PanzerGlass Ultra Wide Fit – došlo i na mne recenze

PanzerGlass Ultra Wide Fit – došlo i na mne [recenze]
2022-11-16T13:30:03+02:00
• 16. 11. 2022

Zdroj: Dotekomanie.cz

Tak už došlo i na mne.
Možná to není ten nejlepší způsob, jak začít recenzi, ale nemohu jinak. Dotykové smartphony používám už více než 15 let, konkrétně od okamžiku, kdy se mi do rukou dostal (v Německu zakoupený) iPhone první generace. Od té doby mi jich rukama prošla celá plejáda, ale všechny měly jedno společné: žádné ochranné sklo na displeji.

Přiznávám, že jsem měl často i štěstí. Obzvláště ten úplně první iPhone si se mnou opravdu užil. Pádů bylo požehnaně, jeden z nich dokonce do toalety na hotelu. Zadní hliníková strana utrpěla celou řadu šrámů, tlačítko Home na přední straně se mi podařilo roztříštit ne nespočet úlomků držících pohromadě jen silou vůle, ale displej přežil bez větší újmy.

PanzerGlass Ultra Wide Fit

Zdroj: Dotekomanie.cz

Aktuálně používám zatím poslední přírůstek do rodiny – iPhone 14 Pro. Přestože jej mám zatím jen několik týdnů a na telefon jsem přiměřeně opatrný, už se mi bohužel podařil jeden menší vryp do krycího skla displeje. Napadlo mne, že je možná na čase přestat pokoušet štěstí, a nějakou tu ochranu přeci jen vyzkoušet. Volba nakonec padla na renomovanou dánskou značku PanzerGlass, konkrétně na variantu Ultra Wide Fit. Jedná se o ochranné tvrzené sklo, které je vyrobeno několikahodinovým procesem temperace. Ta dodává vynikající tvrdost a průhlednost, ale také trvanlivost, která by měla výrazně přesahovat životnost většiny běžných chemicky tvrzených ochranných skel.

Aplikace ochranného skla

Jakožto „panic“ v oboru ochranných skel jsem měl trochu obavy, jak se mi aplikace podaří. Přeci jen jsem tak trochu estét, a pokaždé, když u někoho vidím telefon s bublinami na displeji, mám takřka neodolatelnou chuť je „vymáčknout“. Nevrhnul jsem tedy hned bezhlavě do akce, ale podíval jsem se na videonávod na webu výrobce.

Prvním krokem bylo pečlivé očištění displeje přiloženým vlhčeným kapesníčkem. Drhnul jsem vskutku poctivě, a když jsem byl s výsledkem spokojený, otřel jsem displej mikrovláknovou utěrkou, která je rovněž součástí balení.

Pak už přišlo na řadu ochranné sklo samotné. Nejprve jsem odstranil zadní bílý obal, pak jsem sklo přitiskl na displej telefonu, prsty přitlačil a poté odstranil i přední obal s nápisy PanzerGlass. Poté jsem pomocí prstů odstranil vzduchové bubliny. U krajů se sice nějaké menší chvíli držely, ale soustředěnému úsilí nakonec neodolaly. A voilà – hotovo!

PanzerGlass Ultra Wide Fit

Zdroj: Dotekomanie.cz

Mimochodem: výrobce má v nabídce také ochranná skla s aplikačním rámečkem, se kterým je správné umístění na displej naprosto triviální záležitostí. To jsem sice nevyzkoušel, ale i tak byla aplikace snazší, než jsem čekal.

Život s PanzerGlass

Zpočátku jsem se trochu obával, jestli bude displej reagovat naprosto přesně jako před aplikací skla. Tyto obavy se ukázaly liché: telefon se ovládá zcela bezproblémově. Chvíli jsem sice cítil poněkud odlišný „feeling“ při určitém úhlu přiložení prstu, ale zvykl jsem si velmi rychle.

Ochranné sklo Ultra Wide Fit kryje displej prakticky od kraje ke kraji, zároveň ale nechává potřebný prostor pro obal, používáte-li nějaký. To rozhodně kvituji, protože kryty – na rozdíl od skel – používám už řadu let. Měl jsem možnost vyzkoušet také obal od PanzerGlass, ale o tom snad někdy jindy.

Specifikace

Teď k technickým specifikacím: tloušťka skla je 0,4 mm, což není úplně málo, ale na druhou stranu to přináší mnohem vyšší úroveň ochrany před rozbitím. Výrobce uvádí tvrdost 9H na Mohsově stupnici tvrdosti materiálů – tvrdší je už jen diamant. Po pravdě – nemám možnost tento fakt ověřit, nicméně zajímala a zajímá mne praktická stránka věci, a ta hovoří jasně. Přestože jsem nijak nezměnil svůj „modus operandi“, žádná další vada na kráse (natož funkčnosti) displeje se od té doby neobjevila. Oleofobní vrstva na povrchu skla funguje tak, jak by měla. Povrch je antibakteriální – zabíjí až 99,99 % bakterií – ale to také není v mých silách otestovat, a ani to pro mne není nijak důležité.

PanzerGlass Utra Wide Fit

Zdroj: PanzerGlass

Závěrem: pokud už s ochrannými skly nějakou tu zkušenost máte, zkuste příště třeba něco z nabídky PanzerGlass – chybu určitě neuděláte. A pokud jste na tom podobně jako já donedávna, tak vám můžu dát jednu radu: je fajn umět se ponaučit ze svých vlastních chyb, ale chytřejší je ponaučit se z chyb cizích. V tomto případě z mých.
Tak ať se vám dobře „lepí“!

Ochranné sklo poskytla společnost PanzerGlass.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Hlávka

Narodil se velmi mlád a zatím je stále ještě naživu. Už v dětství ho přitahovaly bity a bajty: od programovatelné kalkulačky, přes C64, MS-DOS a Windows pak (téměř proti své vůli) doputoval do univerza jménem Apple - a už v něm zůstal.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat