Operátoři ukončují zvýhodněné datové balíčky kvůli rozhodnutí Evropského soudního dvora

Operátoři ukončují zvýhodněné datové balíčky kvůli rozhodnutí Evropského soudního dvora
2022-06-30T08:00:24+02:00
• 30. 6. 2022

Fotka od Christian Lue z Unsplash

Mobilní operátoři se vždy snaží najít nějakou cestu, jak nabídnout další službu svým zákazníkům, za kterou si mají zaplatit. Velkým tématem byly speciální datové balíčky slibující neomezené čerpání dat pro konkrétní služby. Byl zde ale problém s reklamami a jiným obsahem nepocházející přímo z dané služby nebo sociální sítě. Nyní je to ale jedno, jelikož operátoři je již nesmí nabízet.

Aktivovat již nejdou

Delší dobu se řešila otázka síťové neutrality. V podstatě jde o jednoduché pravidlo, v rámci kterého poskytovatel internetu nemá zvýhodňovat nebo znevýhodňovat konkrétní internetové služby, případně přístup k nim. Neměl by například omezovat rychlost pro streamovací služby. Operátoři ale na toto nějak moc nehleděli a začali zavádět služby, které zvýhodňují některé platformy. Například T-Mobile svého času nabízel službu StreamOn, ale záhy ji v roce 2019 ukončil. Jejím hlavním cílem bylo přinést neomezenou konzumaci multimediálního obsahu skrze mobilní síť operátora a nestarat se o spotřebovaná data.

Zdroj: Vodafone

Vodafone naopak ještě více nabízel balíčky v rámci Vodafone Pass, které byly tematicky zaměřené. Například jste si mohli zakoupit Social Pass, díky čemuž se do celkového limitu nezapočítávala data do FUP u vybraných sociálních sítí. Celkem již nabízel šest, ale od 8. června zrušil nabídku. Stávající uživatelé je mohou nadále čerpat, dokud je nezruší. Následně je již nemohou obnovit.

„Službu Vodafone Pass od 8. června 2022 nenabízíme a není ji možné aktivovat. Důvodem je rozhodnutí Evropského soudního dvora, který vydal rozhodnutí, které mění výklad Nařízení EU o síťové neutralitě. Toto rozhodnutí má vliv na služby všech mobilních operátorů v EU včetně Vodafonu. Jako alternativu využijte možnost navýšení objemu dat nebo si vyberte některý z našich neomezených tarifů. Pokud již službu Vodafone Pass využíváte, nic se pro vás v tuto chvíli nemění a všechny její funkce jsou vám k dispozici i nadále tak, jak jste zvyklí. O případných změnách vás budeme včas informovat. Upozorňujeme ale, že v případě zrušení služby ji nebude možné znovu aktivovat.“, uvádí Vodafone na svém webu

Ke zrušení se operátor nerozhodl jen tak. Vychází z rozhodnutí Evropského soudního dvora kolem síťové neutrality. Operátor nemá nabízet speciální datové balíčky pro konkrétní služby. Rozhodnutí se nedotýká jen Vodafonu. I virtuální operátor Kaktus je nucen ukončit své speciální balíčky na sociální sítě pro nové zájemce. I zde platí, že pokud je zákazník používá, může tak činit nadále, ale nelze je znovu aktivovat. To se týká i tarifu Neřešto.

„Evropský soudní dvůr vydal rozhodnutí, které mění výklad Nařízení EU o síťové neutralitě. Tyto změny ovlivní služby u všech mobilních operátorů. Pro nás z toho vyplývá, že jsme nuceni ukončit prodej datových balíčku s extra daty na sociální sítě a dojde k tomu 1. 7. 2022. Pokud jakýkoliv balíček s extra daty na sociální sítě využíváš nebo máš aktivní tarif Neřešto, nic se pro tebe nemění, balíčky nebo tarify Neřešto jsou ti dispozici i nadále tak, jak jsi zvyklý. O případných změnách tě budeme včas informovat. V případě zrušení služby ji nebudeš mít možnost znovu aktivovat, tak si na to raději dej pozor.“, uvádí Kaktus na svém webu

Kaktus ale například udělal jen zrušení nabídky extra dat pro sociální sítě. Upravil nabídku tak, že data převedl mezi běžná. Takže tarif, který měl 6+6 GB FUP a byl za 400 Kč, tak se nově nabízí 12 GB za 400 Kč. Vodafone žádnou náhradu neplánuje, ani jinou úpravu. Podobné nabídky jednoduše skončily, aspoň prozatím, než se podaří operátorům vymyslet něco nového.

Spolupracoval Petr Koumar, děkujeme.

Zdroje: vodafone.cz, mujkaktus.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat