Microsoft si pohrává s VPN v prohlížeči Edge

Microsoft si pohrává s VPN v prohlížeči Edge
2022-05-03T13:30:44+02:00
• 3. 5. 2022

Zdroj: Microsoft

Webové prohlížeče dnes nabízí celou škálu funkcí navíc a snaží se zaujmout vždy něčím, co nemá konkurence, případně se ji snaží dohnat. Nyní Microsoft začíná testovat novinku, která nabízí VPN přímo v prohlížeči Edge. Jde ale zatím jen o pilotní projekt.

Edge a VPN

Microsoft před nějakou dobou opustil všechny své plány na vlastní prohlížeč, co se týče i jádra. Přešel na projekt Chromium, přičemž také přispívá i z pohledu vývoje. Současný Edge je tak jen další variantou Chromu, nebo spíše sdílí stejný základ jako Chrome a Opera. Microsoft ale integruje své vlastní funkce a jednou z novinek jen VPN.

Jde o pilotní projekt, který vznikl ve spolupráci s CloudFlare. Edge má tak zakomponovanou funkci pro bezpečnější procházení internetu. Nyní není nutné platit, jen se musíte do Edge přihlásit se svým účtem u Microsoftu. Každý měsíc tak dostanete 1 GB dat, která můžete využít v rámci procházení internetu přes VPN. Novinka se tedy nehodí pro sledování videí. Spíše pokud potřebujete ještě více zabezpečit připojení na konkrétní stránku, například při procházení ze zahraničí.

5bd43cc0 072c 44cb ab3c 3e22a219a964 457x328x

Zdroj: MIcrosoft

Microsoft zatím nabízí VPN jen v prohlížeči Edge pro počítače. Uživatele informuje, že dochází k minimálnímu sbírání dat, což je pochopitelné, když jde vlastně o test novinky.

Zatím nevíme, jak se bude funkce rozvíjet, ale pokud testy dopadnou dobře, asi se služba stane dostupnou ve všech verzích prohlížeče, a to i třeba verze pro Android. Dá se odhadovat, že pokud si uživatel předplácí nějakou službu od Microsoftu, tak bude mít VPN v ceně, případně se funkce nabídne jako samostatná služba za menší poplatek.

Zdroje: fonearena.com, support.microsoft.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat