Raspberry pi 5 – Co můžeme očekávat? komerční článek

Raspberry pi 5 – Co můžeme očekávat? [komerční článek]
2022-05-16T11:20:58+02:00
• 16. 5. 2022

Raspberry Pi je minipočítač, který se uplatní v mnoha oblastech. V roce 2019 mělo premiéru Raspberry 4B. Co čeká uživatele Raspberry Pi 5?

Raspberry Pi – co dále?

Raspberry Pi je pravděpodobně celosvětově nejoblíbenější zařízení svého druhu. V současnosti nejnovější model (Raspberry Pi 4B) je schopen zastávat roli plně funkčního stolního počítače. Uživatel může snadno připojit myš, klávesnici a monitor, prostřednictvím Wi-Fi modulu se připojit k místní síti a surfovat po internetu a dokonce používat systém Windows 10. Čtvrtá generace „maliny“ je zařízení v současnosti využívané pro velmi různorodé aplikace. Může zastávat úlohu herní konzole, představovat hlavní logický prvek pro řízení systému chytré budovy, sloužit jako přehrávač video materiálů nebo být základem kráčejícího mobilního robota. Všestrannost tohoto zařízení vyplývá do značné míry z jeho velkých výpočetních možností a malých rozměrů. Nadace Raspberry Pi přistoupila k premiéře čtvrté varianty minipočítače jako k překvapení – před ohlášením nového produktu se neobjevily informace zvěstující jeho příchod. Nebyly prozrazeny žádné podrobnosti týkající se vybavení ani data premiéry. Uživatelé čekající na pátou generaci Raspberry Pi ji mohou oprávněné očekávat, ale stejně jako v případě jejího předchůdce – nadace neposkytuje žádné informace. Jedinou indicií může být časový interval mezi premiérami předchozích modelů. První generace desky se objevila v roce 2014, druhá 2015, třetí 2018, čtvrtá 2019, takže v červnu od premiéry Raspberry Pi 4B uplynou tři roky. To naznačuje, že brzy se mohou objevit čerstvé informace týkající se páté „maliny“.

Raspberry Pi 4B: co by chtělo vylepšit?

Minipočítač Raspberry Pi 4B se setkal s velmi pozitivním přijetím uživateli. Přesto mohou být často se opakující malé výhrady signály k vylepšení několika aspektů u nové varianty zařízení. Jednou z nejdůležitějších věcí je zlepšení chlazení desky. Silně používané zařízení se dokázalo zahřát na poměrně vysoké teploty. U nového vydání lze očekávat ještě lepší výkony, ale nesmíme zapomínat, že ty se pojí s vytvářením ještě vyšších teplot. Zefektivněný systém chlazení je u nového modelu Raspberry Pi nezbytným vylepšením. Mnozí také upozorňovali na nepohodlnost používání microHDMI, které si nezískalo oblibu. Změna takovýchto konektorů na celorozměrové porty zabere poměrně málo místa navíc, ale celé zařízení z uživatelského aspektu hodně získá.

Co je nového v Raspberry Pi 5?

Samozřejmým krokem při výrobě nové maliny bude samozřejmě navýšení jejího výkonu. Technologie se neustále rozvíjí a v důsledku umožňuje čím dál vyšší výkony u čím dál menších zařízení. Mnohonásobně větší výpočetní výkon je nepochybně jistou změnou k lepšímu ve srovnání s předchůdcem. Uživatelé mohou očekávat výrazně více operační paměti RAM. V současné nejnovější variantě je maximální hodnota tohoto parametru 8 GB. Pátá verze maliny pravděpodobně nabídne hodnotu minimálně 16 GB nebo dokonce 32 GB paměti RAM. Srdcem každého vydání těchto zařízení je samozřejmě skvělý mikroprocesor od výrobce Broadcom. U dalšího můžeme očekávat výrazně novější a rychlejší jednotku, která bude schopna vytvořit podmínky pro velice náročnou práci. Nadace vždy dbala také na veškeré aspekty dobrého spojení zařízení s místními sítěmi. Raspberry Pi 4B bylo jedno z prvních zařízení, která při vstupu na trh již nabízela standard WiFi 6. Raspberry Pi určitě bude mít stejný nebo novější modul a nejnovější verzi rozhraní, jako jsou Bluetooth nebo Ethernet. Velmi mnoho uživatelů očekává, že u další verze bude přidán SAT konektor, díky němuž by bylo připojení pevného disku k desce velmi jednoduché. Je možné, že malina už pokročí o tolik, aby v případě potřeby mohla obsluhovat i nejnovější systém Microsoft, tedy Windows 11.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Obchodní sdělení za jehož obsah odpovídá objednavatel.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat