Budou mít nové Samsungy S23 satelitní komunikaci?

Budou mít nové Samsungy S23 satelitní komunikaci?
2022-11-29T09:30:16+02:00
• 29. 11. 2022

O tom, zda se více inspiruje Apple Samsungem, nebo Samsung Applem, se vedou dlouholeté diskuse a spory. Nyní to vypadá, že novou „munici“ do tohoto souboje dostanou příznivci tábora nakousnutého jablka: podle posledních informací totiž Samsung hodlá do svých plánovaných topmodelů nasadit obdobu satelitní komunikace, kterou Apple nedávno představil u nejnovější generace iPhonů.

Jedním z hlavních bodů podzimního představení nových iPhonů 14 a 14 Pro bylo uvedení nové funkce s názvem Emergency SOS. Tato služba, která je poskytována v partnerství se společností Globalstar, umožňuje v případě nouze komunikovat se záchrannými službami i v oblastech bez mobilního signálu, a to právě prostřednictvím satelitů Globalstaru. Tato služba zatím funguje pouze na území USA a Kanady, ale v plánu je její rozšíření do dalších teritorií. A právě touto novinkou se Samsung inspiroval: pro řadu Galaxy S23, která bude představena příští rok, připravuje ve spolupráci se sítí Iridium obdobnou službu nouzové satelitní komunikace.

Satelit

Zdroj: gsmarena

Samsung a Iridium

Společnost Samsung poslední 2 roky intenzivně pracovala na propojení satelitní komunikace se svými smartphony, a aktuálně se zdá, že úspěšně spěje do cíle. Proslýchá se totiž, že telefony z připravované řady Galaxy S23 budou moci odesílat textové zprávy a malé obrázky právě přes Iridium satelity. Síť Iridium tvoří celkem 66 družic na nízké oběžné dráze a jejich prostřednictvím poskytuje hlasové i datové služby.

Proč je integrace satelitní komunikace do běžných mobilních telefonů tak obtížná? Technických úskalí je celá řada, ale jednou z hlavních překážek je miniaturizace satelitní antény do takové míry, aby se dala zabudovat do smartphonu běžné velikosti. Pokud jste někdy viděli klasický satelitní telefon, a především velikost jeho antény, dovedete si pravděpodobně představit, že to není zrovna snadný úkol.

Poměrně zajímavé je, že Samsung nepočítá s masivním používáním této nové služby ve svém domácím teritoriu. Je to ovšem dáno tím, že Jižní Korea je jednak poměrně malá, a také je velmi dobře pokryta službou 5G. Podobně jako Apple tedy i Samsung cílí především na velké země, které mají zároveň rozlehlé části území mobilním signálem pokryté špatně či vůbec – typicky země Severní a Jižní Ameriky, Čína, Rusko či severní oblasti Evropy.

Co se týče plánovaného uvedení nových topmodelů Samsungu – Galaxy S23, předpokládá se, že budou představeny na začátku února příštího roku. Nechme se tedy překvapit, jakou další kapitolu do knihy jménem Apple vs. Samsung korejská společnost připíše.

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Hlávka

Narodil se velmi mlád a zatím je stále ještě naživu. Už v dětství ho přitahovaly bity a bajty: od programovatelné kalkulačky, přes C64, MS-DOS a Windows pak (téměř proti své vůli) doputoval do univerza jménem Apple - a už v něm zůstal.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat