Tizen OS od Samsungu žije a rozmáhá se

Tizen OS od Samsungu žije a rozmáhá se
2022-10-10T18:00:44+02:00
• 10. 10. 2022

Zdroj: Samsung

1

Svět mobilních operačních systémů je dnes již podstatně chudší, než tomu bylo v minulosti. Možná si ještě pamatujete na pokusy jako Firefox OS, Maemo a podobné. Z této doby vydržel do jisté míry na trhu s mobilními telefony Tizen OS, který byl udržován společností Samsung. Ostatně jeho kořeny jsou právě ve zmíněném systému Maemo a také MeeGo. Tizen OS ale nedávno zmizel i z trhu chytrých hodinek, jelikož Samsung přešel na Wear OS od Googlu a nyní je aktivně zapojen do vývoje.

Samsung Tizen definitivně končí na mobilním trhu

Tizen OS žije dál

Sice jsme se s tímto operační systémem setkali u několika mobilních telefonů a v poslední době se mu relativně dobře dařilo i na chytrých hodinkách, tak dnes jej najdeme jen u televizí od Samsungu. Jihokorejský gigant ale informoval, že Tizen OS má zajištěnou budoucnost.

Samsung nehodlá nahradit systém ve svých televizí. Spíše podpoří jeho vývoj a brzy bude dostupný i u konkurence. Ve své tiskové zprávě uvádí, že Tizen OS bude používán společnosti ODM (Original Development Manufacturing), jako jsou Atmaca, HKC a Tempo. Ty stojí jen za výrobou, přičemž jejich produkty jsou prodávané pod značkami jako Bauhn, Linsar, Sunny, Vispera a další.

Tizen TV dl1 2342x373x

Zdroj: Samsung

Má se jedná o prvotní partnery a značky, přičemž další expanze má následovat. Výrobci musí splnit některé požadavky, jako je například integrace některých služeb včetně chytré asistentky Bixby. Samsung tak vytvořil platformu a systém, který si nakonec asi najde dominanci na trhu s chytrými televizory. Je docela možné, že jeho aktivity povedou ke změně trhu. Samsung se může stát dominantním hráčem v segmentu TV a bude velkou konkurenci pro jiné platformy, jako je i například Android TV.

Zdroje: news.samsung.com, xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Martin Jeřábek

VIP 10. 10. 2022, 22:52

Chaotický systém.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat