Apple čelí tlaku evropských operátorů v souvislosti s funkcí Private Relay na ochranu soukromí

Apple čelí tlaku evropských operátorů v souvislosti s funkcí Private Relay na ochranu soukromí
2022-01-13T13:35:28+02:00
• 13. 1. 2022

Zdroj: Apple

Apple minulý rok představil poměrně zásadní funkci na ochranu soukromí svých uživatelů. Řeč je o funkci Private Relay, neboli Soukromém přenosu. Funkce se aktuálně nachází v betaverzi pro systémy iOS 15, iPadOS 15 a macOS Monterey a je dostupná pouze pro registrované uživatele v rámci programu Apple Beta.

Apple čelí tlaku evropských telekomunikačních operátorů v souvislosti s funkcí Private Relay

Ačkoliv se funkce teprve testuje, již nyní se proti ní postavili nejsilnější evropští telekomunikační operátoři, kteří podepsali otevřený dopis a tím tak dali najevo svou nelibost vůči tomuto kroku ze strany Applu. Proč tato funkce operátorům tolik vadí? Je to jednouché. Operátoři si o uživatelích sestavují profil na základě DNS záznamů, IP adres a dalších dat, která souvisí s tím, jak uživatelé procházejí internet. Funkce Private Relay, v Česku přístupná jako „Soukromý přenos“ je navržena tak, aby právě tyto informace na zařízeních Apple před třetími stranami ukryla. Podmínkou je, že k prohlížení internetu bude použitý prohlížeč Safari. Pokud bude tato funkce zapnutá, není možné aby kromě vás jakákoliv další strana měla přístup k vaší IP adrese, nebo mohla sledovat jaké webové stránky navštívíte. Přístup k těmto datům nemá ani samotný Apple.

Private Relay funguje tak, že skrze dva přenosové kanály se v prvním zašifrují DNS záznamy (stránky, které navštívíte) a v druhém se vygeneruje dočasná IP adresa, přes kterou se připojíte k webovým stránkám. První kanál tak nemá informace o DNS záznamech a druhý zase o IP adrese. Apple tak dokáže efektivně chránit soukromí uživatelů před sledovacími systémy a přitom neomezit rychlost procházení webu.

Soukromy prenos Apple 1400x2700xSoukromy prenos Apple 1 1400x2700x

Zdroj: Dotekomanie

Podle dostupných informací jeden z největších operátorů – O2 podal stížnost u regulačního orgánů. Bohužel legálnost funkce Private Relay bude hodně záviset právě legislativních podmínkách v dané zemi. Apple již funkci v některých zemích omezil. Private Relay tak nebude nabízen například v Číně, Bělorusku, Kolumbii, Kazachstánu, Saudské Arábii, Jižní Africe, Turkmenistánu, Ugandě a na Filipínách. V tuto chvíli není jasné, jak na tom bude Evropa.

Pokud si chcete funkci Private Relay vyzkoušet, stačí se zaregistrovat do programu Apple Beta. Následně budete vyzváni k provedení zálohy aktuálního systému. Jakmile budete mít zálohováno, v telefonu v prohlížeči Safari navštivte stránku beta.apple.com/profile, ze které bude stažen konfigurační profil. Po jeho stažení pak stačí jít přes nastavení do sekce „Aktualizace softwaru“ a zde si stáhnout nabídnutou beta aktualizaci. Kromě funkce Private Relay získáte přístup ke všem veřejným betám.

Jak zapnu funkci Private Relay?

  • jděte do menu Nastavení
  • vyberte svůj profil (své jméno – hned jako první položka v menu)
  • následně vyberte iCloud
  • poté klepněte na Private Relay

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat