iPhony budou v budoucnu používat USB-C konektor

iPhony budou v budoucnu používat USB-C konektor
2022-10-27T18:00:23+02:00
• 27. 10. 2022

Zdroj: Dotekomanie.cz

Poslední dobou čelí společnost Apple značnému tlaku na změnu nabíjecího konektoru u svých iPhonů, a to z proprietárního konektoru Lightning na standardizovaný USB-C konektor. Tyto tendence byly ještě posíleny hlasováním Evropského parlamentu na počátku tohoto měsíce. Evropští zákonodárci hlasovali pro schválení legislativy nařizující výrobcům mobilních telefonů, aby počínaje rokem 2024 používali konektor standardu USB-C. Pokud by tak Apple neučinil, v krajním případě by nesměl prodávat iPhony na evropských trzích.

Top manažer potvrdil, že se Apple podřídí

Greg Joswiak, senior viceprezident marketingu společnosti Apple, v úterý potvrdil, že společnost se podřídí rozhodnutí EU, nicméně žádné další podrobnosti neuvedl.

Při svém projevu na akci Wall Street Journal Tech Live Joswiak vyjádřil nespokojenost s tím, jak vlády zemí celého světa přistupují k této problematice. Připomněl, že Apple nesouhlasil s postojem EU před deseti lety, kdy evropský parlament prosazoval povinné používání konektoru micro USB. Uvedl, že principiálně souhlasí s deklarovaným cílem, kterým má být snížení počtu nabíjecích adaptérů, které uživatelé používají, nicméně Apple k tomuto chvályhodnému cíli směřuje jinou cestou.

Společnost Apple představila svůj vlastní konektor Lightning téměř před 10 lety. Byl navržen jako primární konektor pro celou řadu různých zařízení, a to včetně telefonů iPhone, tabletů iPad, či sluchátek Earpods (drátových) i Airpods (bezdrátových). V posledních letech ovšem u Applu dochází k postupným změnám – na trh byly uvedeny iPady a Macbooky s USB-C jako primárním nabíjecím a komunikačním konektorem.

USB nabíječka povinně již od roku 2024

Ve svém projevu na konferenci Joswiak uvedl: „Přišli jsme s lepším řešením – s nabíječkami s odpojitelným kabelem. Každá z nich využívá buď konektor USB-A, nebo USB-C, a vy si sami vyberete příslušný kabel, který se hodí k vašemu zařízení. Tím jsme umožnili více než miliardě lidí mít náš konektor Lightning a přitom používat nabíječky, které už mají, čímž snižujeme množství elektronického odpadu.“

usb kabel usb c 1280x833x

Fotka od tomekwalecki z Pixabay

Pro doplnění – Evropská unie není jediným regionem, který prosazuje jednotný nabíjecí konektor pro mobilní telefony. V červnu tohoto roku poslali američtí demokratičtí senátoři včetně Bernieho Sanderse, Elizabeth Warrenové a Eda Markeyho otevřený dopis ministryni obchodu Gině Raimondové, v němž apelují na USA, aby následovaly kroky EU. Povinnost jednotného nabíjecího konektoru zvažují i další země, jako například Brazílie nebo Indie.

Zdroj: techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Hlávka

Narodil se velmi mlád a zatím je stále ještě naživu. Už v dětství ho přitahovaly bity a bajty: od programovatelné kalkulačky, přes C64, MS-DOS a Windows pak (téměř proti své vůli) doputoval do univerza jménem Apple - a už v něm zůstal.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat