Apple Watch Ultra – oranžový orloj recenze

Apple Watch Ultra – oranžový orloj [recenze]
2022-11-28T18:00:19+02:00
• 28. 11. 2022

Apple Watch Ultra; zdroj: Dotekománie

Apple letos na podzim poprvé od představení původních Apple Watch uvedl nový model Ultra s novým designem. Novinka je více zaměřená na outdoor aktivity a celé hodinky jsou o dost masivnější a odolnější. Apple se zde snaží konkurovat zaběhlým modelům třeba od Garminu. Jak se mu to povedlo? Co mají Apple Watch Ultra navíc oproti standardním modelům? Stojí za 25 tisíc korun?

Konstrukce

Když jsem Apple Watch Ultra poprvé viděl na obrázku, říkal jsem si, že se mi moc nelíbí. Pak mi novinka dorazila na recenzi a byl jsem překvapen, že ve skutečnosti vypadají mnohem lépe a vlastně jsem jejich designu přišel na chuť. Stále mě nicméně překvapila jejich velikost, jsou vskutku obří. Zvlášť pro mě, jelikož standardně používám 40mm Apple Watch. Tyto však mají 49mm ciferník a celkově jsou o dost masivnější.

AppleWatchUltra 3 6000x3368x

Apple Watch Ultra; zdroj: Dotekománie

Tělo hodinek je vyrobené z titanu, díky čemuž mi pocitově na ruce nepřijdou ani tak těžké. Při přechodu z již zmíněných maličkých Apple Watch na tyto Ultra velké jsem se bál, že mi nebudou na ruce tolik sedět a že mi to bude nepříjemné nosit takto velký orloj. Vůbec tomu tak ale není, na ruce drží velmi dobře, a to i na mé menší ruce.

Je možná trochu škoda, že Apple Watch Ultra jsou dostupné pouze a jen v jedné barevné verzi. Ta má navíc oranžové prvky – oranžové akční tlačítko a pak oranžový kroužek v kolečku, který naznačuje, že podporují mobilní sítě. Verze bez mobilních sítí se ani nevyrábí. Nicméně jakkoliv mám oranžovou barvu rád a myslím si, že to vypadá dobře, určitě bych se nezlobil, kdyby existovala i tmavší třeba černá verze hodinek. Takto budete chtít vždy ladit pásek nebo ciferník do této oranžové barvy, aby to pěkně ladilo.

AppleWatchUltra 12 6000x3368x AppleWatchUltra 10 6000x3368x

Apple Watch Ultra; zdroj: Dotekománie

Na druhou stranu trochu podezírám Apple, že záměrně vydal jen tuto jednu světlou verzi, aby každý viděl, že toto jsou Apple Watch Ultra. A musím říct, že je to po dlouhé době produkt od Applu, který v mém okolí lidi zajímal. Jelikož testuju mnoho různých telefonů a hodinek, tak se to moc často nestává. U těchto nových hodinek mě dokonce i cizí lidi oslovovali “To jsou ty nové Apple Watch Ultra?”

Samotné akční tlačítko navíc na levém boku je super. Skoro si až říkám, proč ho Apple nepřidal dříve, nebo proč neumožnil zahájit cvičení druhým tlačítkem na levém boku. Nyní díky akčnímu tlačítku můžete okamžitě zahájit sport dle vašeho nastavení a také ho tím pozastavit či zcela ukončit. Velkou výhodu to má především u vodních sportů, jelikož pod vodou nelze displej ovládat, a tak zde dává tlačítko velký smysl.

Na tlačítko akce si lze ale nastavit i spuštění stopek, přidání bodu cesty, zahájení návratu, potápění, aktivaci svítilny (jen rozsvícení displeje na maximum), nebo dokonce vlastní zkratku pomocí stejnojmenné aplikace.

AppleWatchUltra 8 6000x3368x

Apple Watch Ultra; zdroj: Dotekománie

Standardně se Apple Watch Ultra prodávají se třemi druhy řemínků – Alpský tah na túry, trailový tah na běh a oceánský řemínek na vodní sporty a potápění. My jsme testovali hodinky s posledním zmíněným řemínkem, který je celkem pohodlný i při běžném nošení a na plavání je skvělý. Jeho výhodou je i možnost natáhnout ho přes neopren při potápění, to jsme ale neměli možnost vyzkoušet.

Odolnost zajišťuje certifikace IP6X, voděodolnost WR100, vojenský standard MIL-STD 810H a pak byly hodinky také otestovány pro potápění dle standardu EN13319 do hloubky 40 metrů. Potápění jsem s hodinkami nezkoušel, ale plavání dle očekávání přežily zcela bez úhony. Provozní teplota je pak –20 až 55 stupňů Celsia, což se také může dobrodruhům hodit.

Displej

Zobrazovací panel je zde oproti klasickým Apple Watch zcela plochý a krytý titanovým rámečkem. V tomto rámečku je pak navíc integrovaná GPS anténa. U displeje mám takový zvláštní pocit – přijde mi, že mnohem více odráží okolní světlo a díky tomu ve dne není černá tak tmavá. Přitom se jedná o AMOLED panel se safírovým sklíčkem. Viditelnost na slunci je však vynikající, čemuž napovídá maximální jas 2000 nitů. Hodinky podporují neustále aktivní displej (always-on display), přičemž jsem toto nechal stále zapnuté.

AppleWatchUltra 14 6000x3368x

Apple Watch Ultra; zdroj: Dotekománie

Displej je pak opravdu velký a ne všechny aplikace třetích stran jsou na něj optimalizované. Občas se vám tak aplikace spustí v menší velikosti. Uživatelské rozhraní je celkově trochu zvětšené, když to porovnám se 40mm Apple Watch. Ciferníků, co plně využívají velkou plochu, je zde několik, přičemž ten asi nejikoničtější pro Ultra model je Wayfinder. Na něj se vejde opravdu mnoho informací a jako jediný také podporuje přepnutí kolečkem do nočního režimu (zčervená). Je škoda, že toto neumí všechny ciferníky.

Srovnání s Apple Watch 40mm

Jelikož dnes a denně používám Apple Watch SE 40mm, tak zmíním pár odlišností, které mě zaujaly na modelu Ultra. První věc jsou silnější vibrace neboli haptika. Apple Watch Ultra je mají rozhodně o něco výraznější. Druhá věc jsou pak tlačítka. Stisknutí korunky je na novince tlumenější a tolik necvaká. Působí to o trochu luxusnějším dojmem. Níže pak můžete vidět srovnání velikostí na mé ruce.

AppleWatchUltra 21 5551x3116x AppleWatchUltra 20 6000x3368x

Apple Watch Ultra (49mm) vs Apple Watch SE (40mm); zdroj: Dotekománie

Sport a zdraví

Oproti standardním Apple Watch nabízí Ultra model lepší GPS. Máme tu totiž dvoufrekvenční GPS, která kromě standardního pásma L1 na frekvenci 1575,42 MHz využívá také pásmo L5 na frekvenci 1176,45 MHz. Právě díky tomu má být GPS přesnější třeba v husté městské zástavbě. V praxi jsem toto porovnal s klasickými Apple Watch SE (mají jen L1) v Praze. Přesnost je opravdu znatelně vyšší, níže můžete vidět třeba krásný příklad, kdy Ultra model vystihl trasu velmi přesně.

81769346 1020 4771 9ADA AC0B98721BB6 1 102 o 1170x2532x E3DAFA8F B60C 4A8B 8929 7BCE5F19B2F0 1 102 o 1170x2532x

GPS Apple Watch SE vs Apple Watch Ultra; zdroj: Dotekománie

Sportovní aktivity pak také přímo v iPhonu v aplikaci Kondice. Zde je určitě prostor pro zlepšení, jelikož bych si dokázal představit, že by data šla pohodlně zobrazit třeba na webu nebo na macOS (tam žádná aplikace není). Naštěstí ale není problém data exportovat rovnou třeba do aplikace Strava či obdobných. Měření tepu při aktivitách je pak od letošní verze watchOS graficky pěkně znázorněné do zón, což oceňuji.

IMG 0464 1170x2532x IMG 0465 1170x2532x

Aplikace Kondice v Apple Watch Ultra; zdroj: Dotekománie

Novou zdravotní funkcí je pak měření teploty zápěstí. Právě kvůli tomu jsem s hodinkami spal a také kvůli měření spánku. S novým watchOS 9 již konečně umí Apple Watch podrobnou analýzu spánku včetně jednotlivých zón. To se však zpětně dostalo i na starší modely.

Teplota zápěstí je exkluzivní pro Series 8 a Ultra. Měření v praxi je takové, že hodinky vám teprve po 5 nocích začnou ukazovat vaši průměrnou teplotu zápěstí a odchylku danou noc. Vyšší teplota může indikovat třeba přicházející nemoc. Já během testování nemocen nebyl, přesto teplota dost kolísala nahoru dolu a to od -0,43 do +0,54. Z mých dat jsem bohužel na nic zajímavého a užitečného nepřišel. Určitě by ale bylo zajímavé sledovat teplotu právě při nemoci.

IMG 0461 1170x2532x IMG 0462 1170x2532x

Teplota zápěstí a spánek; zdroj: Dotekománie

Apple Watch Ultra mají také integrovanou sirénu, která vám v nouzi může pomoci. Zvuk je opravdu hlasitý, nepříjemný pro vaše uši a na vysoké frekvenci. Odhaduji, že i díky tomu bude slyšet celkem daleko.

AppleWatchUltra 7 6000x3368x

Apple Watch Ultra; zdroj: Dotekománie

Hardware

Uvnitř tepe procesor Apple S8, tedy stejný čip jaký Apple dává do celé letošní řady hodinek od Apple Watch SE 2022. Výkonu je dostatek, hodinky jsou opravdu krásně plynulé a rychlé. Nárůst výkonu zde ale nebude asi příliš velký, samotný výrobce na webu uvádí, že nový čip je o 20 procent rychlejší než Apple S5.

Kapacitu operační paměti zatím neznáme. Vnitřní úložiště nabízí 32 GB, což je zcela dostatečné pro uložení hudby. Jak jsem už zmiňoval, hodinky disponují připojením k mobilním sítím ve všech verzích, konkrétně přes LTE. U nás v Česku si pak tarif pro tyto hodinky můžete obstarat už u dvou operátorů, a to u T-Mobile a O2. Zatím jsem to však nicméně netestoval, jelikož takový tarif nemám, a tak jsem hodinky používal bez připojení LTE.

Výdrž baterie

Velice mě zajímala výdrž baterie nových Apple Watch Ultra. Výrobce na webu uvádí 36 hodin normálního používání a až 60 hodin v režimu nízké spotřeby. Druhý uvedený parametr je však dostupný až od watchOS 9.1.

V režimu běžné spotřeby mi hodinky vydržely většinou dva dny, pokud jsem je měl na ruce neustále včetně spánku a denně dělal kratší půlhodinovou sportovní aktivitu. Pokud jsem téměř nic nedělal (žádný sport, žádný hovor), tak jsem se dostal skoro na tři dny.

Ve finále je to sice dobré, ale stále to ve srovnání třeba s Garminem zase tak dobré není. Jsem rád, že přežijí opravdu vždy na sto procent i ten nejnáročnější den, ale u velmi náročného víkendu plného sportu bych se trochu obával. Pokud budete neustále zaznamenávat trasu GPS na nějaké túře, dokáží to podle výrobce hodinky 12 hodin. To je stále o 5 hodin více než standardní Apple Watch Series 8, ale ne každému to může stačit.

Nabíjení jsem nejprve zkoušel starou nabíječkou pro staré Apple Watch, a to bylo neskutečně pomalé. Opravdu je důležité použít napájecí puk z balení a ten ideálně připojit k 20W adaptéru do zásuvky. Plné nabití pak trvá zhruba 1,5 hodiny, což bych si dokázal představit, že by bylo rychlejší.

Systém

Operačním systémem je watchOS 9, konkrétně jsme testovali s verzí 9.1. Devátá verze systému hodinek od Applu přinesla několik zajímavých novinek. Velice mě těší podrobnější informace při sportu, například při běhu vidíte konečně také zóny tepové frekvence, výkon a převýšení. Při plavání se také ukazuje nově SWOLF.

incoming 44E6D44B 7120 4874 BD7A 7E04B24FC3B4 410x502x incoming D254A494 3873 41D3 AE2F E819503EE238 410x502x incoming E2074080 2980 49E1 8EFA 59678077E648 410x502x

watchOS 9; zdroj: Dotekománie

Velký pokrok nastal v oblasti spánku, který konečně dokáží hodinky sledovat včetně jednotlivých zón, jako je hluboký spánek či REM. Přibyly také nové ciferníky nebo aplikace pro připomenutí, že si máte vzít vaše léky.

Celkově věřím, že systém watchOS není třeba podrobněji představovat. Vypadá a ovládá se totiž prakticky stejně od jeho první verze. Placení probíhá přes Apple Pay a podporuje ho dnes již většina bank v Česku.

Zhodnocení

Apple Watch Ultra jsou jednoznačně ty nejlepší chytré hodinky, které Apple kdy vyrobil. Mají všechno, na co si můžete vzpomenout a konečně vlastně poprvé od první generace přináší nový design. Ten rozhodně zaujme a je jen škoda, že tu máme jen jednu barevnou verzi.

Nejsou to ale hodinky pro každého. Už jen kvůli své velikosti, jsou totiž obří, je to skoro takový orloj na vaši ruku. A řekl bych, že mnoho lidí je ani nepotřebuje. Mnoho jejich speciálních funkcí, jako je potápění nebo wayfinding na túrách, opravdu nepotřebuje každý. Tito lidé se pak můžou poohlédnout po levnějších Apple Watch. Tam je ale škoda, že Series 8 nebo SE 2022 jsou už tak trochu okoukané hodinky a navíc mají jen jednodenní výdrž baterie. To tady Apple Watch Ultra zvládnou na baterku fungovat 2-3 dny, což už je celkem přijatelné aneb na Apple asi dobré.

AppleWatchUltra 2 5830x3273x

Apple Watch Ultra; zdroj: Dotekománie

Přesto vše za mě se nové Apple Watch Ultra povedly. Přináší svěží vítr do kategorie chytrých hodinek od Applu. Může to být také zajímavá alternativa pro uživatele Garmin či podobných chytrých hodinek. Apple Watch sice tak dlouho nevydrží, ale zase bych řekl, že jsou o něco chytřejší.

Klady

  • Nový zajímavý design, co upoutá pozornost
  • Odolné tělo z odolných materiálů
  • Skvělá optimalizace
  • Mnoho zdravotních senzorů

Zápory

  • Vyšší cenovka
  • Pouze jedna barevná verze
  • Výdrž baterie by stále mohla být lepší

Snímek obrazovky 2022 10 13 v 171839 1440x318x

Za zapůjčení Apple Watch Ultra děkujeme společnosti Mobil Pohotovost. Hodinky si můžete zakoupit ZDE.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat