Malware Escobar dokáže ukrást MFA kódy

Malware Escobar dokáže ukrást MFA kódy
2022-03-13T09:30:38+02:00
• 13. 3. 2022

Zdroj: Dotekomanie.cz

Každý operační systém je ohrožen škodlivým softwarem. Android je častým cílem útočníků, přičemž mnohdy modifikují starší malware, aby se adaptoval na nové techniky a také aby dostal nové funkce. Podařilo se objevit upravenou verzi Aberebot, která se jmenuje Escobar. Zaměřuje se na 190 bankovních aplikací, takže se jedná o poměrně nebezpečný malware.

Escobar

Nová verze nazvaná Escobar je modifikována nejen se zacílením na bankovní aplikace. Nově pátrá i po VNC, tedy možnosti ovládání vzdálených počítačů z napadaného zařízení. Aby toho nebylo málo, Escobar se také soustřeďuje na odcizení MFA kódů. Zaměřuje se tedy na víceúrovňové zabezpečení, přičemž umí Escobar odcizit dvoufázové ověření z Google Autentifikátoru.

VNC code 759x357x

Zdroj: bleepingcomputer (se souhlasem)

Malware se ale musí dostat do zařízení, takže vše stojí na ostražitosti uživatele. Neměl by stahovat neznámé aplikace z neověřených zdrojů a také by neměl bezhlavě udělovat oprávnění jakékoliv aplikaci, zejména pokud jich vyžaduje hodně.

Samotný malware Escobar byl objeven na „dark webu“, kde ho nabízel sám autor původního Aberebot. Navíc si účtuje za beta verzi 3000 dolarů za měsíc. Plná verze pak bude stát 5000 dolarů. Sám tedy nechce zneužívat svůj software, spíše chce vydělávat na těch, kteří ho zneužijí. Vzhledem k tomu, že se o malware Escobar už ví, adaptují se ochrany na straně Googlu, aby se nedostal do Obchodu Play. Jeho šíření tedy bude záviset na uživatelích, zejména těch neostražitých.

Zdroje: bleepingcomputer.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat