Dotekomanie.cz

iPadOS 16, tentokrát ve znamení multitaskingu a desktopu

iPadOS 16

Zdroj: WWDC22

Apple na WWDC22 kromě iOS 16 a watchOS 9 představil také nový operační systém iPadOS 16. Ten kromě nových funkcí pro kolaboraci a multitasking přináší speciální aplikaci Počasí, samozřejmě také společné novinky s iOS 16. 

iPadOS 16: ty nejzásadnější novinky

V iOS 16 a iPadOS 16 přibyla funkce Collaboration, což je sada nových funkcí umožňující spolupracovat na projektech v aplikacích od Applu v reálném čase. Nové funkce v aplikaci Zprávy umožňují uživatelům začít spolupracovat a spravovat sdílený obsah v aplikacích Files, Keynote, Numbers, Pages, Notes, Reminders a Safari a také v aplikacích třetích stran. Když například uživatelé pošlou pozvánku ke kolaboraci prostřednictvím zpráv, všichni ve vláknu se automaticky připojí do dokumentu, tabulky nebo projektu. 

Zdroj: WWDC22

Když někdo provede změnu sdíleného souboru, každý uvidí aktualizace přímo v horní části vlákna (aplikace Zprávy). A když uživatel pracuje na společném projektu, může skočit do související konverzace ve Zprávách nebo klepnutím zahájit FaceTime hovor se svými spolupracovníky.

Freefrom a Mail

Apple se zavázal do budoucna přinést novou aplikaci Freeform pouze pro iPadOS 16. Jedná se o takovou digitální tabuli, která má být ideální pro brainstorming a dává uživatelům možnost vidět, sdílet a spolupracovat na jednom místě – podporovat bude Apple Pencil. Uživatelé si tak budou moci prohlížet příspěvky od ostatních uživatelů a k tomu provádět úpravy v reálném čase. 

Zdroj: WWDC22

iPadOS 16 získává i vylepšenou aplikaci Mail. Ta přináší třeba možnost zrušit doručení zprávy a naplánovat e-maily. Nová funkce „Připomenout později” znovu zobrazí mail v určený čas. Uživatelé navíc dostanou upozornění, pokud zapomenou přidat důležitou část zprávy, jako je příloha nebo příjemce.

Zdroj: WWDC22

iCloud Shared Photo Library

Apple i v tomto systému přináší novou iCloud Shared Photo Library. iCloud Shared Photo Library nově umožňuje sdílet fotografie s rodinami. Do samostatné knihovny fotografií na iCoudu budou moci další členové přidávat fotografie.

Zdroj: WWDC22

Nastavit automatické sdílení fotografií lze nově přímo z fotoaparátu. Obsah ze sdílených knihoven se automaticky objeví v chytrých albech a různých widgetech, stejně jako vaše vlastní fotografie.

Safari

Safari se kromě nových možností přizpůsobení dočkalo funkce Collaboration. Skupiny sdílených karet umožní uživatelům spolupracovat na sadě karet dalšími lidmi a i zde bude v reálném čase možné vidět změny. Skupiny karet také nabídnou vyhrazené úvodní stránky, které lze upravit pomocí obrázku na pozadí, záložek a jedinečných sekcí, které si každý může zobrazit a upravit. 

Zdroj: WWDC22

Safari na ‌iPadu‌ také získává přístupové klíče, což je podle Apple jednodušší a bezpečnější způsob přihlašování určený k nahrazení hesel na webu a v aplikacích. Přístupové klíče jsou na ‌iPadu‌ uchovávány, aby je hackeři nemohli zneužít. Jsou specifické pro weby, pro které je uživatelé vytvářejí, a uživatelé se mohou přihlásit k webům nebo aplikacím pomocí svého uloženého hesla naskenováním QR kódu přes ‌iPadu a pomocí Face ID nebo Touch ID ověřit přístup.

Stage Manager

Pokud používáte iPad jako hlavní pracovní nástroj, pak vás bude bavit Stage Manager. Jedná se o zbrusu nový multitasking, který automaticky organizuje aplikace a okna, aby bylo přepínání mezi okny rychlejší a snazší. Poprvé na ‌iPadu‌ mohou uživatelé vytvářet překrývající se okna různých velikostí v jednom zobrazení, přetahovat okna ze strany nebo otevírat aplikace z doku a vytvářet skupiny aplikací.

Zdroj: WWDC22

Okno aplikace, na které uživatel pracuje, je zobrazeno výrazně uprostřed a další otevřené aplikace a okna jsou uspořádány na levé straně v pořadí aktuálnosti. Stage Manager, který je k dispozici pro iPad Pro a iPad Air s čipem M1, přichází s plnou podporou externího displeje s rozlišením až 6K, takže uživatelé mohou pracovat až se čtyřmi aplikacemi na ‌iPadu najednou‌ a čtyřmi aplikacemi na externím displeji. Ano, Apple z iPadu začíná dělat desktop. 

Počasí

A konečně, Apple přináší speciální aplikaci Počasí pro ‌iPad‌. Tady není moc co dodat. Zkrátka jde o zvětšenou iOS aplikaci pro iPad. 

Zdroj: WWDC22

Zdroj: WWDC22

Exit mobile version